"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кінах очолив урядову раду експортерів

Понеділок, 14 травня 2007, 14:17

В економічному блоці уряду створена Рада експортерів. Відповідне рішення було ухвалене на розширеному засіданні міжвідомчої комісії з питань зовнішньої торгівлі, що пройшло в понеділок у Міністерстві економіки України.

Рада, яка є органом, що постійно діє, працює на громадських засадах, її очолив Міністр економіки Анатолій Кінах.

Необхідність створення такого органу міністр пояснив негативною ситуацією, що спостерігається в зовнішній торгівлі.

"Ми дуже незадоволені якісними результатами зовнішньої торгівлі, які сьогодні спостерігаються в Україні. В першу чергу, в зв’язку з тим, що Україна як країна з дуже великим експортним потенціалом не має права бути країною з негативним сальдо зовнішньої торгівлі товарами (негативне сальдо в 2006 р. - 6,7 млрд. дол., за перший квартал 2007 р. - 1,8 млрд. дол. – ред.)", - сказав Кінах.

Реклама:

На сьогодні, відзначив він, важливо сконцентрувати зусилля на політичному, дипломатичному, економічному рівнях з удосконалення експортної політики України.

Одним з головних завдань роботи Ради експортерів Кінах назвав проведення аналізу нормативної і законодавчої бази.

Перш за все, вважає міністр, необхідно удосконалити законодавчу нормативну базу, створити ефективні сучасні механізми фінансової, грошово-кредитної систем для підтримки українських експортерів, забезпечити доступ до довгострокових кредитних ресурсів. Важливе значення має удосконалення валютного регулювання, термінів повернення валютної виручки з урахуванням географії експортних поставок, циклів проектування і реалізації складної науково-технічної та інтелектуальної продукції. Необхідно також, за словами міністра, удосконалити діяльність торговельно-економічних місій України за кордоном і двосторонніх міжурядових комісій, а також особливу увагу приділити ліквідації штучних бар’єрів для українських експортерів на зовнішніх ринках.

У роботі міжвідомчої комісії з питань зовнішньої торгівлі взяли участь представники провідних українських підприємств усіх галузей економіки.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!