Цифровий простір: як технології змінять наш стиль життя в 2019 році

Цифровий простір: як технології змінять наш стиль життя в 2019 році

Чотири технологічних прогнози, які змінять наше життя вже до кінця 2019 року.
Вівторок, 14 травня 2019, 09:03
генеральний директор Lenovo в Україні

Технології, які нас оточують, важко було уявити ще 5 років тому.

Життя практично кожного трансформується з появою інновацій – покупки за допомогою телефону, оплата комунальних платежів онлайн, замовлення їжі додому через додаток, а також такі, здавалося б, буденні речі, як розумні лампочки, сигналізації, системи зв'язку в конференц-залах.

Усе це так чи інакше змінює стиль і якість життя. Світові тенденції показують, що вже до кінця 2019 року на нас чекає ще більше – зміниться уявлення про робоче місце, процеси будуть максимально автоматизовані, ми отримаємо нові можливості для розвитку, кар'єрного росту і повсякденних справ завдяки штучному інтелекту, технологіям доповненої і віртуальної реальності.

Глобально ми вже зараз спостерігаємо ці зміни і очікуємо, що скоро вони прийдуть і в Україну

Реклама:

Прогноз #1: Суспільство висуває вимоги до пристроїв, компанії адаптуються

Розумна інфраструктура міста, розумний будинок, цифровий робочий простір - це все приклади екосистем, в яких люди і пристрої взаємодіють один з одним.

Згідно з останнім дослідженням Lenovo, користувачі найбільше цінують технології, які допомагають створити комфорт, заощаджують час і дають можливість вільно спілкуватися.

 

Якщо пристрій не відповідає хоча б одному з цих параметрів, швидше за все він не матиме попиту.

Інтелектуальні технології продовжують впроваджуватися в персональні пристрої і, зокрема, в комп'ютери.

Також ми спостерігаємо, як смарт-дисплеї об'єднують візуальну частину (сенсорні дисплеї) з аудіо (голосові помічники).

Розпізнавання голосу, аутентифікація за допомогою фото, відбитка пальця, постійне підключення до мережі разом з категорією смарт-дисплеїв, що розвивається, змінять наше уявлення як про взаємодію з технікою, так і між собою.

Зміниться ситуація і на робочому місці. Визначальним фактором розвитку технологій буде взаємодія покоління міленіалів і пост-міленіалів, які активно використовують планшети, а також технології доповненої і віртуальної реальності.

Компанії поступово будуть переходити на концепцію мобільного офісу і спрощеної взаємодії в команді, спілкування з клієнтами і партнерами, які знаходяться за межами офісу.

Це такі інструменти як розумні конференц-зали, інтерактивні дисплеї тощо.

Прогноз #2: Технології у сферах, з якими ми взаємодіємо щодня

Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI) і доповнена/віртуальна реальність (AR/VR) - технології, які будуть поступово впроваджуватися в різноманітні сфери життя: виробництво, освіту, рітейл, медицину.

Наприклад, згідно з нещодавнім прогнозом Market Research, IoT в секторі охорони здоров'я продовжить значно розширюватися, досягнувши $163,24 млрд до 2020 року. Це на 38% більше, ніж у 2015 році.

 

В Україні технології віртуальної реальності активно використовуються в освіті.

На початку 2019 року Академія ДТЕК впровадила систему віртуального навчання співробітників.

Для шолома віртуальної реальності Lenovo Explorer був створений спеціальний тренажер, в якому співробітники занурювалися в реальні умови виробництва.

Мета такого експерименту – відшліфувати навички співробітників для роботи з обладнанням, яке знаходиться під високою напругою.

Також технології віртуальної реальності з різними програмними комплексами використовуються в освіті.

Наприклад, розробки LanguaBooks™ і LanguaTest™ – це "розумні" книжки і система тестування мови, які допоможуть говорити, слухати і вчитися.

Спільно зі спеціальною програмою в VR вони дають можливість не тільки переглядати зображення, але і стати безпосереднім учасником подій і сценок з життя.

Традиційно, імерсивні технології використовуються і у сфері розваг. Наприклад, для повного занурення у відеогру, віртуальний світ або дослідження історичних подій.

Прогноз #3: Технології доповненої і віртуальної реальності відходять від функції розваг

Технології доповненої реальності швидко набирають популярність. За прогнозами IDC, витрати на продукти і послуги, які включають у себе ці технології, досягнуть 27 мільйонів доларів в 2019 році, що на 92% вище порівняно з минулим роком.

До кінця 2019 року доповнена реальність буде активно використовуватися не тільки для розваг, а й для навчання, в комерційних цілях і навіть у віртуальному туризмі.

Наприклад, у минулому році компанія Lenovo анонсувала VR-додаток "Київ: з ранку до світанку", за допомогою якого можна "прогулятися" визначними місцями Києва.

Ви тільки уявіть, що завдяки технологіям віртуальної реальності, не виходячи з дому, ви можете не просто побачити незвичайні місця у місті, а й зазирнути за лаштунки театру, відчути себе конструктором легендарних українських велосипедів "Еней" або диригувати оркестром.

 

Прогноз #4: Штучний інтелект змінить уявлення про цифрову безпеку

Людський фактор – найслабша ланка в безпеці інформації не тільки в Україні, але у всьому світі.

Співробітники, які не знають основ цифрової безпеки або не надають їй великого значення, можуть піддавати свою компанію кіберзагрозам.

Наприклад, як було під час хакерської атаки Petya в Україні в 2017 році. Тоді комп'ютерні мережі великих компаній і банків України були паралізовані.

Основною причиною, чому така атака стала можливою, називають несвоєчасне оновлення або застарілі операційні системи на пристроях.

Співробітників приваблює можливість працювати віддалено або зі свого пристрою в офісі. Безумовно, це зручно, але в той самий час може нести фінансові та репутаційні ризики для компанії.

Через недостатньо захищений доступ до мережі пристрій може бути заражений вірусами, а важливі дані можуть пошкодитися або бути викраденими.

Тому усвідомлюючи всю серйозність проблеми, компанії все більше уваги приділяють можливостям штучного інтелекту забезпечувати кібербезпеку.

Передбачається, що в 2019 році компанії і користувачі будуть зосереджуватися на чотирьох ключових областях безпеки: захист даних, ідентифікація, захист пристроїв та інформації під час перебування онлайн.

Наприклад, набирає популярність DaaS (Device-as-a-Service) – комплексне рішення для офісних пристроїв.

Новий співробітник компанії, що використовує систему DaaS, отримує стандартизовану техніку, повністю готову до роботи, яку він може адаптувати під свою специфіку діяльності.

Це дозволить компаніям з самого початку налаштовувати робочу техніку за стандартами цифрової безпеки.

Майже 30% IТ-директорів, які взяли участь в дослідженні Gartner в 2018 році, розглядають DaaS як стратегічно важливу складову безпеки на наступні 5 років.

 

Але навіть при наявності цього та інших технологічних рішень, в 2019 році будуть акцентувати увагу і на змінах в поведінці людини.

Компаніям важливо розуміти своїх співробітників, їх потреби і моделі поведінки.

Це допоможе краще керувати пристроями і надійніше захищати їх, створюючи актуальні та зручні рішення, якими будуть користуватися.

Знаючи все це, можна з упевненістю сказати, що в 2019 році компанії зіштовхнуться з безліччю викликів, можливостей і перетворень.

І всі кращі зміни будуть здебільшого можливі завдяки передовим рішенням і інноваційним розробкам технологічних компаній.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: