Криза в США триває. Ринок лихоманить третій день підряд

П'ятниця, 2 березня 2007, 10:35

Вартість акцій на американських фондових ринках продовжує падати третій день підряд на тлі побоювань щодо економічного зростання країни й прибутків провідних компаній.

Індекси Dow Jones і S&P упали на 0,3%, а Nasdaq втратив 0,5%. Акції дешевшали також на європейських і азіатських біржах: лондонський FTSE за день упав на 0,9% - за останні три дні цей індекс втратив уже 5%, або більше 80 млрд. фунтів (156 млрд. дол.) своєї вартості.

Поспішний розпродаж акцій по всьому світі почався у вівторок - після того, як акції на Шанхайській біржі обрушилися відразу на 9%. Рекордне за останні 10 років падіння на китайському ринку пов'язують з чутками про те, що офіційний Пекін може змінити правила торгівлі акціями й запровадити податок на доходи від гри на фондовій біржі.

Разом з тим, тепер інвесторів турбують не тільки події в Китаї, але й стан американської економіки.

Реклама:

В середу стало відомо, що за останні три місяці 2006 року економічне зростання у США склало 2,2%, тобто менше, ніж очікувалося. Крім того, за цей період капіталовкладення в будівництво нового житла скоротилися на 19,1% - найбільше падіння з 1991 року.

Індекс Dow Jones industrial закріпився на оцінці чорного вівторка, третій день підряд закриваючись на торгах у близьких значеннях.

"Протягом наступних тижнів найбільші побоювання викликатиме американська статистика й стан ринків іпотечного кредитування й будівництва житла", - говорить один з аналітиків компанії JP Morgan Chase.

Падіння в США було трохи пом'якшене даними про гарний ріст американської промисловості. Втім, цього виявилося недостатньо, щоб заспокоїти інвесторів і кардинально змінити ситуацію.

"Зараз абсолютно все розглядається в негативному світлі, - вважає економіст Дік Грін. - Для того щоб побоювання вляглися, знадобиться час".

BBCrussian.com

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!