"Придніпровська залізниця" проштрафилася на постільній білизні

Четвер, 12 квітня 2007, 15:45

Антимонопольний комітет оштрафував на 50 тис. грн ДП "Придніпровська залізниця" за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з надання у користування комплектів постільної білизни.

Про це "ЕП" повідомила прес-служба АМКУ.

Як встановив Комітет, залізниця підвищила вартість цієї послуги за рахунок завищення рівня рентабельності та необґрунтованої собівартості, визначеної за завищеними показниками. Внаслідок цього збільшення вартості постільного комплекту досягало 33%.

Також залізниця запровадила послугу з надання пасажиру альтернативного комплекту постільних речей. До такого комплекту залізниця довільно включала додаткові товари народного споживання, не передбачені Інструкцією, затвердженою наказом Мінтрансзв’язку №804. Наприклад, мило з мильницею, ароматизовані серветки тощо. При цьому перевищення собівартості альтернативного комплекту, порівняно зі звичайним, складало 30-50%.

Реклама:

У цьому зв’язку Комітет зобов’язав Придніпровську залізницю переглянути вартість послуг з надання у користування постільної білизни та припинити нав’язування додаткових послуг. При визначенні розміру штрафу враховано, що залізниця визнала порушення, вже здійснює низку спрямованих на їх усунення заходів та зобов’язалася сплатити штраф до державного бюджету.

"Бажання покращити якість обслуговування не можна перетворювати на примусове нав’язування пасажирам додаткових товарів, вартість послуг повинна формуватися виключно на обґрунтованих витратах, – зазначив Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. – У цьому контексті беззаперечною залишається необхідність створення незалежного регулятора в транспортній галузі. Адже саме це дозволило б упереджувати та запобігати подібному свавіллю з боку залізничного монополіста".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!