Україна не бойкотує торгівлю з окупантом — Україна знищує зв'язок з українцями

Україна не бойкотує торгівлю з окупантом — Україна знищує зв'язок з українцями

Пропоную припинити економічну й транспортну блокаду ОРДЛО і визнати українські підприємства на цих територіях.
Четвер, 28 вересня 2017, 10:30
народний депутат, "Самопоміч", секретар комітету парламенту з питань соціальної політики та зайнятості

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №7047-1 "Про припинення економічної та транспортної блокади території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження".

Парламент повинен дати можливість усім підприємствам на окупованій території легалізуватися у законодавчому полі України і мати можливість сплачувати податки в Україну, а не до "бюджетів" ОРДЛО.

Зараз Україна не визнає українські підприємства на території ОРДЛО. Фактично Україна відмовилася від своїх людей. Вести підприємницьку діяльність там заборонено. Перукарі, кухарі, ритуальні контори, стоматологи, металургійна та вугільна промисловість — усі працюють нелегально.

До початку економічної блокади минулої зими легально дозволялося працювати тільки підприємствам, які традиційно пов'язують з Рінатом Ахметовим.

Реклама:

Саме тому уже є законопроект №7047 Вадима Рабіновича. Він пропонує зняти блокаду і дозволити працювати вузькому колу підприємств. Очевидно, що така схема містить корупційну складову.

Усі, хто працюють на території України, контрольованій чи неконтрольованій її частинах, повинні сплачувати податки в Україну. Держава ж не може вдавати, наче цих підприємств не існує.

Крім того, зараз заборонені всі транспортні перевезення через лінію розмежування. Проте це не значить, що люди не їздять цим маршрутом. Просто всі працюють нелегально.

Законопроект передбачає легалізацію пасажирських транспортних перевезень через адміністративну межу. Це створить додаткові надходження до бюджету України, зменшить корупцію та забезпечить безпеку пасажирів і водіїв.

За умови підтримки в парламенті такого рішення чимало підприємств та ФОП ринуть у Київ перереєстровуватися. Люди "там" хочуть платити податки Україні. Ми можемо забрати у так званих ДНР/ЛНР суттєвий шмат бюджету. Росії доведеться ще більше коштів вливати у ці території.

Наші території коштують для РФ надзвичайно дорого. Раніше всі податки українські підприємства платили в Україну, збирати виходило лише відсотків тридцять на потреби ОРДЛО. Решта 70% — це були прямі дотації з РФ.

Мета Путіна — націоналізувати українські підприємства, аби близько 70% збирати з цих територій. Цей план не зовсім вдався: зараз — 50 на 50.

Збитки України внаслідок "блокади" — майже 10 млрд грн і скорочення до 100 тис робочих місць. Інші негативні наслідки блокади — корупція при перетині лінії розмежування, спроби людей об'їхати КПВВ, які призводить до підриву на мінах, подорожчання проїзду через лінію розмежування.

Фактично почав реалізовуватися "придністровський варіант", коли Україна поступово втрачає частину своєї території.

Сьогодні Придністров’ю дозволяють експортувати продукцію за умови реєстрації у Молдові, але податки вони Молдові не платять. Грузія внаслідок "блокади" втратила вплив на Абхазію і тепер там поширені "сірі" схеми збуту продукції.

Абхазія вже не надто залежить від Грузії і не хоче це змінювати. У нас була набагато вигідніша ситуація, а ми власноруч її погіршили.

Зверніть увагу: Росія — окупант і ворог. Мирні мешканці неконтрольованої території — не окупанти і не вороги. Торгівля з Росією не припинялася ні на хвилину. Україна зберегла з нею зв'язки ледь не в повному обсязі.

ОРДЛО — не острів. Якщо Україна не буде заманювати до себе людей, то це робитиме Росія. Вона дасть їм роботу від російського бізнесу, продасть їм російські товари, забезпечить російськими грішми і, зрештою, російськими ідеями.

Території ОРДЛО у будь-якому випадку сяк-так розвиватимуться. Повна ізоляція неможлива. Питання в тому, у який бік ми їх підштовхнемо: до Росії чи до України.

Саме тому дуже важливо пам'ятати, що ми єдина країна. Важливо, щоб громадськість підтримала цю ініціативу — припинити економічну й транспортну блокаду і визнати українські підприємства на території ОРДЛО.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: