Піддавки з "Приватом"

Піддавки з "Приватом"

Державна "Укрнафта" поставила близьким до групи "Приват" фірмам 1 млн тонн нафти на 10 млрд грн. Вони не заплатили і звернулися до суду, щоб не платити взагалі. У них це може вийти.
Понеділок, 23 липня 2018, 10:04
народний депутат восьмого скликання

Близьке до фінансово-промислової групи "Приват" ТОВ "Інсігнія резорт" домагається через суд скасування обставин, які стали підставою для Національного антикорупційного бюро у порушенні кримінальної справи за фактом завдання державі збитків на суму майже 7,5 млрд грн.

Йдеться про епізод з постачання упродовж 2015 року ПАТ "Укрнафта", 50+1% акцій якої належить "Нафтогазу", близько 1 млн тонн нафти на суму близько 10,2 млрд грн низці компаній, що входять до складу згаданої фінансово-промислової групи. За більшу частину сировини так і не заплатили.

Позивач виграв першу інстанцію у лютому та апеляцію в червні 2018 року. Якщо він виграє касацію, то фактично узаконить ці протиправні дії. Це означатиме не тільки уникнення покарання за завдані державі збитки, а й дасть можливість використовувати цю схему для обкрадання держави у майбутньому.

Чого прагне "Інсігнія резорт"? Компанія домагається визнати недійсними окремі положення "Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу сирої нафти, газового конденсату та скрапленого природного газу", затвердженого постановою уряду №570 16 жовтня 2014 року.

Реклама:

Документ зобов'язує компанії з державною часткою понад 50% постачати сировину за результатами таких аукціонів за умовами передоплати.

Всупереч цьому порядку у 2015 році "Укрнафта" після проведення біржових аукціонів поставила низці компаній 1 млн тонн сирої нафти на загальну суму 10,2 млрд грн з відстроченням оплати до кінця 2015 року.

Для цього до підписаних договорів були укладені додаткові угоди про відстрочення платежів, що суперечило постанові уряду. За надану нафту компанії не заплатили, що завдало державі в особі ПАТ "Укрнафта" збитків у розмірі майже 7,5 млрд грн.

Кейс "Укрнафти" привернув увагу правоохоронних органів. Детективи НАБУ у 2016 році почали розслідування стосовно боргу.

Зокрема, за епізодом виведення коштів з "Укрнафти" за виданими авансами — за цією схемою з компанії вивели 6,5 млрд грн — у березні 2018 року бюро домоглося визнання недійсними 60 угод купівлі-продажу нафтопродуктів на 2,94 млрд грн між "Укрнафтою" та ТОВ "Котлас", яке також фігурує у схемі і із заволодіння нафтою за результатами аукціонів. Це рішення набуло чинності.

Крім того, в результаті слідчих та процесуальних дій НАБУ деякі компанії-учасниці схем добровільно відшкодували "Укрнафті" понад 51 млн грн.

Водночас ризик залишається: попри хорошу роботу НАБУ, успіх у боротьбі із зловживаннями "Укрнафти" під загрозою. Як бачимо, одне нове коліщатко може давати максимальних ефект тільки тоді, коли відремонтований весь механізм.

"Розв'язати" незручне боргове питання з посиланням на рішення окружних та апеляційних адміністративних судів — найзручніший спосіб "вирішити" його так, щоб максимально убезпечити від претензій усі сторони.

У такому випадку формально і "Укрнафта" жертва, і Кабмін невинний, бо це рішення адміністративного суду, і компанії, що безкоштовно отримали нафту від державної компанії, уникнули виконання "неправомірних" постанов уряду.

Звертаю увагу широкої громадськості до цієї судової "гри в піддавки", що може узаконити багатомільярдний борг компаній з орбіти групи "Приват".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: