"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Металурги хочуть підвищити ціну на метал – "Укргаз-Енерго"

Вівторок, 5 червня 2007, 12:55

Включення в ціну реалізації природного газу витрат, пов'язаних з його зберіганням, може бути використано окремими бізнес-групами для економічно необґрунтованого підвищення цін на свою продукцію в Україні. Так, у прес-службі ЗАТ "Укргаз-Енерго" "ЕП" прокоментували заяву представників "Індустріальної групи", що підвищення ціни на природний газ може відбитися на соціальній сфері.

"У собівартості продукції, що випускається металургами, газова складова, що вони самі ж декларують, - порядку 3-7%. Елементарний розрахунок показує, що включення в кінцеву вартість газу витрат з його зберігання (20 грн./1000 куб.м) може привести до збільшення витрат метпідприємтсв на 0,1%.

При цьому рентабельність поставок газу не збільшується й залишається мінімальною. А от ціни на металургійну продукцію, згідно з офіційними даними, тільки на внутрішньому ринку з початку поточного року виросли на 15-20%.

Не виключаємо, що штучне роздування ажіотажу навколо правомірного включення в ціну газу витрат з його зберігання металурги використають для виправдання чергового "розігріву" цін на металопродукцію, а також нерухомість", - відзначили в компанії.

Реклама:

Прес-служба також закликала окремі бізнес-групи не спекулювати на нібито монопольному положенні ЗАТ "Укргаз-Енерго" на ринку природного газу.

"Ліцензії на поставки природного газу промисловим споживачам на сьогодні мають не менш 400 господарюючих суб'єктів, у тому числі й корпорація Індустріальний Союз Донбасу. Торік віце-президент "Індустріальної групи" Олександр Пилипенко в коментарях засобам масової інформації підтвердив готовність корпорації купувати порядку 3 млрд. кубометрів природного газу узбецького походження.

Представники металургійних підприємств, які відмовилися укласти з компанією додаткові угоди на травень-червень поточного року, також офіційно заявили про початок переговорів з іншими постачальниками природного газу, зокрема, із близькими до групи "Приват" трейдерами.

У прес-службі ЗАТ "Укргаз-Енерго" також висловили переконання, що незалежно від джерел придбання газу металургійним підприємствам доведеться виконувати норми законодавства України й компенсувати витрати постачальників з його зберігання. "Крім того, затверджені НКРЕ тарифи на накачування, зберігання й відбір природного газу - обов'язкові для всіх і покликані поліпшити стан української газотранспортної системи, стимулювати інвестиції в її розвиток. По суті, кілька металургійних підприємств, які намагаються за рахунок всіх інших споживачів одержувати газ на пільгових умовах, демонстративно ігнорують не тільки прямі норми постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2006 р. № 605, але й необхідність підтримувати в нормальному стані національну ГТС. Особливу тривогу викликають ультимативні вимоги деяких приватних підприємств, у тому числі, тих, що перебувають на стадії банкрутства, про споживання газу в бездоговірному, тобто протизаконному порядку. При цьому активні лобістські дії власників цих привілейованих компаній спрямовані на те, щоб відкинути газовий ринок країни на десятиліття назад - до пріснопам'ятного "несанкціонованого відбору газу". Шкодуємо, що в переслідуванні цієї непорядної мети промисловці вже не вперше використають дезінформаційні прийоми". В прес-службі "Укргаз-Енерго" виразили впевненість у тім, що конфлікт буде врегульований відповідно до норм законодавства.

Газета "Коммерсантъ" у п'ятницю повідомила, що "Укргаз-Енерго" не виділила ліміти природного газу на червень 2007 року підприємствам корпорації "ІСД" - Алчевскому металургійному комбінату, Дніпропетровському трубному заводу, ДМК ім. Дзержинського, офісу ІСД і футбольному клубу "Металург", а також ММК ім. Ілліча.
У свою чергу, "Укргаз-Енерго" у п'ятницю виступило із заявою, що ігнорування норм чинного законодавства менеджментом і власниками ряду приватних промислових підприємств створило кризову ситуацію й загрожує належній підготовці до майбутнього опалювального сезону.
Крім того, повідомлялося, що Національна комісія регулювання електроенергетики України з 1 червня 2006 року підвищила тарифи компанії "Укртрансгаз" на зберігання газу в підземних сховищах в 3,3 рази - у цілому до 39,6 грн. за 1 тис. куб. м.
"Укргаз-Енерго" з 1 травня 2007 року включила в кінцеву ціну на природний газ, що поставляє промисловим підприємствам, витрати зі зберігання газу в розмірі 20 грн. за 1000 куб.м. Цього року компанія має намір для забезпечення безперебійного постачання споживачів газом протягом опалювального сезону довести власні запаси газу в ПСГ до 15 млрд куб. м. У квітні (початок сезону накачування газу) "Укргаз-Енерго" повідомила всіх контрагентів про намір змінити ціну газу, який вона поставляє, відповідно до діючого законодавства й договорів.
Зокрема, граничний рівень ціни на природний газ для промислових споживачів і бюджетних установ, затверджений постановою Кабінету міністрів України №605 від 29 квітня 2006 року, становить 720 грн за 1 тис. куб. м без обліку податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і поставку, а також витрат зі зберігання газу.
"Укргаз-Енерго" реалізує природний газ як ресурс за ціною 708 грн. за 1 тис. куб. м, тобто на 12 грн. нижче, ніж установлений урядом граничний рівень.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!