Екзамен для бухгалтера в Україні. Програма CIPA: найвищі світові стандарти. ®

Середа, 29 листопада 2006, 10:00

З 17 по 20 листопада 2006 р. у восьми містах України (Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Харків, Симферополь, Львів, Краматорськ) відбулися іспити за програмою CIPA (Certified International Professional Accountant – Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер)

Дивитися фотогалерею.

В них взяла участь рекордна кількість кандидатів: всього було написано близько 2 000 екзаменаційних робіт.

У трьох містах (Києві, Донецьку та Дніпропетровську) були проведені «Дні відкритих дверей». У цих заходах взяли участь представники бізнесу, HR агенцій, органів влади, навчальних закладів, журналісти, сертифіковані фахівці, та інші гості.

Реклама:

До Києва також прибули представники IMA (Institute of Management Accountants - Інститут фахівців з управлінського обліку, США) Джим Гуровка, Боб Альтман та Кем Грехем. Боб Альтман, зокрема, є експертом з екзаменаційних систем, і раніше працював в ETS (Educational Testing Service – компанія, що адмініструє іспити GRE, GMAT і відомий TOEFL). Джим Гуровка зазначив:

«Екзамени CIPA в Україні - це, напевно, найбільш професійний екзаменаційний процес, що я коли-небудь бачив. Ці іспити можна порівняти з найвищими світовими стандартами».

(Детальніше про візит представники IMA ви можете дізнатися тут)

Відповідаючи на питання гостей та журналістів в Києві, Сергій Мудрук зазначив:.

«Сертифікований фахівець не є самим по собі. Він є членом великої професійної організації, яка підтверджує те, що даний фахівець у своїй діяльності буде відповідати найвищим вимогам професійної етики, а також те, що його професійні навички є актуальними на кожен момент часу. […] У СІРА є багато переваг. По-перше – це ціна. Вона є найнижчою серед усіх інших. По-друге – дуже розвинута регіональна інфраструктура. Навчальні центри існують у більше ніж 20 містах України. По-третє – російська мова іспитів. У всіх інших сертифікаційних програм – мова переважно англійська».

Також, під час іспитів спостерігачем був Тимотеуш Флейшар, голова правління ЗАТ «Догмат-Україна» (власник торгових марок «Єврокредит» та «Євроремонт»). Його цікавив процес складання іспитів за програмою СІРА, оскільки іспит з «Фінансового обліку - 1» складали 15 співробітників «Догмату». Пан Тимотеуш сказав:

«Рано чи пізно, всі українські підприємства перейдуть на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, і для цього їм потрібно вже мати підготовлених спеціалістів. Переваги отримають підприємства, які роблять інвестиції у свій персонал. У мене на батьківщині, в Польщі, кажуть – «Інвестиції в персонал дуже дорогі, але сам персонал – безцінний». Тому, наша компанія зацікавлена у навчанні своїх співробітників».

На останок, пан Тимотеуш зазначив, що система освіти в Україні дуже відрізняється від західної. Випускник ВУЗу у нас не може вирішити всі завдання, які виникають на сучасному підприємстві, і йому потрібно додаткова підготовка. Саме тому, пан Флейшар вважає, що у програми CIPA дуже великі перспективи в Україні.

Докладніше про «Дні відкритих дверей» - див на сайті.

Публікується на правах реклами


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!