Люди Януковича відбирають у Ющенка збройний бізнес?

П'ятниця, 16 березня 2007, 11:38

Україна посідає шосте місце у світі за обсягами експорту озброєнь.

Це в інтерв'ю Комерсант-Україна підтвердив гендиректор державної компанії з експорту й імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук.

Зокрема, він зазначив, що динаміка відносин України з Росією в сфері експорту озброєнь у 2006 році в порівнянні з 2005 роком збільшилася на 300 відсотків.

"Якщо згадати, якими в нас були відносини з Росією в той час, можна стверджувати, що "Укрспецекспорт", його дочірні підприємства й інші фірми, причетні до збройного бізнесу, не допустили політизації цього питання. Ми не збираємося робити цього і далі. Збройний бізнес любить тишу", – сказав Бондарчук.

Реклама:

Коментуючи критику роботи "Укрспецекспорту" з боку прем'єра Віктора Януковича, Бондарчук відзначив, що прем'єр сказав лише те, що в України є проблеми з експортом і вона втрачає ринки збуту.

При цьому він спростував дану інформацію.

"Людина, що готувала прем'єр-міністра до цієї наради – або дурень, або негідник! У першому випадку він просто некомпетентний, і його необхідно гнати геть. А в другому випадку він просто підставив прем'єра", – сказав Бондарчук.

За його словами, динаміка розвитку експорту українських озброєнь і товарів подвійного призначення "йде тільки вгору".

"Географія країн, з якими ми співпрацюємо, збільшилася за рахунок держав Африки і Південно-Східної Азії. І про це знають усі люди, причетні до збройного бізнесу. Конкретні цифри я назву пізніше", – сказав Бондарчук.

Водночас, на його думку, Янукович "дуже вдало помітив", що підприємства вітчизняного ВПК лише три відсотки своєї продукції спрямовують на внутрішній ринок.

"Це дійсно правда. Інше питання в тому, що Міноборони може робити замовлення тільки в тому випадку – якщо уряд виділяє на це гроші", – сказав він.

Бондарчук також підтвердив, що Кабмін тричі намагався перепідпорядкувати собі "Укрспецекспорт".

"Першу постанову уряду було проведено з порушенням регламентних норм самого Кабінету міністрів і не узгоджено з "Укрспецекспортом". Президент вчинив абсолютно правильно – відправив це питання на розгляд до Конституційного суду. Так що на даний момент справа знаходиться саме там. У якому вона стані – я не знаю, але з тих пір було ще кілька спроб перепідпорядкувати компанію", – сказав він.

На питання, з чийого боку здійснювалися ці спроби, Бондарчук відзначив, що "з боку людей, які дуже хочуть повернутися в цей бізнес".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!