США заплатити $30 млн. тільки б Україна вступила до НАТО

Вівторок, 27 березня 2007, 10:46

Палата представників конгресу США на засіданні ввечері в понеділок остаточно затвердила законопроект про підтримку вступу України і Грузії в НАТО.

Також ухвалено рішення про виділення з американського бюджету коштів Україні та Грузії в рамках програми "сприяння в сфері безпеки" для підготовки до вступу в альянс, повідомляє РИА "Новости".

У секретаріаті палати відзначили, що законопроект "Акт 2007 року про консолідацію свободи в НАТО" підтриманий конгресменами простою більшістю голосів без електронного голосування.

На засіданні, що відбувся 15 березня, цей законопроект був затверджений американським сенатом і тепер він направляється на підпис президенту США Джорджу Бушу.

Реклама:

У законопроекті заявлена підтримка з боку конгресу США "своєчасному вступу в НАТО Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії та України".

"Грузія й Україна заявили про своє прагнення вступити в євроатлантичне співтовариство і, зокрема, прагнуть вступити в члени НАТО", - йдеться в документі.

За даними авторів законопроекту, Україна і Грузія тісно співпрацюють з альянсом, щоб відповідати його критеріям.

"Конгрес США закликає наших союзників у НАТО працювати зі Сполученими Штатами для реалізації тієї ролі, яку НАТО відіграє в просуванні глобальної безпеки, включаючи продовження підтримки розширення і прийому до членів гідних держав", - відзначається в тексті схваленого документа.

"Особливо за допомогою приєднання Грузії до Плану по членству в НАТО, а також через визнання прогресу в просуванні Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії й України до виконання вимог і зобов'язань по членству в НАТО", - наголошується в документі.

У ньому також відображено рішення включити ці країни в американську програму "сприяння в сфері безпеки" у рамках підготовки до вступу в члени Північноатлантичного альянсу.

Для цього з федерального бюджету США на 2008 рік передбачено виділення "коштів, що будуть необхідні для надання сприяння Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії й Україні".

Відповідно до довідки, підготовленої 9 березня 2007 року бюджетним урпавлінням конгресу США, витрати з американського федерального бюджету на надання сприяння Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії й Україні для вступу в НАТО складуть у 2008 році в цілому 12 мільйонів доларів.

На період з 2008 по 2012 роки управління прогнозує витрати на ці цілі в розмірі 30 мільйонів доларів.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!