"Окупанти будуть глушити інтернет". Наскільки це критично?

"Окупанти будуть глушити інтернет". Наскільки це критично?

Чи зможе ворожа армія повністю відрізати місто від зв’язку на тривалий час?
Вівторок, 1 березня 2022, 13:44
експерт з кібербезпеки та інформаційної безпеки

Це можливо, але лише локально, і виключно для сигналів, які передаються "повітрям": Wi-Fi, Bluetooth, GSM, радіостанції на певних частотах, супутниковий сигнал.

Заглушити інтернет, який надається стаціонарно провайдерами "по проводам" у квартири – неможливо технічно, хіба що шляхом фізичного руйнування серверів, дата-центру, каналів, колодязів та іншої фізичної інфраструктури.

Маленька коробочка вартістю менше $100 здатна заглушити усі види радіосигналів у радіусі 10-20 метрів, а велика коробочка (наприклад, ось така: або інші комплекси РЕБ) – може заглушити сигнали на відстані 20-25 кілометрів.

Тобто у разі включення потужного комплексу постановки перешкод – на якийсь час буде ускладнена передача будь-яких радіосигналів у певному секторі.

Реклама:

Підкреслюю — не по всьому радіусу, а лише там, куди направлено придушення. І при тому, що станції будуть розміщені за 5-10 км від об’єкту придушення.

Це як з кулеметом, який стріляє лише туди, куди направлено ствол і лише на певну відстань.

За таких обмежень вкрай складно або неможливо придушити усі радіосигнали на великий території. Наприклад, на усій території міста-героя Харкова. 

Плюс традиційна для окупантів якість технічної реалізації а-ля "жигулі-стайл", а також обмежений запас палива для дизель-генератора.

Але ще важливо знати, що великі стаціонарні комплекси постановки перешкод дуже легко вирахувати і ще легше знищити як артилерією/ракетами, так й авіацією/БПЛА або навіть звичайною гранатою, тому що розміщені на базі звичайної вантажівки.

І це успішно було продемонстровано десятки разів на Донбасі – тобто досвід боротьби з цієї штукою є. Думаю, останньої ночі він був задіяний у боях під Харковом.

Так що не нервуємо і не поширюємо панічні чутки. Все буде Україна.

Слава Україні.

Слава її Героям.

Ми обов’язково переможемо, і вже скоро.

Опубліковано з дозволу автора. 

Оригінал допису

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: