"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дволикість державної машини

Дволикість державної машини

Вибірковість у виконанні своїх обов'язків з боку держслужбовців і правоохоронців може відбити бажання займатися бізнесом в Україні.
Четвер, 27 вересня 2018, 17:09
народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, "Самопоміч"

Уже три роки ПАТ "Хорольський молококонсервний комбінат дитячого харчування" знаходиться у руках рейдерів. Три роки триває знищення підприємства.

Три роки збитків законних власників, які свого часу вклали у нього чималі кошти та розвивали його. Адже на момент рейдерського захоплення продукція комбінату займала 50% вітчизняного ринку.

Загальна вартість активів підприємства оцінюється у 20-25 млн доларів.

Схема, яку використали рейдери, аби захопити таке потужне підприємство, хоч і схожа чимось на інші випадки рейдерства, але має свої особливості через складну акціонерну структуру самого ПАТ.

Реклама:

Тож зловмисникам довелося використовувати неабиякі матеріальні та інтелектуальні ресурси та, на нашу думку, звязки у високих державних кабінетах, аби реалізувати свої плани.

Комусь може здатися, що саме це і є причиною того, що вкрадене за кілька днів підприємство не можуть повернути власникам вже майже три роки.

Але ми займаємось боротьбою з рейдерством не перший день і чітко бачимо, що чимала провина у такій кричущій затримці лежить на тих державних та правоохоронних органах, чиєї компетенції цілком мало б вистачити, аби швидко і ефективно своєчасно призупинити злочин.

Але сталося навпаки: замість прискорення протягом довгого часу відбувалося відверте гальмування.

Справа передавалася від одного органу до іншого, ніхто не проводив жодних слідчих дій, усі розмови ні до чого не призводили.

Коли комбінат захопили спортивного вигляду молодики, то правоохоронці, яких викликали законні власники, просто відмовилися розбиратися у ситуації. Сказали, що нічого не можуть зробити проти озброєних людей. І все!

Не нагадує вам поведінку міліції під час подій у Криму та на Донбасі? Хто ще має протидіяти невідомим людям зі зброєю, якщо не поліція?

Інший цікавий випадок у справі Хорольського комбінату: розгляд справи на Міжвідомчій комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Одразу зазначу, що саме через дії комісії сьогодні маємо прогрес і надію, що вже скоро підприємство повернеться законним власникам.

Коли представник прокуратури міста Києва мав доповідати на комісії, що саме робиться, аби відновити законність, він просто повернув справу назад до Полтавської області. А на засіданні сказав, що він цим провадженням не займається, і питань до нього бути не може! Відвертий саботаж і затягування.

І не завжди державні органи діють саме так. Озвучу лише кілька нещодавніх прикладів. Скажімо, ситуація з ТОВ "Павлоградзернопродукт", який довгий час знаходився під необґрунтованим тиском Державної фіскальної служби. Тут реакція була миттєвою: ухвали судів – блокування рахунків. І це при тому, що ухвали були підробленими, що визнали самі суди!

Чи крадіжка врожаю у Миронівському районі Київської області. Тільки-но з’явилося звідкись з повітря безпідставне рішення державного виконавця, одразу ж усі поліцейські району почали блокувати збирання врожаю тим, хто його засіяв. Тобто коли "треба", усі працюють так, як на папері написано.

Звісно, в Україні чимало сумлінних держслужбовців та правоохоронців. Вони чесно виконують свій обовязок.

Але їхня діяльність має бути не виключенням з правила, а правилом. Закон передусім. Сумлінність передусім. Здоровий глузд передусім. І тоді рейдерство якщо й не зникне, але буде поставлене в умови, коли воно невигідне.

Якби по справі ПАТ "Хорольський молококонсервний комбінат дитячого харчування" одразу був накладений арешт на майно, його було визнано речовим доказом по справі і передано на відповідальне зберігання законним власникам, то тоді злочинцям не було б сенсу залишатися на підприємстві.

Можна було б забезпечити охорону майна, унеможливити відчуження об‘єктів інтелектуальної власності. А без цього тепер комбінатом і надзвичайно відомим брендом користуються незрозумілі особи, і не відомо, якої якості продукцію вони виробляють.

Подолати рейдерство в Україні буде складно. Потрібні рішучі кроки, політична воля, активна громадянська підтримка. Але за умови, що у державних органах діятимуть згадані подвійні стандарти, то боротьба точно затягнеться на багато років.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: