"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські "гастарбайтери" у Польщі не хочуть легалізації

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 14:31

Незважаючи на введення спрощеного порядку одержання польських віз з правом працевлаштування для робітників із сусідніх країн, громадяни України, Білорусі та Росії не хочуть легалізувати своє працевлаштування в Польщі.

За інформацією радіо "Свобода", з початку вересня у Польщі введено спрощений порядок одержання віз для громадян сусідніх країн, котрі хотіли б працювати в Польщі на сільськогосподарських роботах, передає Ліга.

Через масовий виїзд поляків до Західної Європи фермерам не вистачає робочих рук. Для одержання візи роботодавець повинен вислати в польське консульство лист зі списком запрошених працівників і довідкою, що він є фермером.

Проте, як виявилося, за цей час іноземцям з держав-східних сусідів Польщі видано лише кілька десятків таких віз. На думку фахівців, приїжджі робітники воліють продовжувати працювати нелегально. Крім того, роботодавці не хочуть возитися з паперами і нести пов'язані з офіційним працевлаштуванням витрати.

Реклама:

У минулому році офіційні дозволи на роботу в Польщі одержали біля півтисячі росіян, 600 білорусів і більш ніж 2,5 тисяч українців. Нелегально на польській території працює в десятки разів більше громадян цих країн.

Нагадаємо, наприкінці серпня Рада міністрів Польщі визначила 27 категорій робітників з України, що можуть працевлаштуватися на сезонні роботи в Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!