Європейські гранти: як їх отримати українському підприємцю

Європейські гранти: як їх отримати українському підприємцю

Наразі українські підприємства мають можливість отримувати грантові кошти на розвиток бізнесу від фондів Європейського Союзу. Як це зробити?
Вівторок, 2 жовтня 2018, 16:19
менеджер відділу розвитку бізнесу KPMG в Україні

За оцінками KPMG,  українські підприємства можуть цілком успішно подавати заявки на програми, що стосуються науково-дослідних робіт, інновацій, енергетики і захисту навколишнього середовища, розвитку малого та середнього бізнесу, створення економіки та суспільства, що розумно використовує природні ресурси.

Цікаві також проекти з підтримки циркулярної економіки, співробітництва в галузі стійкої урбанізації, рішення, пов’язані з електронною інфраструктурою, охороною здоров’я, "розумним" і "зеленим" транспортом.

Варто також відзначити, що проекти, які можуть претендувати на отримання грантів, це не лише бізнес-ідеї, але й програми, спрямовані на розвиток громад: реконструкція приміської, парково-культурної території, створення навчальних закладів або закладів для розвитку молоді, розвиток зеленого туризму, сприяння працевлаштування соціально незахищених верств населення, створення додаткових робочих місць для переміщених осіб, відновлення культурної спадщини тощо.

Наразі серед таких фондів:

Реклама:

Horizon 2020 — програма досліджень та інновацій. Надається додаткове фінансування на дослідницькі та інноваційні проекти.

COSME — програма конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу – доступ до кредитів та інструментів фінансування для підприємств малого і середнього бізнесу.

Erasmus — освітня, навчальна і молодіжна програма, що включає ознайомчі поїздки, обмін передовим досвідом, академічні програми для студентів, викладачів вищих навчальних закладів тощо.

LIFE — програма екологічних досліджень та запобігання зміни клімату. Надаються гранти та інструменти додаткового фінансування на інноваційні проекти і проекти реалізації передових практик.

Creative Europe — гранти на культурні та медіа-проекти.

Як отримати фінансування

Варто відзначити, що конкурс на отримання грантів має доволі складну процедуру, адже управління коштами ЄС, що складають понад 76% бюджету зазначених програм, здійснюється у партнерстві з держаними і регіональними органами управління й переважно за допомогою п'яти великих структурних та інвестиційних фондів:

– Європейського фонду регіонального розвитку (ERDF),

– Європейського соціального фонду (ESF),

– Фонду гуртування (CF),

– Європейського сільськогосподарського фонду розвитку сільських територій (EAFRD),

– Європейського фонду з морських справ і рибальства (EMFF).

Прямі фінансові гранти присуджуються Європейською Комісією або її виконавчими органами на підтримку проектів чи заходів, пов‘язаних із політикою ЄС.

Підприємець, який очікує на фінансування, має подати чітко розроблений план дій, у якому розписана мета і завдання проекту, що будуть досягнені завдяки проекту, та строки виконання, бюджет, бенефіціари, зацікавлені сторони проекту тощо.

Такий проект має будуватися на стратегії підприємства та фокусуватися на певній проблемі, яку він має вирішити.

Якщо ж мова йде про інвестиційний, а не соціальний (так званий "м’який") проект, необхідно докладно описувати бюджет проекту.

Відповідно до стандартів фондів, до інвестиційних проектів може належати будівництво певних об’єктів, відновлення приміщень, будівництво лікарень, проекти, пов'язані з енергозбереженням тощо.

Крім того, інвестиційні проекти обов'язково повинні мати техніко-економічне обґрунтування - аналіз або оцінку здійсненності, реалістичності виконання цього проекту в рамках обмеженого часу.

Гарною новиною є те, що підприємства для реалізації проектів мають можливість залучати партнерів.

У багатьох програмах проекти можуть виконуватися об'єднаннями осіб (консорціумами), що складаються принаймні з трьох партнерів із трьох різних країн-членів ЄС та/або країн, що підписали Угоду про асоціацію з ЄС, за винятком програм інновацій для малого та середнього бізнесу, участь в яких за певних обставин можна брати одноособово.

Що робити, якщо ваш проект не відповідає пріоритетам фондів?  

Треба подивитися суміжні програми фінансування, які зараз існують. Наприклад, якщо ви маєте проект розробки інноваційних сонячних панелей, але саме цього року фінансування не надається (немає у рамках європейського співтовариства пріоритету на цей напрям), можна підійти з дещо іншого боку.

Дещо доопрацювавши проект, можна внести коригування і подати оновлену пропозицію на отримання фінансування.

Наприклад, запропонувати проект щодо створення нових робочих місць на певній сільській території, розвиток туристичної галузі шляхом впровадження новітніх технологій (тобто освітлення туристичних об’єктів завдяки сонячним панелям) тощо.

З поміж багатьох інформаційних ресурсів стосовно наявних інструментів фінансування варто ознайомитися з програмами COSME на урядовому порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, розширеним переліком усіх конкурсів англійською мовою за програмами підтримки малого та середнього бізнесу, включаючи у тому числі програму COSME, на порталі.

Крім цього для пошуку актуальних програм додаткового фінансування можна скористатися пошуковим ресурсом https://eucalls.net/.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: