Як "благодійні фонди" шантажують бізнес

Як "благодійні фонди" шантажують бізнес

Громадські організації шантажують бізнес, прикриваючись боротьбою з корупцією.
Четвер, 8 лютого 2018, 09:48
народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, "Самопоміч"

Я впевнений, що про нашу країну напишуть ще не одну книгу і знімуть не один фільм.

На жаль — не про видатних людей, а про те, як у державі з таким колосальним потенціалом все може бути абсолютно безконтрольним і безкарним.

Зараз кожен шахрай в Україні відчуває себе абсолютно вільним у своїх діях. Способи шахрайства, до яких вдаються "умільці", не вкладаються в голові.

Уявіть собі: ви, сидячи вдома на дивані, вирішили заробити грошенят.

Реклама:

Реєструєте громадську чи благодійну організацію, називаєте її гучною назвою, наприклад, "Генеральна прокуратура", і починаєте працювати, відсилаючи на підприємства "листи щастя" з проханням переказати благодійну допомогу на боротьбу з корупцією.

Тим підприємствам, які відмовляються це робити, ви влаштовуєте справжнє пекло: пишете в усі державні органи з вимогою перевірки "неслухняних" за вигаданими фактами без жодних доказів.

Найгірше звертаєтеся в консульства інших країн та міжнародні організації із скаргами та вигаданими історіями про підприємства і таким чином блокуєте експортні операції компаній.

Скажете, що це повна нісенітниця і такого не можу бути? Ні, це абсолютно реальна історія, яку успішно втілює в життя благодійна організація "Фонд "Міжнародні антикорупційні суди".

Громадська організація з гучною назвою розсилає підприємствам листи, додаючи рахунок-фактуру на кілька десятків тисяч гривень. Натякає: тих, хто відмовиться, чекають великі проблеми в Україні та з іноземними партнерами.

Після відмов "співпрацювати" псевдоблагодійники завалюють скаргами державні органи, ініціюючи шквал перевірок на підприємствах. Претензії різні: від звинувачень у контрабанді до фінансування терористичних організацій.

Головне поле їх діяльності зарубіжні інстанції, у яких вони намагаються знищити імідж українських компаній.

Від їхніх дій вже постраждали кілька вітчизняних підприємств: ТОВ "Дельта вілмар СНД", Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод, Побузький феронікелевий комбінат, Житомиробленерго.

ТОВ "Дельта вілмар СНД" вже звернулося за допомогою до ГО "Бізнес-варта", де я є головою ради, а бізнес-омбудсменами — інші народні депутати з різних фракцій, з проханням допомогти в боротьбі з шахраями і сприяти відновленню їхнього іміджу.

Після зустрічей з представниками інших компаній, які постраждали від "благодійної діяльності", ГО "Бізнес-варта" підготувала пакет документів, щоб розглянути це питання на Міжвідомчій комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств при Кабінеті міністрів.

Надіслане спільне депутатське звернення прем'єр-міністру, генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ, міністру юстиції, міністру закордонних справ, дипломатичним представництвам інших держав в Україні.

На підтримку ТОВ "Дельта-вілмар СНД" стала і Європейська бізнес-асоціація. Діяльність "фонду" взято під нагляд та контроль громадськості, юристів, народних депутатів.

Компанія "Дельта вілмар СНД", яка стала мішенню для шахраїв, працює в Україні з 2004 року. За цей час було вкладено понад 250 млн дол інвестицій.

Компанія побудувала два потужні заводи: один з переробки тропічних олій, другий з переробки олійних культур, а також комплекс для перевантаження рослинних олій в порту "Южний".

На підприємствах працевлаштовано понад 600 працівників. "Дельта вілмар СНД" займає провідні позиції на ринку олійножирової продукції нашої держави і постачає товари більш ніж 1 тис виробників у харчовій промисловості.

Крім того, понад 70% їхньої продукції експортується в країни Євросоюзу, СНД, Індію, Китай, Туреччину, Єгипет.

При цьому якийсь фонд поширює недостовірну інформацію про підприємство, чим завдає суттєвої шкоди діловій репутації, псує імідж перед бізнес-партнерами, погіршує інвестиційну привабливість окремих проектів за їхньою участю.

Співзасновниками організації є Руслана Броніна та Анатолій Місяць. Вони заявляють, що захищають імідж держави в іноземних інстанціях і розповідають про співробітництво з Інтерполом, податковим управлінням США, Європейським судом аудиторів.

При цьому "антикорупціонери" відмовляються наводити будь-які докази. Так само невідомо, за які кошти проводиться така масштабна робота.

Водночас у Міністерстві юстиції чітко заявили: "Благодійна організація "Фонд "Міжнародні антикорупційні суди" для представництва інтересів держави Україна в закордонних юрисдикційних органах не притягувалася".

Питання досі не вирішилося, хоча прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції та Міністерству внутрішніх справ розібратися з діяльністю фонду.

Шахраї й далі знущаються над підприємцями, які вже в судах відстоюють свою честь та репутацію.

Наразі будь-хто, створивши благодійний фонд чи громадську організацію і взявши псевдоназву, може робити що завгодно, завдаючи шкоду не тільки підприємствам, а й іміджу держави.

Будьте обережні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: