CAP/CIPA. А ВИ підтвердили свою кваліфікацію? Пряма мова сертифікованих бухгалтерів. ®

Середа, 24 січня 2007, 11:16
Розпочалася реєстрація для участі в іспитах березневої 2007 р. екзаменаційної сесії за програмою CIPA (Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер).

Цією весною можна буде скласти іспити з предметів рівня САР (Certified Accounting Practitioner: Сертифікований бухгалтер-практик, вимовляється "кеп", перший сертифікаційний рівень програми):

- Фінансовий облік 1

- Управлінський облік 1

- Податки та Право

Реклама:

Успішно склавши ці три іспити, а також виконавши інші кваліфікаційні вимоги, спеціаліст має право на сертифікат CAP.

Світлана Бережна, САР, головний економіст Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України

Я займаюся методологією бухгалтерського обліку, і знання, які дає ця програма, я б сказала, є просто безцінними. Програма СІРА надає дуже багато переваг. У нас недостатньо ще необхідної інформації, літератури, тому навчання тут дуже виручає. Звичайно, що навчання за програмою АССА — це дуже добре. Але для цього треба вільно володіти англійською мовою. Для більшості ж практикуючих бухгалтерів це не доступно. Зараз бух облік дедалі більше ускладнюється. Вчити ж одночасно ще й мову — це, здається, малоймовірна річ. Тому програма СІРА — це саме те, що треба. Професійно вести бухоблік без цього у нинішній ситуації не можна.

Що дає сертифікат роботодавцю та спеціалісту?

Cертифікат професійного бухгалтера дає впевненість – фахівцю у своїх знаннях та професійних навичках, роботодавцю – у своєму персоналі. Сертифікований фахівець може претендувати на вищу зарплату, та на просування службовими сходами. Адже його знання підтверджено незалежним та об'єктивним тестуванням.

Так, Інна Бойченко, САР (фінансовий менеджер компанії "PRP Україна"), зазначає:

"Отримані під час підготовки до екзаменів з програми СІРА знання мені стали в нагоді. Тим більше що за цим послідували і підвищення зарплатні, і кар’єрне зростання".

Чи потрібно проходити спеціальне навчання?

Навчання, тренінги формально не є обов'язковими для отримання сертифікату. Але належна підготовка до іспитів значно підвищить шанси їх успішного складання. Проте, досвідчені бухгалтери можуть скласти іспити без додаткового тривалого навчання.

Так, Вікторія Закокіна, САР (компанія "Велла Україна"), під час церемонії отримання сертифікату, сказала:

"У компанії працюю вже дев'ять років. Тобто, практичного досвіду накопичилося достатньо. І все одно, підтверджувати свою кваліфікацію – це необхідність нашого часу. Сертифікат САР мені дався, загалом, досить легко – я не проходила курсів, а просто склала іспит. Як кажуть, без відриву від виробництва. І я вважаю, що іспит САР бухгалтер, який має практику, може здати, не дуже напружуючись. А ось СІРА – це інша справа. Тут потрібно серйозно готуватися".

Доступна інфраструктура

Навчатися і складати іспити можна у всіх регіонах України.

Олена Кушнарьова, САР (головний бухгалтер ТОВ "Росан-Агро"), Львів:

"Наша компанія входить до групи "Росан" (продукція "Рогатинські ковбаси"). Я усвідомлювала необхідність підвищити свій фаховий рівень, навчитися новому. Я вдячна організаторам програми СІРА за можливість навчатися і складати екзамен у Львові".

Детальну інформацію про можливості навчання, контакти організаторів навчання можна отримати на сайті www.cipa.org.ua, або зателефонувавши на безкоштовну гарячу лінію 8 800 50 CIPA 0 (8 800 502 4720).

Реєстрація на березневу екзаменаційну сесію починається 3 січня 2007 р., і буде відкрита до кінця робочого дня (18:00) 9 лютого 2007 р. Пізня реєстрація на особливих умовах можлива до 23 лютого 2007.

Перелік організаторів навчання:

http://cipa.org.ua/rus/training/tp.php

Інформація про сертифікацію:

http://cipa.org.ua/ukr/cert/

Учасники програми – пряма мова:

http://www.cipa-en.org.ua/ukr/story/

Програма "Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер" (CIPA) впроваджується за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!