"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українцям дозволили вивозити більше валюти

Середа, 28 лютого 2007, 11:40

Національний банк збільшив у п'ять разів обсяг гривні, яку фізичні особи можуть вивозити за межі України або ввозити в країну.

Відповідна постанова НБУ набуде чинності в п'ятницю - 2 березня. Із цього дня українці зможуть вивозити за кордон (або ввозити додому) до 15 тис. грн. на умовах усного декларування, і до 50 тис. грн. на умовах письмового.

Раніше вивозити (увозити) можна було відповідно до 3 і до 10 тис. грн.

Варто помітити, що українська національна валюта не є вільно конвертованою. Простіше кажучи, на іноземну валюту її можна поміняти тільки в Україні.

Реклама:

Скепсис стосовно дій Нацбанку розділяють і банкіри.

"Я не бачив людей, що вивозять гривню з України, крім випадків, коли вони забули дістати її зі свого гаманця", — пожартував віце-президент інвестиційної групи "Універсальна" Олександр Павленко.

Головний позитивний момент у таких діях Нацбанку, про який згадують банкіри, це лібералізація валютного ринку.

"Постанова НБУ актуально в психологічному плані, але яких-небудь обмежень по вивозі гривни бути не повинно, світовий досвід показує, що коли меж немає, капітал не витікає, а навпаки – втікає й вертається в країну. Свобода підвищує добробут", - повідомив голова правління "Укркомунбанку" Едуард Лозовський.

З банкірами згодні деякі парламентарії. Свідоцтвом тому є той факт, що група депутатів від Партії регіонів внесла законопроект "Про валютне регулювання й валютний контроль в Україні". Цей документ не містить жодних обмежень на вивіз за межі України готівкової валюти - як іноземної, так і вітчизняної. Згідно з текстом законопроекту, декларації підлягає готівка в обсязі більше 10 тис. євро.

"Дело"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!