Що змінить новий Кодекс про банкрутство?

Що змінить новий Кодекс про банкрутство?

Верховна Рада прийняла Кодекс з процедур банкрутства. Чому це крок вперед для України?
Понеділок, 22 жовтня 2018, 09:45
юрист Офісу Національної інвестиційної ради

Півтора роки роботи над Кодексом з процедур банкрутства дали результат – 237 голосів "за" у сесійній залі парламенту вчора.

Український бізнес отримав потужний стимул для розвитку і залучення інвестицій, причому зміни стосуються як великих компаній, так і фізичних осіб.

У цій колонці коротко поділюся тим, у чому його головні переваги і що саме він змінює.

По-перше, йдеться про вищий рівень захисту права кредиторів, в тому числі заставних. Активи боржників продаватимуться через онлайн-платформи, що забезпечить прозорість та максимально високу ціну відчуженого майна.

Реклама:

До того ж, підвищується рівень відповідальності менеджменту підприємства-боржника за невжиті заходи для попередження банкрутства.

Також Кодекс надає можливість визнати недійсними правочини майнового характеру  боржника з пов’язаними особами впродовж останніх трьох років, що передували відкриттю процедури банкрутства.

Крім того, кредитори зможуть брати участь в обранні арбітражного керуючого, який матиме регулярно звітувати перед ними про фінансовий стан боржника.

Завдяки захищеності прав кредиторів в Україні стане можливим відновлення кредитування, на яке дуже чекає бізнес і яке забезпечується зокрема через спрощений механізм звернення стягнення на заставлене майно.

По-друге, згідно з попередніми підрахунками очікується, що прийняття Кодексу може допомогти Україні суттєво поліпшити позицію в рейтингу Doing Business Світового банку – в загальному заліку та за показником "Вирішення неплатоспроможності".

При цьому до прийняття Кодексу Україна подекуди демонструвала найгірші результати, наприклад, з ефективності процедури банкрутства, її вартості та тривалості.

По-третє, Кодексом вдосконалюється процедура корпоративного банкрутства. Завдяки її спрощенню банкрута можна буде продати як працюючий бізнес.

Сама процедура значно прискориться за допомогою скорочення підстав для касаційного оскарження (зараз в Україні вона триває в середньому 2,9 року, тоді як в інших країнах Східної Європи - 2,3 року) і подешевшає (середня вартість процедури банкрутства в Україні зараз – до 40% вартості бізнесу, тоді як в сусідніх по регіону державах– до 13%).

Крім того, має зрости фінансовий результат і обсяг відшкодування в кінці процедури. Зараз середній показник фінансового результату в Україні становить 9%, а в Східній Європі - 38%.

По-четверте, Кодекс запроваджує інститут банкрутства фізичних осіб, надаючи фінансово неспроможним особам можливість для рестарту та цивілізованого врегулювання питання проблемних іпотечних кредитів в іноземній валюті.

Їх можна буде реструктуризувати за умови, що кредитна заборгованість виникла до того, як Кодекс набув чинності.

Кодекс означає позитивні зміни і з точки зору інвестиційного клімату. Після його вступу в дію правила ведення бізнесу, зокрема в частині банкрутства, стануть прозорішими і зрозумілішими для інвесторів, що вже працюють в Україні або планують розпочати діяльність.

Для останніх він також дасть можливість краще прогнозувати розвиток бізнесу в майбутньому.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: