"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українців чекають 8-значні номери для мобілок і нові коди телефонного зв'язку

Четвер, 13 липня 2006, 11:22 -

13 липня на засіданні Міністерства транспорту та зв'язку буде розглянуто "Порядок формування системи та плану нумерації". Документ передбачає зміну кодів міжміських і міжнародних номерів, а також перехід мобільних операторів із семизначної на восьмизначну нумерацію.

Зазначений документ передбачає перехід на нову систему нумерації відповідно до європейського стандарту, інформує Комерсант-Україна.

Це означає, що вихід на міжнародну мережу буде здійснюватися шляхом набору "00" (замість "8-10"), а на міжміську - "0" (замість "8").

Крім того, план передбачає перехід для мобільних операторів на восьмизначну нумерацію.

Реклама:

Подібна система прийнята у всій Європі, у нашій же країні план нумерації використовується ще із часів СРСР.

Деякі оператори почали використовувати по кілька мережевих кодів. В одному коді номінально знаходиться 10 млн. номерів.

Оскільки ж оператори "не завжди ефективно" використовують цей ресурс, тобто без обліку SIM-карти продаються, викидаються, губляться - нумерація дуже швидко вичерпується.

"У підсумку вони говорять, що їм не вистачає номерів, і вимагають нових кодів, що приводить до їхньої недостачі для місцевої телефонії. Мобільні оператори повинні перейти на восьмизначну нумерацію - це дозволить розширити їхню номерну ємність до 80 мільйонів номерів і звільнити мережеві коди для місцевих мереж", - відзначив представник Українського науково-дослідного інституту зв'язку.

Оператори не погоджуються з новим "Порядком формування системи й плану нумерації".

За словами маркетинг-директора компанії "Українські радіосистеми" (ТМ "Білайн") Антона Володькіна, якщо буде необхідно переходити на восьмизначну нумерацію оператори понесуть значні втрати.

"За нашою попередньою оцінкою, потрібно буде заплатити вендорам за перепрограмування всієї інфраструктури, переукласти роумінгові угоди й провести тестування. Все це вимагатиме багато часу та величезних матеріальних витрат", - сказав Володькін.

З тим, що заміна нумерації викличе певні складності, згодний і президент асоціації "Телас" Юрій Соловйов. "Це завжди процес хворобливий... Однак переходити на європейську нумерацію потрібно, тому що Україна й так уже спізнилася з переходом на прийняту в Європі нумерацію".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: