Бойко пішов війною на татар

Вівторок, 22 травня 2007, 16:46 -

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко виступає за повернення у державну власність пакетів акцій ВАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ), що належать компаніям Amruz Trading AG (8,336%) и Seagroup International, Inc. (9,96%). Про це міністр повідомив "ЕП" на колегії Мінпаливенерго 22 травня.

"Безумовно, акції будуть повернуті (Україні – "ЕП"), оскільки спосіб, яким вони були придбані, скажемо так, не влаштовує державу", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.

На початку червня 1999 року в "Укртатнафті" відбулася зміна акціонерів, законність якої Мінпаливенерго має намір оскаржити. В списку з'явилися американська корпорація "Sea Grоup International Inc", швейцарська компанія "Amruz Trading AG" і український "МТ-банк" (1,154%). Це дозволило новим акціонерам не діставати згоду Антимонопольного комітету України на покупку акцій.

Раніше національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" заявляла про монополізацію татарстанськими акціонерами ЗАТ "Укртатнафта" права на управління Кременчуцьким НПЗ та вимагала відновлення паритету акціонерів в управлінні підприємством.

Реклама:

На сьогоднішній день, як стверджують у "Нафтогазі", ЗАТ "Укртатнафта" контролюється представниками виключно татарстанських акціонерів – Фонду державного майна Республіки Татарстан та ВАТ "Татнефть".

Протягом останнього часу вітчизняні підприємства не мають можливості переробляти власну сировину на потужностях Кременчуцького НПЗ. Компанія "Укргазенерго" із 50% часткою держави була змушена припинити на заводі переробку нафти. "Нафтогаз" звинувачує керівництво ЗАТ "Укртатнафта" у тому, що те фактично зірвало національну програму по створенню в Україні стратегічного резерву нафтопродуктів, відмовивши у співробітництві державній компанії "Укртранснафта".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: