"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Катеринчук: бюджет януковичів обікрав кого тільки можна

Понеділок, 19 лютого 2007, 13:24 -

У Конституційний суд зроблене подання шодо скасування неконституційних положень бюджету 2007 року.

Про це в понеділок на прес-конференції в Києві заявив член фракції "Наша Україна" Микола Катеринчук.

"Держава не доплачує всім малозабезпеченим, котрі отримують допомогу в залежності від розміру прожиткового мінімуму. На місяць на кожному інваліді і на кожній дитині заощаджує від 50-75 грн.", - сказав Катеринчук.

За його словами уряд робить це, змінивши методологію підрахунку прожиткового мінімуму.

Реклама:

"Прожитковий мінімум зменшився на 15%. Змінилася методологія підрахунку, і це зменшення буде на суму податку доходів фізичних осіб", - пояснив депутат.

"Далі, бюджетом на 2007 рік передбачене скасування пільгових пенсій для вчених і педагогів. Тобто, пенсіонери, що працюють і мають спеціальні пенсії, більше їх не одержують, якщо вони працюють. Це стосується і військовослужбовців і учених і інших категорій. Це свідчення відношення правлячої коаліції до розвитку науки та освіти...", - додав Катеринчук.

"Ветеранам війни і жертвам нацистського переслідування уряд зменшив розмір разової грошової допомоги. Замість 3 тис. 860 грн. вони будуть одержувати 450 грн. Тобто майже в десять разів інваліди війни одержать менше допомогу. Це подарунок соціалістів, комуністів і Партії регіонів до дня Перемоги! До речі, ветеранам війни, не інвалідам, вони зменшили таку ж допомогу з 1000 грн. до 55 грн.", - продовжив перераховувати депутат.

Микола Катеринчук також заявив, що правляча Антикризова коаліція фактично скасувала в бюджеті норму про надання державної допомоги дітям війни в розмірі 30% від мінімальної пенсії за віком.

"Завдання опозиції – повернути кожній дитині війни 118 грн., що уряд хоче в них украсти", - підкреслив депутат-нашоукраїнець.

"Також бюджет скасував грошові компенсації дітям і інвалідам війни, щодо спеціального лікування і протезування. Ці люди залишаються один на один з цією проблемою", - продовжив Катеринчук.

Також Микола Катеринчук звернув увагу на те, що в зв'язку з інфляцією і зменшенням фактичного прожиткового мінімуму, істотно зменшилася допомога породіллям при народженні дитини і матерям, що мають дітей до 6 років.

"Усі ми пам'ятаємо, як президент особистим втручанням відстояв норму про виплату мамам, що народжують дитину - 8 тисяч 500 грн. Але ми перевірили цей показник по відповідному індексу інфляції, а також мінімальному прожитковому мінімумові, - з чого складається ця допомога. Вона на сьогоднішній день повинна бути на рівні не менше 10170 грн.

Все інше, ще більше не відповідає діючої Конституції. Зараз кожна мама, що народжує дитину недоодержує 1160 грн. Від політиків, що голосували за цей бюджет, постраждали мами дітей до 6 років. За законом вони повинні одержувати допомогу – 450 грн. На сьогодні в бюджеті на 2007 рік закладена допомога від 90 до 200 грн.", - сказав Катеринчук.

Депутат також відзначив, що бюджетом фактично скасовується більшість пільг чорнобильцям. Незважаючи на те, що це питання вже розглядалося Конституційним судом, що у 2002 році ухвалив, що позбавлення даної категорії громадян пільг є неконституційним.

"У мене складається враження, що в нашій країні з'явилась політика соціального дарвінізму, де ми повертаємося до законів джунглів де виживає тільки найсильніший" - резюмував Катеринчук.

"Остров"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: