Колишні топ-менеджери "Нафтогазу" продалися "Газпрому" - газета

П'ятниця, 3 серпня 2007, 21:16
Російський Газпромбанк повідомив, що об'єктом поглинання в Україні стане Укргазпромбанк, вартість якого експерти оцінили в 40-60 млн. дол.

Як пише газета "Комерсант-Україна", учора один з топ-менеджерів Газпромбанку повідомив російським журналістам, що пошуки банку в Україні завершені. "Газпромбанк знайшов об'єкт придбання й не бачить більше перспектив проведення переговорів з іншими учасниками українського ринку",- заявив він. При цьому від офіційних коментарів у Газпромбанку відмовляються.

Експерти затверджують, що переговори пройшли потай, тому що Газпромбанк не залучав консультантів, а вів угоду самостійно. Банкіри стверджують, що Газпромбанк вів переговори із чотирма претендентами. "Так, ми обговорювали з ними питання співробітництва",- сказав один з них. "Цей банк був створений управлінням Укртрансгазу, якого вже нема,- повідомив банкір.- Дійсно, для росіян важливі особисті зв'язки, а старший партнер цього банку ходив з ідеєю газового консорціуму, і потім, прокладки нової газової труби, тому продовжував тісні контакти з Газпромом. Спочатку він хотів просто співробітничати, а потім погодився з повним продажем".

"Такі акціонери, як Газпром, Ощадбанк мають неринкові підходи до пошуку партнера, і тому ми, як міжнародні інвестиційні банки, мало можемо їм допомогти через їхні специфічні підходи,- сказав на правах анонімності інвестиційний директор одного з найбільших європейських банків, що проводять угоди на Україні.- Вони визначають для себе рівень комфорту, що складається не в показниках банку, а в тім, хто коштує за кредитною установою, з якими людьми вони будуть працювати. У таких відносинах є певне політичне підґрунтя, воно все робить із оглядкою на російський уряд".

За даними Асоціації українських банків, на 1 липня Укргазпромбанк займав серед українських банків 92-і місце по активах (404,47 млн грн) і 67-і по капіталі (104,877 млн грн). Його основними акціонерами на 5 січня були: Іван Діяк (10,47%), Богдан Ключок (10,47%), Олексій Ключок (9,99%), Ілля Рибчич (9,1%).

Реклама:

Характерно, що всі основні акціонери банку були топ-менеджерами НАК "Нафтогаз України" у період керівництва компанією Олексієм Івченко.

Іван Діяк, що був перший заступник голови АТ "Укргазпром", по 2006 головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченко, радник президента Віктора Ющенко.

Богдан Клюк до 1998 року працював головю правління АТ "Укргазпром", що був заступник міністра палива й енергетики України. В 2000 році працював віце-президентом російської групи компаній "Итера" з питань видобутку. В 2005-2006 роках - заступник голови правління НАК "Нафтогаз України". Олексій Ключок - родич Богдана Клюка.

Ілля Рибчич до 2006 року - генеральний директор ДК "Укргазвидобування", заступник голови правління НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!