Хто допоміг російському олігарху вивести з України капітал?

Хто допоміг російському олігарху вивести з України капітал?

Антимонопольний комітет дозволив російському власнику українських обленерго продати активи Ахметову. Чи розуміють чиновники ступінь ризику?
Четвер, 16 травня 2019, 08:04
народний депутат восьмого скликання

Останні тижні правління президента Порошенка характеризуються судомними спробами старої влади "надихатися перед смертю".

Десятки призначених суддів Верховного Суду, сотні державних нагород та військових звань, мутні економічні рішення.

Чому так багато рішень в останні дні? Кому вони вигідні? Українцям чи оточенню та бізнес-партнерам президента — кульгавої качки?

Відповідь можемо знайти в історії, що є просто хрестоматійним прикладом епохи Порошенка.

Реклама:

Ця історія про світло у помешканнях понад половини українських родин. Родин, які можуть і не знати, що електричний рубильник до їхніх домівок — в руках близького до Путіна російського олігарха Бабакова та його українського колеги Ахметова.

У часи, коли російські інтереси в Україні буди надійно захищеними, росіянин Бабаков з партнерами через треті структури викупив контрольні пакети семи українських енергорозподільчих компаній — обленерго.

Обленерго є монополістами з розподілу електроенергії для населення та підприємств. Рубильники стратегічних оборонних підприємств, водоканалів та державних установ — також в руках обленерго.

Коли у 2014 році Росія анексувала Крим і почала війну на Донбасі, пов'язані з тими подіями люди з оточення Путіна потрапили під санкції США, ЄС, Канади та низки інших країн. Потрапив під санкції і Бабаков — власник українських обленерго.

Бабаков перебуває і під українськими санкціями, що цілком зрозуміло: наближені до Кремля активи мають хоча би в невеликій частині гарантувати втрати України від війни. Тож рішенням РНБО від 21 червня 2018 року Бабакову заборонено в'їзд до України, його активи безстроково заблоковані, капітали виводити заборонено.

Нібито заблоковано. Нібито заборонено. Вже цієї зими з'явилася інформація, що обленерго Бабакова скуповує Ахметов. Мова йшла для початку про "Київобленерго" та "Одесаобленерго" і про 250 млн дол.

У квітні, вже після поразки Порошенка, призначений ним склад Антимонопольного комітету, не змигнувши оком, дав можливість Бабакову закінчити угоду з продажу українських обленерго. Тобто АМКУ дозволив передати підсанкційні активи і де-факто вивести капітали з України. Своїм рішенням АМКУ фактично примушує Україну відмовитися компенсувати частину втрат від війни з Росією.

Це про такий патріотизм нам кілька місяців з білбордів розказував Порошенко? Це так він увесь час боровся за Україну? І чи була взагалі ця боротьба?

Наразі складається враження, що за п'ять років президентства Порошенка суттєво поліпшився стан справ лише в одного заможного українця — Ахметова, якщо, звичайно, не рахувати самого Порошенка. Що характерно: саме призначена Порошенком НКРЕКП забезпечила Ахметову схему "Роттердам+", завдяки якій олігарх витягнув з кишень українців понад 30 млрд грн.

Саме призначений Порошенком Антимонопольний комітет дозволив Ахметову монополізувати ринок теплової енергетики і ринок енергетичного вугілля. А зараз АМКУ ухвалив рішення про можливість викупу Ахметовим обленерго у Бабакова, чим фактично узаконив вертикально інтегровану монополію.

Чим небезпечна енергетична монополія в руках Ахметова?

Структура, що спричинила мільярдні витрати економіки за схемою "Роттердам+" та віялові відключення споживачів у 2014-2015 роках задля шантажу держави, апріорі буде користуватися можливістю заробити на споживачах. Нові монопольні можливості, нові рубильники в руках Ахметова лише посилять ступінь здирництва.

Чи зобов'язаний АМКУ розібратися у цьому? Певно що так. Чи розуміє комітет ступінь ризику для безпеки держави і мільйонів споживачів? Думаю, розуміє. Чому ж тоді більшість державних уповноважених АМКУ від Порошенка підтримує Ахметова, а не Україну? Навіщо взагалі потрібні такі державні уповноважені?

Ви хочете, щоб Ахметов знову погрожував країні відключенням електроенергії? Я не хочу. Ви хочете, щоб Ріната Леонідовича підмивало "повторіть" шантаж київської влади у редакції весни 2014 року після втечі Януковича?

Тоді ми ледь не втратили державу, а сьогодні, замість того, щоб боротися з наслідками катастрофи, спровокованої в тому числі Ахметовим, влада Порошенка лише створює додаткові ризики для країни.

Я проти такої влади Порошенка-Ахметова! Я не хочу, щоб вона керувала Україною більше жодного дня! Усі її незаконні та антидержавні рішення мають бути переглянуті і скасовані!

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: