Допомога жінкам, що постраждали від насильства під час війни. Як бізнес об’єднує зусилля з ГО

Допомога жінкам, що постраждали від насильства під час війни. Як бізнес об’єднує зусилля з ГО

PROMOTED.Сексуальне насильство належить до найбільш табуйованих тем серед численних воєнних злочинів російських військових в Україні.
Вівторок, 12 вересня 2023, 15:00
Генеральний директор Avon в Україні та Грузії

Постраждалі жінки важко переживають цю ситуацію та не завжди хочуть звертатися до фахівців за допомогою, а часто й не мають можливості через окупацію їхнього регіону.

Тому ГО "Дівчата" та AVON Україна об’єднали зусилля, аби допомогти українкам, які зазнали насильства, пережити цей важкий період, повноцінно жити далі та навчитися знову довіряти зовнішньому світу.

Майже 90% українців стикалися у житті з насильством

За даними Офісу генпрокурора, від початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України було зафіксовано 175 випадків сексуального насильства, скоєних військовими рф.

Реклама:

Найбільше постраждали від  діянь ворога – жінки. Однак за словами представників міжнародних організацій, такі цифри лише верхівка айсберга. Яка їхня реальна кількість, важко оцінити через недоступність до тимчасово окупованих територій та замовчування таких злочинів самими постраждалими.

Людина, яка пережила сексуальне насильство під час війни, може свідчити про нього навіть через роки. Адже це грубе порушення міжнародного права та злочин проти людяності, який не має терміну давності.

Кожен постраждалий має право отримати від держави безоплатну медичну, психологічну, соціальну та правову допомогу.

Сьогодні в країні є низка організацій та благодійних фондів, які допомагають не лише анонімно збирати та передавати факти скоєного насильства до правоохоронних органів, а й безоплатно та конфіденційно надають юридичну, медичну та психологічну допомогу людям, які пережили сексуальне насильство у ході збройного конфлікту.

На превеликий жаль, українці стають жертвами насильства не тільки від дій окупантів, а й у повсякденному житті. Про це свідчать результати опитування громадської правозахисної організації Ла Страда-Україна, яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству.

Так, 88% опитаних українців так чи інакше стикалися у житті з насильством – найбільше з психологічним та фізичним. Крім того, більшість постраждалих зазначили, що потребують різного виду допомоги від відповідних служб та зверталися до них. Здебільшого це правова та психологічна допомога.

ГО "Дівчата" та AVON об'єднали зусилля задля допомоги жінкам і дітям

У рамках благодійної програми Avon "Місія проти насильства над жінками"  у квітні 2023 року був підписаний меморандум з громадською організацією "Дівчата" про співпрацю у напрямку допомоги постраждалим жінкам та дітям від фізичного чи сексуального насильства внаслідок військових дій в Україні. 

Avon вже 25 років піклується про жінок у нашій країні, а ГО "Дівчата" мають великий досвід допомоги й співпрацюють з командою досвідчених психологів, психотерапевтів та нейропсихологів, які допоможуть постраждалим пережити жахіття, що сталися.

Уся допомога відбувається без розголошення інформації про потерпілих, відповідно до пунктів етичного кодексу.

Проєкт передбачає два напрямки допомоги: проведення безкоштовних групових й індивідуальних сесій з психологічної допомоги та гуманітарну допомогу у вигляді гігієнічних наборів. Допомогу отримують постраждалі від різних форм насильства, зокрема, жінки, що опинились у складних життєвих обставинах.

Така ініціатива була створена для того, щоб не тільки заохотити українців не боятися звертатися за психологічною допомогою, а й забезпечити їм довгострокову підтримку та стабілізувати психологічний стан.

Також допомогти відновити повноцінне життя й довіру до зовнішнього світу, адже під час психологічної сесії людина буде працювати над своїми ресурсами, розробляти стратегію виходу із ситуації після травматичного досвіду.

Зі свого боку, ми надаємо фінансову підтримку ГО "Дівчата", щоб якомога більша кількість жінок могла отримати потрібну психологічну допомогу.

Крім того, в рамках проєкту компанія Avon вже передала ГО "Дівчата" понад 200 тисяч одиниць гігієнічної та доглядової косметики першої необхідності на суму понад 15 мільйонів гривень.

Вони комплектуються у гігієнічні набори та направляються до постраждалих та потребуючих сімей, які вимушено покинули свої домівки та знаходяться на деокупованих територіях України.

Благодійна програма Avon "Місія проти насильства над жінками" існує в Україні вже 13 років і спрямована на те, щоб захистити жінок, які постраждали від насильства, та попередити тих, хто у групі ризику.

Компанія систематично порушує тему домашнього насильства — проводить інформаційні кампанії, залучає лідерів думок і медіа.

Через війну в Україні компанія наразі змінила вектор благодійної програми та через продаж благодійної продукції збирає гроші на допомогу жінкам, які постраждали від фізичного чи сексуального насильства через воєнні дії.

Якщо ви зіткнулись з насильством та потребуєте допомоги, відправте запит на пошту: help@divchata.org.
Або ж зателефонуйте +38 073 460 38 60

 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: