Костенко знайшов спосіб знизити енергозалежність України від Росії

Понеділок, 23 жовтня 2006, 16:06

Енергетична залежність завжди обертається політичною, питання тільки в тому, чим буде розраховуватися Україна. У першу чергу, Росія буде торгуватися з Україною суверенітетом, НАТО, російським Чорноморським флотом у Криму й газовій трубі. Таке переконання висловив лідер Української народної партії Юрій Костенко.

Як повідомили у прес-службі Української народної партії, у цій ситуації дуже багато чого буде залежати від реакції українського суспільства, а в ролі арбітра може виступити секретаріат президента, передає Ліга.

"Секретаріат повинен активно втручатися, особливо там, де є загроза національним інтересам, тому що конституційний обов'язок президента - бути гарантом Конституції. Територіальна цілісність або питання нашої стратегії відносно Європи - питання національної безпеки і тут президент не може чекати, поки вдарить грім і на стіл покладуть договори, у яких буде говоритися про продовження оренди ЧФ РФ ще на 100 років, проведенні референдуму щодо НАТО й т.п.", - додав Костенко.

Щоб зменшити енергетичну залежність України від Росії, лідер УНП пропонує зібрати Раду національної безпеки та оборони й "обговорити здатність України вирішувати енергетичні проблеми, завдяки залученню власних ресурсів і можливостей світових ринків".

Реклама:

Він також нагадав про зобов'язання п'яти ядерних держав в обмін на відмову України від ядерного статусу й запропонував подивитися, чи здатна наша сьогоднішня команда використати цей потенціал для захисту національних інтересів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр висловив думку, що ціна на газ у 2007 році буде не вищою 130 доларів за тисячу кубометрів. У цьому контексті звучали думки, що натомість Росія зажадає від України низки політичних та економічних поступок.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!