Навіщо банки блокують рахунки іноземців

Навіщо банки блокують рахунки іноземців

Прикриваючись антитерористичним законом, банки блокують кошти іноземних громадян. Це не тільки шкодить іміджу країни, а й руйнує інвестиційний потенціал.
П'ятниця, 24 листопада 2017, 17:02
керівний партнер в юридичній компанії "Наказ"

Українські банки блокують рахунки іноземців, прикриваючись законом про запобігання тероризму.

Мені знову довелося зіткнутися з ситуацією, коли є правильний і потрібний закон, але державні органи не вміють його застосовувати.

Я розповім, що робити, якщо ваш рахунок заблокували, і як відстояти свої законні права.

Як і чому банки обмежують іноземців

Недавно з одним нашим клієнтом сталася неприємна історія. Він відкрив банківський рахунок і поповнював його через термінал одного державного банку.

Реклама:

Через півроку, коли на рахунку було 160 тис грн, термінал відмовився приймати купюри. Співробітники відділення пояснили це тим, що рахунок заблоковано для поповнення. Тепер вносити кошти власник рахунку може тільки через касу, пред'явивши документи, що підтверджують їх походження.

Причина — "перевищення ліміту на поповнення рахунку для нерезидентів України". Навіть керівник відділення не зміг аргументувати блокування. Тільки послався на постанову НБУ про моніторинг фінансових операцій.

Законні підстави

Розбиратися в ситуації довелося нашій юридичній компанії.

Справді, у 2014 році був ухвалений закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Його мета — блокування коштів, якими можуть фінансуватися терористичні угруповання.

Для виконання вимог цього закону Нацбанк випустив постанову №4172, яка запроваджує низку обмежень на певні фінансові операції і дозволяє банкам здійснювати моніторинг і блокування рахунків.

"Патріотичний акт" по-українськи

Ці заходи, звичайно, необхідні з огляду на масштаби діяльності терористичних формувань на території України. Проте у травні 2017 року НБУ вніс у згадану постанову поправки №42 та №43, згідно з якими рівень ризику визначає сам банк.

"25 травня була ухвалена постанова НБУ №42, що передбачає проведення банками реальної оцінки ризиків, пов'язаних з операціями клієнтів. Така оцінка тепер стане постійною і буде включати ризикоорієнтований підхід", — заявив тоді директор департаменту фінансового моніторингу Нацбанку Ігор Береза.

Однак на практиці вимоги фінансового моніторингу найчастіше залишалися формальністю. Особливо коли мова йшла про операції рядових клієнтів.

Ситуацію змінила нова поправка до постанови, яка набула чинності восени. Вона посилила вимоги до банків щодо перевірки та їх відповідальність. Штраф за проведення ризикових операцій може сягати 1% статутного капіталу банку.

Результат ми відчули за зверненнями наших клієнтів-іноземців зі скаргами на блокування їх рахунків. Оскільки банки можуть самі визначати перелік інформації для моніторингу, іноземні громадяни автоматично потрапили в "групу ризику".

Обов'язки банку

Мене у цій ситуації обурює не упередженість за національною ознакою, а реакція банку на спробу відстояти свої права. Точніше, її відсутність.

Відповідно до закону, зупинка фінансових операцій здійснюється на строк до двох робочих днів. Уповноважений орган може ухвалити рішення про призупинення на термін до п'яти днів, але сповістити при цьому правоохоронні органи. Якщо підозри не підтверджуються, операції повинні бути негайно відновлені.

Іноземець не означає нерезидент

У випадку з нашим клієнтом банк не тільки порушив усі встановлені законом терміни — сама причина блокування не має під собою законних підстав. Рахунок йому заблокували назавжди з розмитим усним формулюванням: "Обмеження фінансово-касових операцій для нерезидента України".

Ось тільки цей клієнт був резидентом України, незважаючи на німецьке громадянство. Згідно із статтею 14 Податкового кодексу, резидентами є такі особи.

1. Які постійно проживають в Україні.

2. Які перебувають в Україні не менше 183 днів протягом періоду або періодів податкового року.

3. Для яких держава є місцем постійного проживання членів сім'ї.

4. Для яких держава є місцем реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Наш клієнт — резидент. Він проживає в Україні, у нього є довідка-підтвердження статусу податкового резидента. Залишалося пояснити це банку. Це було непросто, але в підсумку нам вдалося розібратися в ситуації.

Як діяти в таких випадках

Щоб розблокувати банківський рахунок, необхідно зробити таке.

1. Письмово звернутися в банк і вимагати письмових пояснень.

2. Звернутися до керівника відділення банку і вимагати від нього звернутися до служби клієнтської підтримки. Керівник повинен вимагати від служби розблокувати поповнення рахунку на підставі того, що клієнт є резидентом.

3. Оскаржити дії цього банку в НБУ або в суді.

Як легалізувати бізнес в Україні

Якщо ви хочете вести бізнес в Україні і робити значні фінансові операції, потрібно легалізувати його відповідно до українського законодавства.

Тим більше, що є прості способи це зробити. Можна отримати посвідку на проживання, а з нею — податковий номер фізичної особи. Потім у відповідних органах зареєструватися як фізична особа-підприємець.

Якщо ми хочемо залучити в нашу економіку іноземний капітал і розвинути свій інвестиційний потенціал, потрібно показати, що наша законодавча база захищає інтереси людей, а не блокує їх можливості.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: