Кияни починають агресивно "розрулювати" аварії

Понеділок, 19 листопада 2007, 12:01

Днями пасажири 18-го тролейбуса самотужки ліквідували затор і звільнили дорогу для тролейбусів, що прямують цим маршрутом у бік центру.

Опівдні 7 листопада поблизу зупинки Стадіон "Спартак" зіткнулися два легковики Daewoo - сірого та синього кольору. Наслідки аварії були мінімальні - автівки пошкрябали одна одній кузови. Аби оформити ДТП за законом, водії викликали працівників ДАІ. При цьому дорогу машини перегородили так, що повз місце пригоди не міг проїхати жоден транспорт. Тоді пасажири тролейбуса вийшли й переставили авто вбік. Потім повернулися в тролейбус і поїхали в бік Майдану Незалежності. Це бачив киянин Олександр Шульга, 30 років.

- Між пасажирами тролейбуса й водіями виникла словесна перепалка. Кияни кричали: "У вас тут збитків від аварії на п’ятдесят гривень! А через вас сто чоловік запізнюються на роботу!" Водіям пропонували намалювати схему аварії й по-доброму роз’їхатися, - згадує Олександр.

Чоловіки в автівках казали, що й не думають роз’їжджатися. Тоді водій тролейбуса запропонував відтягти машини з дороги. Пасажири погодилися. Четверо молодих людей підняли одне авто й відтягли. Водії легковиків репетували, що машини на місці аварії рухати не можна - така вимога правил дорожнього руху. Та на них уже не звертали уваги.

Реклама:

Психолог Володимир Слишинський, 37 років, протягом дев’яти років консультує киян. Він говорить, що останнім часом кияни у громадському транспорті стають агресивнішими. І це добре, впевнений Володимир.

"У цій ситуації водій тролейбуса виступив як неформальний лідер, і люди його підтримали. Що нині робиться в місті? Кияни стають усе впевненішими в особистому житті. Більшість живе стабільно. Отримує, може, й не захмарну, але добру зарплатню, і головне - вчасно. А от коли потрапляють у пробки й затори, то одразу стають злими й агресивними. Виходить значний контраст. У особистому житті - все добре, а в транспорті відчуття стабільності й упевненості немає. Якщо вам треба кудись їхати містом, то кожен думає: потраплю в пробку чи ні? І всіх це нервує. Якщо людина в переповненому автобусі чи тролейбусі стоїть через когось у пробці дві-три години, то стає нервовою. Її це просто бісить! Кожен думає, що ці години міг провести із сім’єю чи відпочити", - говорить Слишинський.

Психолог упевнений: агресія, яка в даному разі змусила пасажирів забрати перешкоду з дороги, набагато краща за пасивність і байдужість.

"Завдяки здоровій агресії кияни намагаються вирішити свої проблеми. Вони бачать, що влада їм нічим не може допомогти і сподіватися ні на кого", - підкреслює психолог.

У прес-службі ДАІ столиці кажуть: у місті трапляються випадки, коли пасажири чи водії самі розтягують, порушуючи правила, учасників ДТП, аби звільнити дорогу. Але їх не фіксують.

"Українські новини" з посиланням на "Газету по-українськи"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!