Догнати і перегнати Amazon

Догнати і перегнати Amazon

Як за рік стати найбільшим постачальником британської літератури в Україні. (рос)
Четвер, 5 листопада 2020, 17:52
СЕО Yakaboo

Коли ми починали, в 2019 році, з англомовної літератури в Україні були, переважно, підручники. Тому ми вирішили імпортувати книги самостійно, щоб українці могли читати книги на мові оригіналу.

Від першої закупівлі 1500 книг в Британії до нинішнього асортименту в 180 тис. найменувань пройшов рівно рік. З 2019 року приріст продажів на місяць становить близько 20%. Якщо на початку роботи з британськими видавництвами ми продавали 350-500 книг на місяць, то зараз це 3500 - 4000 шт.

Як орієнтир ми взяли Amazon. Нам було важливо, щоб книга, придбана у нас, коштувала так само, як якщо б людина замовляв її там, і не потрібно було чекати доставку кілька тижнів.

Основний обмежувач в асортименті англомовної літератури на сьогоднішній день - швидкість доставки. З Британії в Україні товар йде понад 3 тижні, плюс кілька днів на розмитнення.

Реклама:

Перші контракти: плюси, мінуси, підводні камені

Перший контракт ми підписали з Penguin Random House, потім з Hachette Livre, Simon & Schuster, HarperCollins, Macmillan. Оскільки це найбільша п'ятірка видавництв і вони є також дистриб'юторами книг - з їхньою допомогою ми замовляємо книги у дрібних видавництвах.

Таким чином ми закриваємо нішу на 90%. Також, завдяки співпраці з VIZ Media, ми істотно поповнили запаси англомовних коміксів і манга. А з кінця 2019 року розпочали безпосередньо працювати з найвідомішим видавництвом в сфері мистецтва і дизайну Taschen.

Укласти контракти з британськими видавцями не складно, але й не просто. Складно - показати Британії, що твоя компанія надійна і фінансово стійка, має достатній рівень репутації та фінансової ліквідності, що товари, які ти купуєш, ти зможеш продати в Україні та дотриматися умов сплати.

Після старту роботи ми зрозуміли, що возити товари з Британії зручніше через єдиного постачальника. За допомогою наших партнерів Penguin Random House ми підписали договір з великої дистрибуційної компанією Worldwide book services, яка є консолідатором наших замовлень на території Британії - вона збирає ці товари і є нашим вантажоперевізником.

Українському бізнесу на замітку

З приємного - в роботі з британськими видавцями відсутня майже будь-яка бюрократія. Вони всі працюють за принципом договору публічної оферти, в якому просто прописуються основні умови, на яких видавець готовий з тобою працювати.

Цей документ підписується двома сторонами і є безпосереднім договором поставки, до якого приєднуються на кожну поставку інвойси.

Все це відбувається в електронному вигляді, паперові договору ми збираємо в Україні тільки для того, щоб надавати повний комплект обслуговуючому банку. Для прискорення процесів, звичайно, було б круто прискорити цифровізацію в нашій банківській сфері. 

Британські видавці працюють за простим принципом: віддають більшу знижку дистриб'ютору, тому що їхнє завдання - видати книгу, а продажу довірити професіоналам.

Якщо видавець хоче працювати з усіма безпосередньо, не в усі великі мережі він може відразу зайти, відбувається накопичення товару на складі, а це нікому не потрібно. Це те, чому варто повчитися нашим видавцям.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!