Кабмін відмовляється відновлювати соціальні пільги

Середа, 18 липня 2007, 17:50

Кабінет міністрів заявляє, що рішення Конституційного Суду про відновлення пільг незахищеним верствам населення має ознаки політичного замовлення.

Про це йдеться у заяві уряду з приводу рішення КС у середу.

"Засідання суду відбувалося у закритому режимі, на порушення традиційних принципів гласності та безперервності процесу, без запрошення представників Кабінету Міністрів. Прикро, що замість професійного обговорення надзвичайно складного питання, суд пішов шляхом винесення кулуарного рішення, яке має ознаки політичного та передвиборчого замовлення, спрямованого проти чинного уряду", - сказано у заяві.

При цьому у Кабміні заявляють, що в рішенні КС "під виглядом турботи про малозабезпечені верстви населення в 1,5 рази підвищуються посадові оклади керівників допоміжних підрозділів місцевих державних адміністрацій, збільшується оплата праці керівництва Антимонопольного комітету".

"Серед тих, хто отримав право на пільги зі сплати комунальних послуг, послуг зв’язку та право на безкоштовний проїзд громадським транспортом - судді та прокурори, народні депутати та депутати місцевих рад. А це далеко не найбідніші верстви населення", - сказано у заяві.

Реклама:

В уряді також наголошують, що рішенням КС "як політичним інструментом у передвиборчій кампанії користуються опозиціонери", які "підбурюють людей судитися за виплату пільг, паплюжать соціальну політику уряду, провокують підрив фінансової стабільності в державі".

"Вони обманювали людей, коли голосували за нездійсненні соціальні пільги, знову обманювали, коли призупиняли ці пільги законом про бюджет, обманюють, коли вимагають від уряду негайно виконати рішення Конституційного суду. Адже внести зміни до бюджету поточного року неможливо - президент не визнає легітимність Верховної Ради і не підписує закони", - сказано у заяві.

Кабмін також заявляє, що для виконання всіх законодавчих норм, фактично поновлених Конституційним судом, потрібно більш, ніж 70 мільярдів гривень.

"Для того, щоб їх профінансувати, необхідно майже вдвічі збільшити ставки податків на додану вартість, на прибуток та на доходи громадян, тобто, воднораз знищити вітчизняну економіку. Або "зняти" гроші з інших соціальних статей: із зарплат бюджетникам, субсидій і дотацій сім’ям з дітьми, малозабезпеченим тощо", - зазначають у Кабміні.

При цьому урядовці заявляють, що Кабмін "цього ніколи не допустить", а рішення КС може бути виконано "тільки шляхом ретельного розгляду і ухвалення Верховною Радою відповідних змін до чинного законодавства".

"Уряд пропонує всім відповідальним силам у владі та в опозиції об’єднати свої зусилля з підготовки необхідних законопроектів з подальшим їх затвердженням парламентом України, аби остаточно не перетворити рішення Конституційного суду на передвиборчу технологію", - сказано у заяві.


В уряді також нагадали, що перше масштабне призупинення пільг було здійснено прем’єром Віктором Ющенком 2000 року,а у 2005 році тодішній прем’єр Юлія Тимошенко додатково скоротила соціальні гарантії сільських медиків, педагогів, фармацевтів і працівників культури.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!