Tesla чи Запорожець. Як вплине на підприємців новий Закон про ТОВ

Tesla чи Запорожець. Як вплине на підприємців новий Закон про ТОВ

Інколи здавалося, що простіше запустити ракету в космос, ніж реформувати корпоративне управління в Україні.
Вівторок, 13 лютого 2018, 07:00
голова офісу Національної інвестиційної ради

Два роки тому на зустрічі з Українською асоціацією венчурного та приватного капіталу UVCA ми обговорювали проблеми, які є перепоною для розвитку інноваційного бізнесу в Україні та змушують його йти в офшори і укладати угоди за кордоном.

Серед основних причин прозвучала недосконалість податкового та корпоративного законодавства і стан судової системи. Реформа податкової системи та перезавантаження судів з перемінним успіхом рухаються, викликаючи то щирий оптимізм, то суцільну "зраду".

А от реформа корпоративного законодавства в Україні чи не вперше набула не лише широкої підтримки, а й реального розуміння та запиту з боку бізнесу.

Це важливо, адже від нормально вибудуваної системи корпоративного управління залежить доступ українського бізнесу до фінансування, а отже, і до інвестицій.  

Реклама:

Про корпоративне управління у державному секторі сказано і написано вже багато, а от приватні компанії донедавна жили за законом, датованим 1991 роком, який з точки зору підходів до регулювання скоріше нагадує список суцільних заборон і обмежень.

В 2016 році ми почали працювати над новим законом про товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ),  який мав встановити нові правила гри для бізнесу. Під час роботи ми стикались із постійними труднощами. Інколи взагалі здавалося, що простіше запустити ракету в космос, ніж реформувати корпоративне управління в Україні.

Але минуло два роки, і 6 лютого 2018 Ілон Маск запустив у космос Falcon Heavy, а Верховна Рада ухвалила Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю.

Спільними зусиллями нам вдалось запровадити сучасні принципи корпоративного регулювання майже 500 тисяч товариств, а це 43% від усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Новий закон безпосередньо впливає на розвиток малого та середнього бізнесу, адже ТОВ є найбільш поширеною формою малого та середнього підприємництва.

Tesla чи Запорожець

Дуже просто можна пояснити ситуацію з ТОВ, якщо провести аналогію з автомобілями. На якому би авто ви не їздили, будь це червона Tesla чи старенький Запорожець, непогано було би для початку мати нормальні дороги та інфраструктуру.

Якщо автошляхи десятиріччями не ремонтували, не будували нові розв’язки, то більшість часу ви будете проводити в заторах. А коли все ж таки будете їхати, підстрибуючи на ямах розміром із місячний кратер, то згадуватимете стояння в пробці з приємним сумом.

Про заправки для електромобілів я взагалі мовчу. З таким успіхом потенціал будь-якої автівки точно не реалізувати. Так само й не реалізувати потенціал бізнесу, якщо закони, які його регулюють, були прийняті ще до 1991 року і давно застаріли.

Більше того, уявіть: одного ранку ви приходите в гараж, а замість авта бачите прибиту цвяхом до воріт постанову суду, де написано, що ви більше не власник.

Так само і стара нормативна база, яка складалась з різних законів та актів, створювала можливості для незаконного набуття контролю над підприємствами, привласнення активів та блокування діяльності товариства у разі виникнення суперечностей між учасниками.

Такий бізнес-клімат дуже часто призводив до того, що компанії фактично структурували весь свій бізнес за кордоном.

Що конкретно зміниться

По-перше, новий закон запроваджує гнучке європейське регулювання ТОВ. Це означає диспозитивність і здатність учасникам самостійно та гнучко регулювати корпоративні відносини.

Зміни не лише дають більше можливостей для українських підприємців, а й спрощують роботу іноземних компаній, які вкладають гроші в нашу країну та створюють нові робочі місця.

По-друге, реформа передбачає запровадження  в ТОВ інституту корпоративних договорів. Ці договори зазвичай стосуються ключових умов створення і ведення бізнесу або виходу з нього. Тепер при укладанні корпоративних договорів можна буде самостійно визначати умови відповідно до потреб власників.

Це дає можливість повноцінно укладати договори в Україні та за українським правом, а це означає наблизити Україну до європейських підходів та й в принципі зробити ведення бізнесу простішим і зрозумілішим.

По- третє, в ТОВ запроваджується інститут наглядових рад, який давно функціонує у розвинутих країнах. Це збільшує прозорість та підзвітність підприємств, сприяє чесній конкуренції та є хорошим знаком для іноземних компаній та кредиторів.

Крім того, закон про ТОВ робить можливим інструмент застави корпоративних прав. Тобто, тепер можна буде отримати кредит чи фінансування під заставу частки підприємства, якою ви володієте. Це значно полегшує залучення додаткових коштів та відкриває великі можливості для розвитку бізнесу.

І насамкінець, цей закон захищає права міноритарних учасників. Тепер виключити з товариства учасника, який  "систематично не виконує або неналежним  чином  виконує  обов'язки", що є доволі суб’єктивним судженням, буде неможливо.

Також закон дає право учасникам товариства домовитися про механізм контролю за правочинами із зацікавленістю та уникати конфлікту інтересів між різними бізнесами одних і тих же партнерів.

Що далі

Прийняття нового Закону вирішує низку болючих проблем для бізнесу, дозволяє Україні піднятись у рейтингу Doing Business за показником захисту прав міноритаріїв та загалом значно покращує бізнес-клімат.

Це великий крок вперед, але ще не кінцева мета. Попереду довгий шлях.

Ми продовжуватимемо й далі працювати над покращенням інвестиційного клімату. В пріоритеті — концесійне законодавство, дерегуляція та створення інструментів підтримки нових інвестицій.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: