"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Спекулянти зі США "підірвали" світові біржі

Понеділок, 26 березня 2007, 15:13

Спекулятивне підвищення цін на нерухомість в Америці призвів до обвалу ринку й банкрутству простих американців. Україна йде шляхом США. Мільйони американців втяглися в "гру", що основана на постійному зростанні цін на нерухомість. Величезна кількість простих американців - ні ріелторів, ні брокерів, просто американців - заробляли собі на життя досить простим способом.

Вони брали кредит під покупку будинку, а оскільки будинок дорожчав (ціни на житло щорічно зростали на 15-20%), то через якийсь час можна було його перезаставити за більш високою ціною, викупивши ту заставну й отримавши якусь дельту на цій простій операції. Таким чином, можна було вкластися в ще один будинок.

Однак ціни враз перестали зростати. Щонайменше, 1,5 млн американців знаходяться зараз на стадії банкрутства. Затримані платежі по житловим кредитам досягли найвищого показника за 3,5 роки.

Передбачаючи загрозу обвалу американського банківського сектору, біржові інвестори по усьому світу почали розпродавати ненадійні акції. У момент кризи індекс Dow Jones упав майже на 2%. Азіатські біржі відреагували на падіння американської ще більш сильним обвалом. Ключові індекси, що відображають ціни акцій у Токіо, Сеулі, Сінгапурі, Гонконгу та Куала-Лумпурі знизилися більш ніж на 2%. У Сіднеї та Шанхаї цінні папери подешевшали на 1,76% й 1,85% відповідно.

Реклама:

Банки вичікують

Міністерство економіки США опублікувало дані, згідно яким за останні місяці зростання продажів нерухомості складало не більше 0,1% на місяць. Цей показник занадто низький у порівнянні з тим, що прогнозувалося раніше. Американці припиняють вкладати гроші в нерухомість.

Зростаючі ціни на житло локомотивом тягли за собою всі інші галузі економіки США. Розвинена система іпотеки дозволила сформувати величезний ринок компаній, що торгують цінними паперами під забезпечення іпотечних кредитів. Іпотечний сегмент фондового ринку був не менш привабливим, ніж сировини та валюта. Як наслідок там "сиділи" всі ключові гравці, щорічно оперуючи сумами в 8,4 трлн дол.

Зараз же навіть банки відмовляються видавати гроші під іпотеку. Інвестиційні банки всі частіше вимагають із іпотечних агентств, у яких вони купували проблемні кредити, повернути їм назад гроші. Так уже зробили Merrill Lynch, J.P. Morgan й HSBC. В одного тільки HSBC таких проблемних позичок було куплено на суму понад 10 млрд дол.

Масові банкрутства

Ринок високоризикованих позик складає приблизно п'яту частину іпотечного ринку США. По даним Inside Mortgage Finance, в 2006 році його обсяг досяг 605 млрд дол. Але останні кілька місяців цей ринок морозить, а з початку лютого в США збанкрутувало більше двох десятків іпотечних брокерів, що працюють із високоризикованими позиками. Великі інвестбанки стали відмовляти брокерам у фінансуванні й вимагають, щоб ті викупили продані позички. Коштів для цього в брокерів, як правило, немає.

Більш того, найбільша американська компанія в секторі іпотеки для позичальників з низьким рівнем кредитоспроможності New Century Financial Corp. заявила про те, що може бути змушена викупити позики на суму біля 8,4 млрд долл., якщо кредитори зажадають прискореного виконання всіх зобов'язань. Як відзначалося в повідомленні компанії, New Century не може гарантувати, що отримає фінансування, достатнє для виконання цих зобов'язань. Ця новина знизила котирування New Century на 89%.

Якщо New Century не вдасться знайти фінансування, вона може оголосити про банкрутство. І це не єдиний такий випадок. Цілий ряд компаній, що працюють у цій сфері, останнім часом оголосили про фінансові складності, пов'язаних з ростом числа неповернень позичок. Зокрема, Accredited Home Lenders Holding повідомила про можливе залучення додаткового капіталу, а Countrywide Financial - про скорочення штату на 108 чоловік.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!