"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бюджетний процес у стилі "Да пашлі ви!.."

Вівторок, 19 грудня 2006, 19:33

Сьогоднішня бюджетна баталія перетворилася на ритуальний танець депутатів, який зрідка оживляли емоції першого віце-прем'єра та міністра фінансів Миколи Яновича Азарова. Останній явно переживав не найкращі свої часи, на відміну від свого опонента, заступника голови секретаріату Арсенія Яценюка.

Замість того, щоб спробувати силою довести Ющенку свою правоту та подолати його вето, депутати зробили декілька цілком ритуальних рухів – "назустріч президентським побажанням", так би мовити.

Депутати самі собі обмежили пенсії, які раніше були необмеженими. Також не пощастило й іншим категоріям багатих пенсіонерів – тепер їм заборонено отримувати пенсії більше 10 тис грн. на місяць.

Також народні обранці вирішили, що позапланові доходи від приватизації підуть бідним – тобто на збільшення мінімального прожиткового мінімуму та зарплати.

Реклама:

Тобто, депутати дали обіцянку, яка не вимагає від них ніякої відповідальності. Нинішній голова ФДМУ, соціалістка Валентина Семенюк, відома своїм негативним ставленням до спроб держави приватизувати свої підприємства, тому за її головування навряд чи вдасться отримати надприбутки від приватизації.

Все ж таки президенту зробили щось неприємне – всупереч вимогам Ющенка, включили до закону про бюджет деякі положення про податки (раніше Ющенко виступав за те, щоби всі "податкові" новації на 2007 рік ішли окремим законом).

Проте, основну вимогу – про підвищення прожиткового мінімуму на 26,6 гривень до 406 грн. – Рада проігнорувала. Хоча, протягом обговорення перед голосуванням, саме ця тема зайняла значний відсоток часу.

По суті, головне протистояння відбувалось між двома людьми з репутацією "технарів" – Миколою Азаровим і Арсенієм Яценюком.

Теоретичний аспект дискусії між ними звівся до наступного.

Спочатку Яценюк закинув регіоналам, що ті неправильно рахують прожитковий мінімум – мовляв, у бюджет закладено занижений показник.

На що Азаров відповів, що насправді сам Яценюк у свій час, будучи міністром економіки, розпорядився рахувати прожитковий мінімум, виходячи із цін товарів з найнижчими споживчими якостями. Яценюк відбив удар – мовляв, зате тоді було збільшено норми споживання цих самих продуктів.

Загалом, дискусія не мала сенсу, оскільки йшла у руслі "хто кваліфікованіше любить народ". По суті, одна популістська позиція змагалася з іншою.

Сторонньому спостерігачеві, який знайомий з українськими реаліями, ця суперечка могла б видатись безпредметною – адже все одно переважна більшість пенсіонерів можуть вижити лише завдяки наявності додаткових джерел доходів та матеріальної допомоги від рідних та близьких.

Мабуть, на порядок важливішим був тон дискусії. У цьому Яценюк на сто балів переграв Азарова.

Тон його заяв був позитивним, журналістам демарші своїх опонентів він коментував у стилі "Я й сам дивуюсь, чого вони так хвилюються". По Верховній Раді екс-міністр економіки ходив, тримаючи в руках стос паперів, з якого у потрібний момент миттєво витягав той чи інший документ.

У той же час у Азарова явно здавали нерви. Наприкінці своєї доповіді він не на жарт розхвилювався. Після того, як йому не вдалося переконати опозиційних депутатів в тому, що в 2007 році заниження прожиткового мінімум виллється в "максимальне поєднання" зростання соціальних витрат і економіки, він просто облаяв своїх опонентів.

"Да пошли вы!.." – такою була коротка відповідь міністра фінансів на гнівні вигуки опозиціонерів. Зал відповів зловтішними аплодисментами.

Поганий настрій Азарова можна пояснити тим, що Партія Регіонів зробила його цапом-відбувайлом бюджетного процесу. Принаймні, крісло Януковича у Раді у вівторок було пустим, а Микола Янович жалівся журналістам на важку долю міністра фінансів – мовляв, на ньому лежить вся відповідальність за бюджет країни, і хто, як не він, і т.д. і т.п.

Азарову явно не імпонувало, що секретаріат президента виявився лівішим за політичними поглядами за самого першого віце-премьера. Миколі Яновичу довелось апелювати до класиків економіки, наголошуючи, що виробництво головніше, ніж перерозподіл благ – але це не дуже переконливо звучало від людини з радянською зовнішністю та манерами.

Азаров повідомив журналістам, що насправді в усьому винен секретаріат президента, який, на його думку, не хоче, щоб президент Ющенко підписував бюджет-2007. Обвинувачення першого віце-прем’єра звелися до того, що, мовляв, сам глава держави задоволений проектом бюджету, принаймні, на 97%.

А от в його Секретаріаті всіляко перешкоджають плідній співпраці уряду та гаранта конституції. Зокрема, перший заступник голови секретаріату Яценюк завжди підсовує якісь чи то "рассчеты", чи то "разрахунки", силуючи Кабмін і ВР "делать государственный бюджет" "на основании этих невидомых разрахунков".

Зрештою, головна думка, яку міністр фінансів намагався довести до громадськості, полягає в наступному. Президент згоден підписати бюджет, який пропонує уряд – значить, він хоче йти на компроміс з КМУ. А радники президента роблять уряду зауваження з приводу цього документа, та ще й намагаються наполягати на тому, щоб їх почули – значить, вони йдуть на конфронтацію, всупереч волі президента та здоровому глузду уряду.

Невеличка політична перемога екс-помаранчевих сил – в тому, що регіоналам доводиться ледь не захищати Ющенка від його помічників. Останніх Азаров і його колеги, по можливості уникаючи прізвищ і посад, звинувачують у бажанні ставити палки в колеса бюджетного процесу. В той же час самому Ющенку та його толерантності біло-голубі поки що співають дифірамби – схоже, ще сподіваються домовитися.

Загалом, схоже на те, що емоційно та політично секретаріат і опозиція переграли януковичів. Оскільки неврастенічна поведінка регіоналів (та перманентно кретинічна – комуністів) створювала дуже вигідний контраст для чітких та аргументованих Яценюка та Тимошенко.

Лідерка БЮТ повторила свою тезу про те, що президенту слід повернути закон про бюджет Морозу, щоб той його підписав і розділив зі своїми колегами по антикризовій коаліції відповідальність.

Завершальним акордом цих політичних баталій стала спроба опозиції закріпити свою моральну перемогу хоча б на півдня. Одразу два опозиційних політики заявили про те, що, ймовірно, уряд Віктора Януковича доживає свої останні дні.

Про це сказав народний депутат від фракціїї "Наша Україна" В’ячеслав Кириленко, а також лідерка БЮТ Юлія Тимошенко.

Після голосування бюджету в інтерв’ю одному з російських телеканалів вона сказала, що, на її думку, президенту Путіну, який має приїхати в Україну наприкінці цього тижня, вже немає про що серйозно домовлятися з нинішнім урядом, оскільки він є тимчасовим.

В очах Юлії Володимирівни можна було побачити весну-2007 і вибори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!