Кому в Києві "гроші не пахнуть"

Кому в Києві "гроші не пахнуть"

Київські комунальники та кілька підприємств з вивезення сміття створили злочинну схему для отримання неправомірної вигоди.
П'ятниця, 23 червня 2017, 18:00
експерт Антикорупційного штабу

Допоки більшість громадян звертає увагу на діяльність Кабміну чи Верховної Ради, на локальному рівні існує чимало прикладів, коли депутати місцевих рад, нехтуючи інтересами громади, лобіюють власні бізнес-інтереси.

Досить часто це відбувається відверто незаконними способами.

У травні 2014 року пройшли вибори до Київради, за результатами яких переважну більшість мандатів отримала партія "УДАР" Віталія Кличка.

Одним з обраних депутатів став Олег Костюшко —- бізнесмен, який має інтереси у сфері вивезення сміття. На місцевих виборах 2015 року Костюшко повторно отримав депутатський мандат.

Реклама:

Одна з компаній, пов'язаних з цим депутатом, багато років отримує значні підряди на надання послуг з вивезення сміття. Мова йде про фірму "Крамар рісайклінг". Цікаво, що тендерні успіхи дивовижним чином почалися саме після того, як її засновник та бенефіціар став депутатом Київради.

Як отримати більше "тендерних" прибутків

До обрання Костюшка депутатом його фірма щороку отримувала підрядів на 1,1-2,7 млн грн. Винятком був лише більш успішний 2010 рік, тоді його фірма виграла тендерів на 6,3 млн грн.

Однак у 2015 році справи компанії пішли вгору: за рік вона виграла 21 тендер на загальну суму 10,83 млн грн. У 2016 році фірма виграла ще 32 тендери на майже 11 млн грн. Основними замовниками конкурсів, у яких вигравала компанія, були районні управління освіти, кілька університетів та комунальне підприємство "Автотранспортне підприємство Шевченківського району".

У 2017 році не менш успішною стала фірма "Крамар еко", у якій депутат є бенефіціарним власником. Вона "взяла" два десятки тендерів на 8,6 млн грн.

"Дружні" конкуренти

Як сталося, що бізнес-структури Костюшка стали настільки успішними? Довго шукати відповідь не довелося. Варто звернути увагу на фірми, з якими конкурувала "Крамар рісайклінг" у процедурах закупівель з вивезення сміття.

Неодноразовий єдиний конкурент фірми Костюшка — ФОП Віталій Меркулов. Схоже, що він не випадкова людина, а гарний знайомий Костюшка. За даними "Наших грошей", у реєстраційних документах підприємця вказаний той самий номер телефону, що і на сайті фірми "Крамар рісайклінг".

Крім того, під час парламентських виборів 2012 року Меркулов був зареєстрований офіційним спостерігачем від кандидата Костюшка.

У 2015-2016 роках "Крамар рісайклінг" і ФОП Меркулов вісім разів конкурували між собою, і сім разів перемагала фірма депутата Київради. Всього у 2016-2017 роках "Крамар рісайклінг" отримала підрядів на понад 13,7 млн грн.

До слова, конкурентами фірми Костюшка на конкурсах часто були інші компанії: "Фірма володар-роз" та "Альтфатер-Київ" — по 17 разів, "Селтік" — сім разів, "Київкомунсервіс" та "Київспецтранс" — по шість разів.

Нова фірма депутата — "Крамар еко" — часто має тих самих конкурентів. Вона по шість разів конкурувала з компанією "Альтфатер Київ" та "Фірмою володар-роз", тричі — із "Селтіком" та двічі — з ФОП Меркулов.

Під мікроскопом правоохоронців

Наприкінці серпня 2016 року головне слідче управління Національної поліції розпочало досудове розслідування щодо зловживання службовим становищем з боку співробітників комунального підприємства "Київкомунсервіс".

Судові ухвали містять короткий опис зловживань. На думку слідчих, київські комунальники разом із співробітниками кількох підприємств створили злочинну схему з отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб.

Співробітники комунального підприємства заплющували очі на те, що фірми-підрядники не мали ліцензій і матеріально-технічної бази для поводження з відходами, не контролювали роботу підрядників.

Пізніше отримані кошти виводилися на рахунки фірм з ознаками фіктивності та переводилися у готівку для подальшого передавання у формі неправомірної вигоди.

Особливої уваги заслуговує перелік фірм, співробітники яких діяли у змові з комунальниками. Серед них — посадовці компаній "Крамар рісайклінг", "Альтфатер Київ", "Фірма володар-роз", "Селтік", ПАТ "Київспецтранс", КП "Автотранспортне підприємство Шевченківського району".

Список "змовників" дуже нагадує перелік компаній, з якими часто конкурувала фірма "Крамар рісайклінг" депутата Костюшка. Після того, як "Крамар рісайклінг" стала фігурантом кримінального провадження, Костюшко, ймовірно, вирішив активніше залучати на тендери іншу свою фірму — "Крамар еко".

Замість висновку

Вивезення сміття стало настільки привабливим джерелом прибутків, що бізнесмени разом з посадовцями готові йти на змови, неконкурентні дії і навіть злочини заради отримання мільйонних підрядів.

Зловживання на публічних закупівлях досі залишаються поширеним явищем, особливо у сферах, де конкуренція доволі обмежена. Як видно із ситуації щодо вивезення відходів, це створює передумови для змов.

Особливо турбує те, що у такій історії опинилась фірма, пов'язана з депутатом Київради, та дочірні підприємства відомих західних компаній. Оцінку ролі депутата Костюшка у цій історії повинні дати правоохоронці та виборці.

Розслідування проведене в рамках проекту Центру локального самоврядування "Без корупції" за фінансової підтримки програмної ініціативи "Демократична практика" міжнародного фонду "Відродження".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: