Угорська Népszabadság: Корупційний скандал в Угорщині пов'язаний з Гайдуком

П'ятниця, 26 січня 2007, 08:31

 

Капої можуть відсунути від бізнесу з українською електрикою

Иштван Марниц ("Непсабадшаг", 24 січня 2006 р.)

Реклама:

Учора знову спалахнула дискусія щодо імпорту української електроенергії, що зв'язано головним чином з ім'ям Ласло Капої. Відповідно до заяв опозиційної партії Фідес, фірма депутата від соцпартії одержує електроенергію по відверто низькій ціні й незрозуміло, чому її інтереси лобіює державна корпорація МВМ.

Навколо Ласло Капої проскакують іскри. Фірми з українським корінням, мабуть, мають серйозний намір послабити позиції політика-бізнесмена.

74-літній Ласло Капої став відомим у 80-ті роки як міністр промисловості. Сьогодні він є головою Угорської соціал-демократичної партії й одночасно одним з найбагатших підприємців країни. Його статки виникли головним чином за рахунок того, що фірма "Систем консалтинг", яка належить йому, з 1994 р. імпортує щорічно в Угорщину з України 350 мегават електроенергії, причому, за нашими підрахунками, із багатомільярдними прибутками.

Домогтися цього – як він інформував раніше нашу газету – дозволило те, що шляхом капіталовкладень у Бурштинську ТЕС у кілька десятків мільйонів доларів він зробив її першою на Україні, здатною взаємодіяти із західноєвропейською енергосистемою. Із цією метою був укладений довгостроковий договір до 2015 року з українськими державними постачальниками електроенергії.

За минулі 12 років електроенергія Капої нікому не муляла очі. Ніхто на угорській стороні не чіплявся і до довгострокового контракту з державним концерном "Угорські енергомережі" (МВМ). МВМ і сьогодні підтримує Капої, стверджуючи, що він поставляє українську електроенергію так дешево, що це життєво необхідно споживачам, зацікавленим у мінімальній ціні енергії. За заявами МВМ, імпортовані "Системою" 350 мегаватів електроенергії для угорської енергосистеми потужністю в кілька тисяч мегаватів є істотним чинником, що стримує ріст цін.

Однак наприкінці року хід подій прискорився. Тому може бути одне офіційне й одне більше близьке до дійсності пояснення. Відповідно до офіційної версії, ТОВ "Емфес", що має українське коріння, але дотепер займалося в Угорщині тільки торгівлею природним газом, торік одержало від українського експортера право імпортувати 200 мегават бурштинської електроенергії.

Однак це загрожувало позиціям Капої: на Бурштинській ТЕС можна законтрактувати на експорт тільки 455 мегаватів, тобто якщо двісті забере "Емфес", то йому залишалося б тільки 255. Слідом за цим український оператор мереж одним махом вполовинив 200 мегават, які мав отримати "Емфес", що відповідало вимогам Капої.

У зв'язку з цим угорський підприємець раніше заявляв, що якщо хто-небудь захоче, всупереч його бажанню, розірвати діючу до 2015 р. угоду, він переведе питання в юридичне русло або ж змусить свого спадкоємця виплатити йому вкладені в Бурштин десятки мільйонів доларів. На наш запит в "Емфесі" відповіли, що вони незадоволені нинішнім розподілом квот і сподіваються на його зміну.

Наприкінці минулого тижня прем'єр-міністр Ф. Дюрчань за запрошенням президента України В. Ющенко брав участь у відкритті нової угорської школи в закарпатському місті Чонгор, де Л. Капїі обіцяє побудувати шкільні їдальні для учнів (Тобто про електричний бізнес і "не йшло й мови").

Міністр палива й енергетики України Ю. Бойко заявив днями, що він має намір розірвати довгострокові угоди на поставку електроенергії, оскільки вони приносять державі занадто низький дохід, зате забезпечують надто високі прибутки покупцям. Відповідно до його вчорашньої заяви, електроенергія буде реалізовуватися на аукціонах.

Однак поява "Емфеса" викликала серйозний опір і серед угорської владної еліти. Ходять чутки, що у минулі місяці в Україні побувало безліч високопоставлених делегацій – як по державно-адміністративній лінії, так і керівники МВМ. Апогеєм невидимих зусиль перших стала зустріч Дюрчаня і Ющенко, але глава української держави, позиції якого стають усе слабшими, і після цієї зустрічі не виступив відкрито проти своїх суперників, як не зміг і переконати угорців. Через кілька тижнів Угорщину відвідає В. Янукович, і про електроенергію, напевно, знову не буде сказано "ні слова".

Позицію МВМ, можливо, відтінює інформація про те, що Капої імпортує електроенергію не тільки через "Систем Консалтинг", але й через також належну йому і зареєстровану в штаті Делавер (який вважається офшорним раєм), фірму "Систем Консалтинг Інк." (яка, мабуть, користується більшими податковими пільгами, ніж однойменна угорська компанія).

Учора, як кажуть, по Капої було відкрито залповий вогонь. З подібними претензіями до Капої щодо покупної ціни електроенергії, що тримається в таємниці, виступив не тільки Ю. Бойко, але й опозиційна партія "Фідес". І українці, і Фідес уважають, що Капої купує енергію за заниженою ціною.

Представник "Фідеса" П. Сійярто, згідно МТІ, додав до цього: якщо український імпорт настільки дешевий, чому ж уряд підвищує тарифи на електроенергію (між іншим, українська енергія не стала дешевше, її ціна залишилася на колишньому рівні, а отже, не могла впливати на ціноутворення).

Критикував він і те, що МВМ як державна компанія лобіює інтереси приватної фірми. У відповідь Капої теж скликав учора прес-конференцію, на якій, крім іншого, оголосив, що відмовляється від відшкодування депутатських проїзних видатків.

Питання про ціни насправді досить важливе: за неспростованими повідомленнями, "Емфес" купував би електроенергію вдвічі дорожче, ніж ціна, що вторгував Капої. Електроенергія, поставлена населенню, неминуче викликала б ріст тарифів. Однак конкуренти Капої стверджують, що якби представники соціалістів могли зайняти його місце, то домоглися б такої ж або навіть нижчої ціни. (Залишається питанням, що сказав би на це український уряд). Щодо арсеналу засобів, що пускають у хід, належать і удари нижче пояса. Це доводить той факт, що вчорашні українські газети щосили пишуть про нібито наявні корупційні зв'язки між Капої та олігархом, який сьогодні очолює українські спецслужби, В. Гайдуком.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!