Як побудувати нову медичну енергоефективну інфраструктуру

Як побудувати нову медичну енергоефективну інфраструктуру

PROMOTED. Які виклики постануть перед українськими медиками і що потрібно робити вже зараз, щоб справитися з ними гідно.
Понеділок, 20 червня 2022, 12:01
головний експерт каналу MEDplus, ініціатор проекту створення території об’єднання «United territories of peace"

Війна в України не лише зруйнувала об’єкти медичної інфраструктури, вона забрала життя десятків медиків та зупинила низку важливих медичних процесів – планові операції, вакцинації, клінічні випробування тощо.

Медикам з усіх куточків України варто готуватися до збільшення кількості пацієнтів із запущеними випадками онкології, серцево-судинних захворювань тощо. Через "пандемію" ковіду та воєні дії люди відкладали і далі відкладають лікування, і це не може минути безслідно…

Профілактика та діагностика

Попри все, займатися профілактикою та ранньою діагностикою. Стрес та напруга – лише загострюють хронічні захворювання, особливо серцево-судинні.

В районах, де є проблеми з медичною та транспортною інфраструктурою, може різко збільшуватися кількість смертей через інфаркти та інсульти. Все це можна попереджувати, якщо стежити за збалансованим харчуванням, способом життя та вчасно проходити діагностику.

Кожна людина має розуміти: що ми їмо, п’ємо, яким повітрям ми дихаємо, можливо, навіть важливіше, аніж всі наявні методи лікування. Наприклад, десятки досліджень демонструють, що цукор не лише послаблює імунітет, а й провокує низку захворювань.

Просто прибравши цукор з раціону, люди можуть стати в рази здоровішими! Чим саме замінити цукор, як позбутися залежності від цієї отрути – знову ж таки навчити людей можуть лише лікарі. 

Новий аналіз медичної системи 

В українській медичній системі і до військових дій була низка проблем і зараз влучний час все переглянути. Так, наприклад, я переконаний, що на медичну допомогу потрібно дивитися в розрізі всієї країни.

Якщо кожна область буде думати лише про свої інтереси, створити комплексну систему, що дійсно працюватиме, не вийде.

Для якісної, а головне своєчасної допомоги необхідно розмістити лікувальні установи так, щоб хворий міг дістати ургентну та/або планову допомогу на місцях, та обов'язково створити центри вищої академічної медичної допомоги для лікування складних випадків за всіх видів захворювань (включно з інфарктом, інсультом, онкологією тощо). 

Енергоефективність та інновації 

Крім того, потрібно визнати, що деякі лікарні краще не відбудовувати, а повністю зруйнувати і побудувати нові. При чому, будувати не тільки з урахуванням територіальної інфраструктури, а й робити їх виключно енергоефективними.

Енергоефективність – це інструмент у протидії змінам клімату, економія для адміністрації лікарень та вакцинація проти газової залежності.

Наприклад, якщо встановити в лікарнях акумулятори електричної енергії, то заклади матимуть не лише автономне живлення, а й змогу генерувати, зберігали енергію, стабілізувати піки живлення та витрачання енергії в разі потреби.

Якісна медицина може з’явитися лише внаслідок роботи спеціалістів усіх напрямів та лікарів різних рівнів у цій галузі. Я вважаю неефективним, коли лікарі світового рівня зобов’язані робити рутинні операції, котрі міг би зробити навіть лікар молодшої категорії.

 Запрошую всіх, кому небайдужа, доля медицини долучатися до проекту www.utp.in.ua. Переконаний, що рекомендації щодо наповнення плану створення нової медичної системи мають дати саме лікарі, а бізнес спільно з державою успішно його імплементують.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.