Ставка на імпакт-бізнес: як це допоможе Україні пережити війну і перемогти на економічному фронті

Ставка на імпакт-бізнес: як це допоможе Україні пережити війну і перемогти на економічному фронті

PROMOTED. Створення ефективної екосистеми, яка сприятиме розвитку соціального підприємництва в Україні, стане запорукою стабілізації економіки під час війни та рушійною силою повоєнного відновлення.
Вівторок, 21 лютого 2023, 16:49
співзасновниця Impact Force, Startup & VC Lead у Google

На долю України у 2022 році випали надскладні випробування. Війна внесла свої корективи у життя мільйонів, але сила українців, їхня стійкість перед лицем безжального та підступного ворога, готовність битися за своє майбутнє до кінця на всіх фронтах вражає і надихає.

Завдяки потужній підтримці з боку міжнародних партнерів, безпрецедентним і вчасним діям уряду і зусиллям приватного бізнесу Україні вдалося зупинити колапс економіки, яка жахливо постраждала через російську агресію і продовжує зазнавати відчутних ударів. Адже усі чудово розуміють, що для перемоги на фронті потрібні не тільки сучасна зброя і навчені хоробрі бійці, а й працююча економіка. Без функціонування економіки, адаптованої до сучасних реалій та викликів, героїчні зусилля ЗСУ можуть виявитися марними.

"Економіка України скоротилася на понад 35% у 2022 році через масове руйнування інфраструктури, зокрема залізничного та інших сполучень із сусідніми країнами, дорожньої мережі та мостів. Порушено виробничу та торговельну діяльність, є великі втрати робочої сили через міграцію або призову до армії", — йдеться у звіті Організації Об'єднаних Націй "Світовий економічний стан та перспективи, 2023".

Економічна ситуація наразі залишається вкрай важкою. Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році, хоча ще у вересні він передрікав відновлення на 8%.

За рік повномасштабної війни багато з українських бізнесів пройшли шлях від глибокого шоку, заціпеніння та руйнації усіх планів на майбутнє до поступового відновлення роботи, впровадження більш адаптивних бізнес-моделей, використання нових логістичних схем, підтримки персоналу та громад, в яких вони працюють. Бізнес продемонстрував стійкість, готовність перелаштовуватися та вимушено став більш соціальним, адже волонтерство та допомога в українців у крові, а тих, кому треба допомагати, дуже багато. Це принесло свої плоди і допомогло вирішити найгостріші проблеми, які виникли у перші місяці повномасштабного вторгнення, але, на жаль, ресурси приватного бізнесу не є невичерпними.

Зараз вже очевидно, що вирішальну роль у подоланні наслідків війні та відбудові України як у соціальній, так і в економічній сферах, відіграватиме приватний бізнес. Насамперед соціальні підприємці та імпакт-підприємства, які готові поєднувати соціальну місію з бажанням заробити гроші, надати певні послуги та продати товари.

Імпакт-підприємництво має на меті не тільки прибуток, але й позитивний вплив на оточуючий нас світ. Основна відмінність такого підприємництва від благодійних проєктів полягає у тому, що останні фінансують свою діяльність коштом пожертвувань. Імпакт-проєкти, з іншого боку, можуть надавати послуги, реінвестуючи прибуток у свій бізнес, щоб і далі робити соціальний вплив та вирішувати реальні проблеми суспільства.

Соціальні підприємці можуть і будуть тими агентами змін, що привносять глибоке розуміння потреб місцевих громад і пропонують гнучкі та ефективні рішення. Але для цього потрібна постійна системна робота та створення потужної екосистеми, яка заохочуватиме більше підприємців ставати соціальними і націленими на розвиток свого бізнесу паралельно з вирішенням поточних нагальних проблем суспільства та громад.

Для створення такої екосистеми потрібні зусилля на різних рівнях, включаючи режим повного сприяння з боку уряду та місцевої влади, цілеспрямовану допомогу з боку міжнародних партнерів та інвесторів, збільшення кількості бізнес-інкубаторів та акселераторів, які надаватимуть менторську, фінансову та технологічну підтримку тим, хто хоче інтегрувати соціальний вплив у стратегії розвитку своїх компаній. А також бажання бізнесу залучатися, вчитися, співпрацювати і впроваджувати в життя нові моделі. З бажанням в українських підприємців все гаразд.

Згідно дослідження Mastercard SME Index, 61% підприємців, хоч і в більшості постраждали внаслідок війни, продовжують працювати далі, вірять у відновлення, і вже над цим працюють, "перепрошивають" свою діяльність і будують нові стратегії.

У середині січня у Давосі на Світовому економічному форумі був презентований акселератор Impact Business, створений Impact Force у партнерстві з SiLab Ukraine, USVF, MovingWorlds.org, Netguru, Tech To The Rescue, Phineo та LCF Law Group та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес, Фонду соціального підприємництва Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, Глобального альянсу соціального підприємництва WEF.

Зараз акселератор проводить перший конкурсний відбір українських компаній та стартапів, які прагнуть долучитися до повоєнного відновлення економіки України.

Для участі в програмі буде відібрано 25 команд, які отримають актуальні знання (онлайн-лекції, воркшопи та дослідження, спрямовані на ефективну інтеграцію соціального впливу до їхніх стратегії розвитку), консультативну підтримку від всесвітньо відомих експертів, коучів та менторів, доступ до інвесторів та глобальних технологічних ресурсів.

Окрім цього, за результатами проходження програми дві компанії з найкращими результатами матимуть можливість залучити фінансову підтримку до 20 000 євро на команду у вигляді смарт-грантів, наданих Українським соціальним венчурним фондом в рамках проєкту Collaborate for Impact, що фінансується Європейським Союзом і реалізується у партнерстві з EVPA.

Зважаючи на велику зацікавленість з боку українського бізнесу терміни подачі заявок на участь у програмі були подовжені до кінця лютого. Дізнатися деталі про програму, вимоги до учасників та подати заявку на відбір можна на сайті https://www.impactbusinessua.org/ua

Ми в Impact Force прагнемо поширювати ідеї соціального підприємництва та виховувати лідерів, які стануть творцями змін на краще. Запускаючи Impact Business, ми зосередили наші зусилля на побудові ефективної екосистеми, яка підтримуватиме нову генерацію підприємців в Україні, сприятиме розвитку соціального підприємництва та допомогатиме соціальним інноваторам зорієнтуватися у викликах і зробити свій вплив гучнішим та помітнішим. Від цього виграють всі, і насамперед Україна! Долучайтеся! Разом ми зможемо зробити більше!

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.