Україні загрожує бензинова криза, А-95 по 4,10 грн. і посилення інфляції

П'ятниця, 8 грудня 2006, 19:48

Україна перебуває на порозі бензинової кризи, стверджують експерти. Вони прогнозують дефіцит бензину або збільшення зафіксованих урядом цін.

Переробка нафти на вітчизняних НПЗ стрімко скорочується. Поставки нафти на вітчизняні нафтопереробні заводи минулого місяця впали на 42%, а її переробка - на 16%, пише газета "Дело".

У Міністерстві палива та енергетики ці дані не спростовують.

Сергій Сапьогін, керівник центра "Психея", говорить, що в листопаді простоювало більше половини українських НПЗ.

Реклама:

"У цих умовах очікується, що відсутні обсяги палива компенсуються за рахунок імпорту. Але світові ціни на паливо підросли і в умовах фіксованих роздрібних цін. На АЗС бензин або зникне із продажу або Кабміну доведеться підняти ціну А-95 до 4,10 гривні", - вважає експерт.

"Причина - дефіцит палива", - пояснив Олесь Пограничний, прес-секретар концерну "Галнафтогаз", оператора мережі заправок ОККО.

Виконавчий директор компанії "ЯВА" Микола Орлов відзначає, що вартість високооктанових бензинів у цей час за кордоном збільшилася на 4%.

"Мало того - їх не так просто купити через скорочення обсягів переробки білоруськими НПЗ", - відзначає він.

Дефіцит пального зараз намагається компенсувати Кременчуцький НПЗ (ЗАТ "Укртатнафта"), який у листопаді збільшив виробництво бензину на 18,8% (132 тис. тонн), дизпалива - на 23,4% (165 тис. тонн).

Раніше, глава парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко заявив, що адміністративні методи регулювання цін призвели до того, що Україна виявилася на грані товарного дефіциту бензину.

"Стримування інфляційних показників (у листопаді інфляція в країні сповільнилася до 1,8% проти 2,6 у жовтні)... відбулося значною мірою за рахунок стабілізації цін на бензин, але вже зараз ми перебуваємо напередодні товарного дефіциту бензину. І якщо він вибухне в грудні або в січні, то інфляційний маховик буде розкручуватися ще швидше", - відзначив Порошенко.

У серпні 2006 року Кабінет міністрів підписав меморандум про партнерство між операторами ринку нафтопродуктів. В обмін на обіцянку надати пільги при реконструкції НПЗ Кабмін зобов'язала компанії зафіксувати ціни на рівні 3,65 гривні на бензин А-95, і 3,6 гривні на дизельне паливо, а також збільшити переробку нафти в обсягах, що забезпечують попит українських споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!