Війна закінчиться — що далі?

Війна закінчиться — що далі?

Як відновлювати країну після закінчення війни. Першочергові завдання для уряду, бізнесу та міжнародних партнерів.
Четвер, 10 березня 2022, 17:49
керівник валютно-фінансового департаменту банку

Перші шість діб, коли сидів у підвалі разом з сусідами, було дуже складно оцінити і зрозуміти, а що далі. 

На сьомий день зміг вивезти свою сім’ю в безпечне місце. Відразу включився в роботу. 

В перервах між дзвінками та відеоконференціями почав записувати думки. Тож на що потрібно звернути увагу громадянам, уряду, країнам-союзникам?

Фаза виживання

1. Люди (а це працівники, працівники, студенти, школярі, пенсіонери, чиновники) шукають безпеки. Хто евакуюється, хто виїжджає з країни, хто ховається у сховищах.

Реклама:

Тих, хто може відновити свою роботу (у нашому випадку надавати послуги своїм клієнтам, проводити розрахунки, платежі), поки що мало, але процес рухається.

2. Бізнеси — це виробництво, логістика, сервіс, імпорт, експорт — більшість зупинено, зокрема, враховуючи п.1 відповідно, різко скоротяться податкові платежі, доходи бюджету впадуть. 

У міру того, як вирішуватимуться проблеми з розміщенням людей, почнуть трансформуватися бізнеси — переміщення виробництва у західну Україну, можливе за кордон. Уряд визначатиме пріоритетні галузі, куди направлятиметься ресурс підтримки.

3. Імпорт зупинився. Працюють лише критичні сектори – медицина, паливо, перевезення. Інші — заморожені, що веде до порушення виробничих ланцюжків.

4. Уряд повинен продовжувати виплачувати пенсію та інші соціальні платежі. А це означає – треба друкувати гроші. 

НБУ вже відкрив канал рефінансування банків без обмеження до 1 року. У перші дні видано 51 млрд грн. 

Але це закриває потенційні проблеми ліквідності, тому що бізнеси перестануть обслуговувати кредити, а вкладники та й просто клієнти виводитимуть гривню (зокрема, ті 2 млн українців, які вже виїхали з країни, розраховуються своїми гривневими картками).

Другий канал – купівля ОВДП Мінфіну безпосередньо на аукціонах – учора перші 20 млрд грн вже оформлені. Звучала цифра – 400 млрд грн потенційна потреба уряду на найближчий час.

5. Це все може призвести  до різкого зростання цін, а також знецінення гривні. Гіперінфляція. Одночасно доходи населення не зростатимуть, а багато можливо втратить свої джерела — скорочення та втрата робочих місць. 

Виникне гуманітарна криза – і тут без зовнішньої підтримки буде складно. Харчування, медикаменти.

6. Демографічний фактор – зараз країну вимушено покидають жінки та діти. І це загроза втрати майбутнього населення. Питання – за яких умов вони зможуть чи будуть готові повернутися?

Фаза відновлення

Після перемоги Україна поверне свої території, включаючи Крим.

1. Оцінити масштаб втрат – інфраструктури (мости, дороги, аеропорти, тощо), виробництва, житлового сектору.

2. Визначити джерело/ресурси відновлення. Очікується, що створюватимуться міжнародні фонди, гранти. 

Оптимальне рішення – включення України до складу ЄС, та визначення статей європейського бюджету – тобто не за рахунок держборгу. 

Є ризик затягування процесу через бюрократію, а також внутрішній корупції. Для цього країна має максимально швидко нормалізувати наше законодавство з європейським (закрити гепи, прогалини). 

Також є ризик, що великий бізнес може чинити опір цьому процесу, тому що буде втрачати свою монопольну позицію, відповідно, необхідна політична воля (аля скажений принтер Верховної Ради зразка 2019 року).

3. Зовнішні приватні інвестиції будуть вкрай обмежені, зважаючи на фактор зовнішньої загрози (раша, як і раніше, залишається нашим сусідом). Рішення — це повна капітуляція раши, з повною демілітаризацією (відсилання до 1945 року і статус повоєнної Німеччини).

4. Внутрішній ресурс обмежений. Малий бізнес швидко зможе відновитися і скасування будь-яких податків, перевірок тощо допоможуть вирішити проблему працевлаштування та заробітку. 

Середній бізнес потребує ресурсу — і тут можуть допомогти урядові фонди/програми, які виконуватимуть функцію перерозподілу коштів європейського бюджету. 

Це призведе до зростання частки держави в економіці (тимчасовому та вимушено виправданому). Знову ризик корупції. 

Великий бізнес намагатиметься триматися за своє монопольне становище, але в довгостроковій перспективі втрачатиме частку зовнішніх компаній.

Ця фаза відновлення може тривати 3-5 років.

Тепер, розуміючи можливі часові рамки та шляхи розвитку, необхідно позначити першочергові завдання.

1. Перемога – повернення всіх територій, включаючи Крим. Обов'язково домогтися позбавлення статусу ядерної держави і її демілітаризація.

2. Забезпечити безпеку громадян та підтримувати порядок. Для цього необхідно буде продовжувати формувати сили тероборони та запровадити жорсткі заходи покарання мародерів та інших злочинних елементів.

3. Забезпечивши п.2 розпочати кампанію щодо повернення населення на свої місця.

4. Маючи лад і людей на місцях наділити їх ресурсом для відновлення — своєрідний план Маршалла, ресурси Євросоюзу, організації на кшталт ЄБРР, світовий банк, МВФ.

Паралельно, вступивши до ЄС, країна отримує величезну мобільність — вільний рух капіталу, робочої сили, інвестицій, ефективну правову/судову систему.

Разом переможемо. Слава Україні!

Опубліковано з дозволу автора.

Оригінал допису

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: