"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індекс бюрократії: як в Україні виміряти бюрократичний тиск на підприємство

Індекс бюрократії: як в Україні виміряти бюрократичний тиск на підприємство

Як сьогодні виглядає бюрократичний світ малого підприємства?
Четвер, 13 вересня 2018, 17:02
голова правління та виконавчий директор EasyBusiness

Сьогодні робочий день бухгалтерки Валентини, яка працює на невеличкому підприємстві, мало чим відрізняється від того, що був вчора, місяць чи десять років тому.

Час Валентини в основному проходить за заповненням документів, оформленням різноманітних довідок та звітуванням перед податковими та статистичними органами.

За 15 років досвіду Валентина набула неабиякої вправності у маневруванні безкінечними потоками документів.

Питання - чи щаслива Валентина у своїй повсякденній роботі? Тут думки скептиків та оптимістів розійдуться, хоча насправді все більшою мірою залежить від завдань, із якими вона зіштовхується кожного дня.

Реклама:

Існують такі, робота над якими є справжнім задоволенням, адже так Валентина допомагає підприємству процвітати. Наприклад, відслідковуючи наскільки ефективно використовуються ресурси, Валентина може пропонувати різні шляхи покращення процесів, що дозволить зберегти кошти для підприємства.

Проте є й інша категорія завдань, що не викликає особливого ентузіазму. До такого належить робота з різноманітними бюрократичними процедурами.

Як приклад, Валентина повинна звітувати "про обсяг витраченого пального автомобілями підприємства", правило якого, напевно, було запроваджено ще в часи планової економіки.

Також можна представити настрій Валентини, коли вона періодично відчуває себе як в часи Радянського Союзу, готуючи документи, що "підтверджують забезпечення співробітників спецодягом, милом, молоком та газованою водою".

Це лише дві з багатьох реальних бюрократичних норм, котрі досі існують в Україні і ніяким чином не відповідають реаліям ринкової економіки. Зрештою, вони вимагають додаткових витрат часу працівників, що суттєво впливає на прибутковість малого підприємства.

Що таке бюрократія на підприємстві в Україні та чи можна її подолати?

В Україні бюрократичні процедури на підприємстві існують ще з часів колишнього СРСР, коли працівники повинні були буквально звітувати про кожний свій крок.

Доходило навіть до подання інформації про кількість диму, що виділяється під час згоряння певного виробничого матеріалу.

За такої ситуації працівники витрачали більше часу на виконання всіх формальностей, ніж на прямі посадові обов’язки.

Проте боротися з бюрократією не так вже і легко. Основна причина цього те, що для більшості бюрократія є вигаданим поняттям, яке неможливо кількісно виміряти, а отже, і порівняти.

Деякі можуть посперечатися з останнім твердженням, вказуючи на Індекс легкості ведення бізнесу (Ease of Doing Business), що обраховується Світовим банком та показує, наскільки сприятливим є бізнес-клімат у певній країні.

Насправді індекс є гарним інструментом для вимірювання регуляторної складової, але не є точним показником рівня безпосередньо бюрократизації, з яким стикаються підприємства в країні через дві причини.

1) Обмеженість переліку процедур. Під час розрахунку Індекс легкості ведення бізнесу враховує лише регуляторні процедури, до яких в основному належать отримання дозволів та ліцензій.

Тоді як бюрократія є більшим широким поняттям та може виникати на операційному рівні діяльності підприємства.

Згадаємо про потребу у звітуванні про кількість витраченого пального, що не пов’язано із отриманням дозвільних документів або ліцензій, але впливає на ефективність роботи компанії.

2) Відсутність оцінки фактичного часу. Індекс Ease of Doing Business оцінює лише таку кількість часу, що є обґрунтованою для опрацювання певного запиту органами державної влади.

Наприклад, щоб зареєструватися, підприємство повинне подати вичерпний перелік документів, на що отримає рішення за декілька робочих днів.

Цей час буде взятий до уваги індексом легкості ведення бізнесу як такий, що необхідний для виконання дозвільних процедур.

При цьому індекс не враховує затрати часу бухгалтера на підготовку та опрацювання всіх документів, аби подати звернення на отримання довідки. Таким чином час, що звітується в індексі легкості ведення бізнесу, є меншим за реально необхідний.

Саме тому виникає необхідність у новому інструменті, який би допоміг кількісно виміряти розмір бюрократії в країні.

Порівняння Індексу легкості ведення бізнесу та Індексу бюрократії

 

Що таке Індекс бюрократії та як він здатний допомогти у боротьбі з бюрократією?

В Україні таким може стати Індекс бюрократії, що вже розраховується в декількох європейських країнах.

Сам інструмент доволі молодий, але вже виправдав свою зацікавленість і довіру в Словаччині, Болгарії та Чехії.

Результати Індексу бюрократії у 2017 р.

 

Індекс бюрократії (англ. Bureaucracy Index) - універсальний інструмент, який дозволяє виміряти рівень бюрократичного тиску на малий бізнес.

Він концентрує увагу на трьох аспектах, а саме:

– кількість бюрократичних процедур, з якими стикається підприємство;

– кількість годин співробітників підприємства, необхідних для виконання всіх вимог;

– обсяг грошових коштів, що витрачаються щорічно підприємством на виконання бюрократії.

Для донесення результатів Індексу до громадськості був заснований International Bureaucracy Day як регулярне нагадування про ресурси і таланти, втрачені через надмірний регуляторний тиск.

Цього року EasyBusiness долучається до міжнародної ініціативи та вперше в Україні проводить розрахунки Індексу бюрократії, адаптованого до місцевої специфіки.

Реалізація проекту та проведення заходу в Україні має на меті створити платформу для дискусії щодо зменшення бюрократичного тягаря, з яким кожного дня стикається український малий та середній бізнес.

Результати дослідження будуть оголошені в рамках International Bureaucracy Day 1 жовтня 2018 року в Українському кризовому медіа-центрі.

У заході візьмуть участь як представники бізнесу і громадського суспільства, так і представники органів виконавчої влади.

В рамках презентації результатів також буде проведене обговорення сучасного становища бюрократії та її впливу на малий та середній бізнес в Україні.

Результати індексу тоді можуть бути використані для зменшення бюрократичного тягаря на український бізнес, адже стане відомо перелік процедур, що є найбільш обтяжливими, а також буде здійснено порівняння України із іншими країнами-учасниками індексу.

Отже, схоже на те, що у бухгалтерки Валентини з’явилася надія на зменшення бюрократичного тягаря. А це означає, що робочі дні стануть більш приємнішими.

Матеріал підготовлений за участю Катерини Шаповаленко, економічного аналітика EasyBusiness та співавтора української редакції Індексу бюрократії.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: