"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Захисна прозорість Фірташа

Вівторок, 30 травня 2006, 14:14 -

Західна преса знов викинула на український простір дещицю надзвичайно цікавої інформації.

Знову об’єктом уваги став співвласник зареєстрованого у Швейцарії "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ.

За інформацією The Financial Times, цей "найвтаємничений український мільярдер", також володіє активами і в Україні, серед яких - "Кримський титан", "Кримський содовий завод", "Рівнеазот", а також закордонні виробники мінеральних добрив: "Нітроферт" (Естонія) і "Таджик-Азот" (Таджикистан).

Реклама:

Вказана інформація міститься в інтерв’ю Роберта Шелтера-Джонса, британського партнера Фірташа. Серед іншого, Роберт Шелтер (єдиний акціонер компанії RSJ Erste, зареєстрованої у Німеччині) повідомив, що його компанія виконує роль тимчасової структури, і незабаром, після консолідації названих активів хімічних підприємств, Дмитро Фірташ нарешті офіційно стане їх основним власником.

Шелтер-Джонс також сказав, що метою консолідації є залучити кошти для інвестицій в ЗАТ "Кримський титан", які оцінюються в 500-800 млн. доларів протягом 5 років і дозволять виробляти ширший спектр титанових сплавів.

При цьому однією з можливостей є залучення західних стратегічних партнерів.

Легалізація Фірташа триває

За повідомленням начальника аналітичного відділу Dragon-Capital Андрія Безпятова, публікація активів Дмитра Фірташа у такому авторитетному виданні свідчить про початок "легалізації" його капіталів.

Із заяви Шелтер-Джонса слідує, що кінцевою метою його роботи є консолідація активів Дмитра Фірташа із бажаним залученням іноземних інвестицій.

Андрій Безпятов пояснює задеклароване прагнення залучення у вказані українські активи іноземних інвесторів бажанням "захистити" свої активи від можливої реприватизації.

"Минулого року у розпал реприватизації підприємства, що потрапили до "чорного списку", теж відразу заявляли про залучення багатомільйонних іноземних інвестицій", - розказує експерт.

В даному разі захищати є що. Вартість українських активів Фірташа наразі перевищує півмільярда доларів.

Білий велетень

ЗАТ "Кримський титан" – провідний виробник двоокису титану в Східній Європі (один із трьох найбільших на пострадянських теренах).

ІНШІ СТАТТІ НА ЦЮ ТЕМУ

ЗАТ створено у вересні 2004 року у складі державної акціонерної компанії "Титан" (Армянськ, АРК), яка отримала 50%+1 акцію та внесла у статутний фонд свій цілісний майновий комплекс, а також німецька RSJ Erste Beteiligungs, яка отримала решту, тобто 50%-1 акцію.

У п’ятирічну оренду новоствореному ЗАТ було віддано два гірничо-збагачувальні комбінати, що видобувають сировину для виробництва титану: в Іршанську та Вольногорську (за п’ятирічну оренду двох ГЗКів було сплачено одноразово 67 млн. гривень та по 21 млн. гривень щорічно).

У 2005-му році доход підприємства склав 780 млн. 399 тис. грн..

Фірма, яка є співзасновником ЗАТ "Кримський титан" - RSI Erste Beteiligungsgesellschaft mbН - не входить в жоден рейтинг Німеччини, а закінчення у її назві "GmbН" є нічим іншим як "товариством з обмеженою відповідальністю".

"Кримський Титан" аналітики фондової компанії Dragon-Capital оцінюють у суму від 700 млн. доларів.

Таким чином, орієнтовна вартість пакету акцій, який контролює Фірташ, становить близько 350 млн. доларів.

Це, мабуть, найбільш "гарячий" актив Фірташа, навколо якого весь час існує загроза корпоративного конфлікту.

15 березня минулого року Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації попросила президента Віктора Ющенка скасувати указ Леоніда Кучми про створення спільного українсько-німецького підприємства "Кримський Титан".

Упродовж 2005-го деякий час "Кримський титан" перебував у напівофіційному списку підприємств, стосовно яких держава збирається заключати мирову угоду з власниками.

Справа навіть дійшла до повернення державі одного з горно-збагачувальних комбінатів, орендованих "Кримським титаном".

Прагнучи створити вертикально-інтегровану титанову корпорацію, Фонд держмайна 21 серпня минулого року виграв суд про повернення у власність держави Вольногорського ГЗК (Дніпропетровська обл.). Очікувалося, що така доля чекає і на Іршанський ГЗК, що на Житомирщині.

Неофіційно тиск на "Титан" пов'язувався з особою російського олігарха Віктора Вексельберга, який намагається стати власником всіх титанових компаній СНД, а його компанія "Ренова" розглядається державою як акціонер майбутньої української вертикально-інтегрованої титанової корпорації.

У відповідь, на захист формально німецьких інвесторів став посол Німеччини в Україні Димар Штюдерман. Відвідавши підприємство, він відзначив: "Україна має дотримуватись українського і міжнародного законодавств, зокрема українсько-німецької угоди "Про взаємне залучення і захист інвестицій". Після такого втручання рішення суду про повернення ГЗК були переглянуті.

Забруднювач Красноперекопську

Другий український актив Дмитра Фірташа, Кримський содовий завод - провідне підприємство з виробництва технічної кальцинованої соди в Україні, єдиний в Україні виробник соди марки "А" ("важкої"), яка користується найбільшим попитом на світовому ринку. Розташований на півночі Кримського півострова в місті Красноперекопську.

В листопаді 2003 року Фонд держмайна України продав державні 89,48% акцій підприємства "Фінансовій компанії "Кліринговий дім", а в лютому 2004-го у "Клірингового дому" завод придбала RSJ.

Обидва кримські підприємства знаходяться на території Північного Криму на території зони пріоритетного розвитку "Сиваш", яка традиційно вважається вотчиною екс-прем’єра Криму Сергія Куніцина.

До речі, і "Титан", і Кримський содовий входять до "сірого списку" Кримської республіканської асоціації "Екологія і світ" - "за багаторічне забруднення території Північного Криму промисловими викидами", а також "за багаторічне забруднення повітря в Красноперекопську і знищення частини озера Червоне шляхом промислових стоків".

Вартість Кримського содового заводу та "Рівнеазоту" аналітики Dragon-Capital оцінюють відповідно у 150 млн. доларів.

Перший серед інших

Окрім кримських підприємств, до складу "активів Фірташа" входить пакет акцій одного з чотирьох українських азотних підприємств "Рівнеазот", вартість якого оцінюють приблизно у 60 млн. доларів.

У вересні 2003 року Raiffeisen Investment AG придбала на приватизаційному конкурсі 53,86% виробника мінеральних добрив ВАТ "Рівнеазот", в грудні 2003 року Raiffeisen Investment AG передала ці акції австрійській компанії RAAM Beteiligungsverwaltungs GMBH (Відень), яка також входить в Raiffeisen Group, той самий Raiffeisen, який був номінальним співвласником "РосУкрЕнерго".

До речі, лише одна інформація про те, що співвласник Дмитро Фірташ володіє акціями "Рівнеазоту", може привести до росту котирувань цього підприємства на українському організованому фондовому ринку.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник відділу по роботі з портфельними інвесторами інвестиційної компанії "Арт-Капітал" (Київ) Володимир Оваденко.

На думку експерта, з огляду на той факт, що Фірташ є співвласником RosUkrEnergo, він зможе забезпечити "Рівнеазот" і Кримський содовий завод природним газом по "цікавим" цінам, що стане важливою конкурентною перевагою для зазначених компаній, особливо для рівненського підприємства.

У цьому зв'язку, прогнозує Оваденко, "можна очікувати деякого підвищення котирувань, у першу чергу, "Рівнеазота" і, можливо, Кримського содового заводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: