Цунамі на фондових ринках. Очікується нова світова криза?

Четвер, 1 березня 2007, 13:11

У вівторок ввечері китайські спекулянти обвалили Шанхайську біржу. За один день компанії КНР подешевіли на 140 млрд. дол. Слідом за Китаєм обрушилися фондові ринки Росії, Європи й Америки.

Вартість американських корпорацій упала за добу на 430 млрд. дол.

Загальна світова капіталізація знизилася майже на трильйон доларів.

У середу падіння ринку продовжилося, хоча й значно повільніше. Експерти стверджують, що якщо обвал продовжиться й у четвер, то він може перерости у світову фінансову кризу.

Реклама:

Як повідомляє агентство Bloomberg, приводом для масового скидання акцій у КНР стали чутки про можливі масштабні перевірки за підозрою в ринкових махінаціях, начебто у результаті яких китайські акції останнім часом подорожчали до рекордних рівнів.

У підсумку за лічені години ринок акцій КНР обрушився на 9%. Активи країни втратили в цілому 140 млрд. дол. Індекс "Shanghai Composite" обвалився на 8,84% - до оцінки 2771,791 пункту. Таких падінь китайські інвестори не бачили з лютого 1997 року.

Практично одночасно почалося падіння на фондовому ринку Японії: тут індекс за підсумками торгів у вівторок упав на 3,3%. Потім пішов обвал у Гонконгу (на 2,9%), Індії (2,3%) і на Філіппінах (7,9%). На Тайвані біржа взагалі не відкрилася.

Слідом за обвалом в Азії почалося скидання акцій на американських ринках. По закінченні торговельної сесії у вівторок фондовий індекс "Dow Jones" знизився на 3,29%. Індекс "Standard & Poor's 500" опустився на 3,47%. Індекс "Nasdaq" - на 3,86%.

Аналітик з Standard & Poor's Говард Сільверблатт підрахував, що падіння ринку призвело до втрати 430 млрд. дол. капіталізації компаній, що входять в індекс S&P 500.

За словами фахівців, падіння американського ринку стало найглибшим з першого торговельного дня після терактів 11 вересня 2001 року.

Європа також постраждала: в середу європейські ринки показали найглибше падіння за чотири з половиною року - на 2,8%.

Не обійшла світова криза і Росію з її ще малорозвиненим фондовим ринком. За ранок 28 лютого індекс РТС упав з максимальних значень на 3,46%. Індекс ММВБ обвалився на 4,14%. Різко подешевіли акції багатьох російських енергетичних компаній.

Інвестори називають те, що відбувається справжньою бурею, пише видання Telegraf.

"Наскільки ця реакція буде глибокою і довгою залежить від дій глобальних інвестиційних фондів. Якщо вони порахують ризики занадто високими, то ввімкнуться механізми захисту капіталу й гроші інвесторів підуть у надійні облігації США і Європи. Це песимістичний сценарій. Позитивний же сценарій може бути таким, що, надихнувшись корекцією цін, інвестори почнуть скуповувати активи, що подешевіли,", - сказав Дєніс Новіков з ІК "Брокеркредітсєрвіс".

Аналітик ІК "Капітал" Міхаіл Пак також вважає, що за підсумками дводенного падіння рано робити висновки.

"Іноді корисно пустити ринку кров, щоб надалі він продовжив своє зростання, - говорить експерт. - Проте якщо сьогодні-завтра ринок Китаю ще раз продемонструє тенденцію до падіння, то можна буде прогнозувати загальний глобальний обвал ринків, що розвиваються. А це, у свою чергу, може призвести до світової фінансової кризи".

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!