Хто очолить податкову, митницю і "Нафтогаз"?

Середа, 2 березня 2005, 22:10
Нова влада завершує процес поділу посад. Рештки "крутих" владних портфелів чекають на своїх господарів.

У середу після засідання Кабміну прем'єр Юлія Тимошенко пообіцяла, що в найближчі дні буде призначено виконуючого обов'язки голови правління "Нафтогазу України" та керівника митниці, а вже у четвер – можливо, керівника податкової адміністрації.

Боротьба за ці посади також велася активна, однак оскільки на той момент уже було розподілено міністерські крісла, то проходило все це не так публічно.

За інформацією "Української правди", Державну податкову адміністрацію, вірогідно, очолить Олександр Кірєєв. Зараз він працює директором департаменту банківського нагляду НБУ. За часів прем'єрства Ющенка очолював Держказначейство. А сім років керівництва Ющенка Нацбанком був поруч як заступник голови НБУ. Ще раніше Кірєєв з нинішнім главою держави працював у банку "Україна".

Іншим претендентом на Державну податкову називали депутата-юриста Миколу Катеринчука. Кажуть, кілька тижнів тому його призначення було питанням вирішеним з вірогідністю 99%. Але дні минали, а указу все не було.

Причин може бути кілька. По-перше, Катеринчук не є прихильником термінового перепідпорядкування грізної податкової адміністрації Мінфіну. Але саме таке рішення ухвалив Кабмін і до такого схилявся сам Ющенко. Катеринчук пропонував почекати з перетвореннями ДПАУ до виборів 2006 року.

Також Катеринчук бере активну участь у політичному житті. І не так страшно, що на нього зареєстрована торгова марка "Так!" – гірше те, що Катеринчук також є одним із активістів новостворюваної партії "Народний союз "Наша Україна" на базі громадської організації "За Україну! За Ющенка!".

А, як відомо, сам Ющенко завжди був противником політизації силових структур – до яких і відноситься податкова.

Але, кажуть, є і ще одна причина, яка заважає Катеринчуку отримати це крісло – це начебто матеріали компрометуючого змісту, які підготували його опоненти.

Більше ясності з тим, хто очолить митницю. Джерела "Української правди" кажуть, що, дуже вірогідно, це буде депутат Володимир Скомаровський.

Радіоінженер за освітою Скомаровський обрався до парламенту як 49 номер списку "Нашої України". До того очолював вінницьку фірму "Владімір", яка займалася автомобільним бізнесом (наприклад, компанія "Владімір" фігурує у базі даних автосалонів).

У парламенті Скомаровський входить до групи Порошенка "Солідарність".

Ще до призначення голови митниці Ющенко підписав указ про заступника керівника Державної митної служби – ним став Павло Пашко. Як кажуть, однокурсник ще одного депутата – Андрія Деркача. А враховуючи близькість Деркача і Порошенка, схоже, що митниця переходить під контроль цього флангу в оточенні Ющенка.

Маленька ж інтрига в тому, що попередній глава митслужби Каленський був близький до спікера Литвина. А Деркач-Порошенко, чиї люди мають шанс очолити митну службу, так само не чужі люди голові Верховної Ради.

Більш незрозуміла ситуація з тим, хто очолить ще одну "жирну" структуру – "Нафтогаз України". Претендентів тут кілька.

Наприклад, Валерій Ясюк, гендиректор "Чорноморнафтогазу". Хоча почесним керівником "Чорноморнафтогазу" є перший зять Кучми Ігор Франчук, кажуть, що Ясюка лобіює керівник групи "Разом" у "Нашій Україні" Микола Мартиненко.

Ще один претендент – Ігор Тарасюк, депутат з "Нашої України", член групи Костенка. До цього парламенту обрався за округом в Тернопільській області, до минулого – за списком Народного Руху Чорновола.

Перед цим, у другій половині 1990-х, був начальником управління енергоресурсів і енергозбереження Тернопільської обладміністрації. Кажуть, з Тарасюком пов'язана також торгова марка "Наша Ряба".

Також серед кандидатів на "Нафтогаз" – лідер Конгресу українських націоналістів, депутат Олексій Івченко, якого, кажуть, підтримує держсекретар Олександр Зінченко.

До Верховної Ради Івченко потрапив як 57 номер списку "Нашої України", у виборчих документах значився як голова спостережної ради ДП "Добромиль-Київ".

Водночас Івченко має минуле, тісно пов'язане з сумно відомим Ігорем Бакаєм. З 1995 року Івченко був представником фірми Бакая "Інтергаз" у західному регіоні, з 1997 – перший віце-президент "Інтергазу". Також був позаштатним радником прем'єра Пустовойтенка і радником на громадських засадах прем'єра Ющенка.

Називають також ще одного претендента на голову "Нафтогазу" – хоче менш імовірного –це Ілля Рибчіч. Він є заступником голови правління "Нафтогазу Україна". До цього, у часи керівництва НАК Бакаєм, був керівником дочірньої компанії "Нафтогазу" – "Укргазвидобування".

P.S. Тим часом стало відомо, що знайшло свого нового керівника останнє місце роботи Бакая – Державне управління справами адміністрації президента. Дачами, машинами й побутом Ющенка буде займатися такий собі Валентин Хрупало.

Хто ця людина, чиє прізвище значиться в указі Ющенка про призначення в.о. глави ДУС – у прес-службі президента не знають.

Джерела "Української правди" кажуть, що це креатура Олександра Зінченка. Водночас незрозуміло інше. В структурі секретаріату президента такого органу, як Держуправління справами, немає! А є Головна державна господарська служба. Як так вийшло, що призначили керівника неіснуючого підрозділу – незрозуміло.

Читайте також

За ТЭК взялись всерьез

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!