Як Україні не стати сміттєзвалищем

Як Україні не стати сміттєзвалищем

Бізнес готовий відповідати за подальшу долю упаковки після її використання, але він принципово проти податку на упаковку. Це не вирішить проблему сміттєзвалищ.
П'ятниця, 10 березня 2017, 17:43
президент Американської торговельної палати в Україні

Поки Європейський Союз показує вражаючі результати у галузі утилізації та переробки твердих побутових відходів, Україна все ще вагається, яку політику обрати.

Ситуація в деяких населених пунктах України досягла критичної точки через відсутність належного збору, сортування та утилізації відходів.

Громадськість закликає закривати сміттєзвалища, а відсутність інформованості і розуміння важливості цивілізованого поводження з відходами ще більше ускладнює становище.

За даними Кабміну у 2015 році лише 5,93% утворених побутових відходів було утилізовано, а близько 94% було направлено на сміттєзвалища та полігони.

Реклама:

Обсяги побутових відходів в Україні становили 11,8 млн тонн. Однак послугами із збирання побутових відходів у країні користується лише 78% населення, тож загальні обсяги утворення відходів насправді були значно більшими.

Застарілі і неефективні системи поводження з відходами і загроза для бізнесу, яка надходить з парламенту у вигляді законодавчих ініціатив щодо поводження з відходами, суперечать інтересам інвесторів, європейським практикам і законодавству у цій сфері.

Стратегія поводження з відходами

Кабмін спільно з міжнародними партнерами розробляє Національну стратегію поводження з відходами, яка стане основою нормативно-правової бази у цій сфері. Це добре.

Будемо сподіватися, що стратегія міститиме основи для цивілізованого поводження з відходами: принципи розширеної відповідальності та роздільного збору побутових відходів, що базуються на "ієрархії відходів". Вона встановлює, що передусім повинні вживатися заходи із запобігання, повторного використання та переробки відходів, а не захоронення.

Поки не буде прийнято стратегію, Американська торговельна палата в Україні наголошує на важливості негайного призупинення антиреформи — фіскального шляху вирішення проблеми шляхом встановлення нового податку на виробництво та імпорт упаковки.

Більшість людей просто не усвідомлює, до яких проблем призведе введення податку на упаковку. Насамперед, зменшаться інвестиції на 6-10 млрд грн. Ставки податку, як запропоновано у пакеті законопроектів №4835-4838, абсолютно необґрунтовані, тож це призведе до зростання цін на продукти і соціально значущі товари.

Варто зазначити також посилення корупції та повернення до непрозорих схем розподілення коштів, які будуть надходити у вигляді податку. Тут можна згадати висновок щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи законопроекту №4838.

Це крок назад у реформах і повернення до непрозорої практики у галузі. Це неприпустимо зараз, коли Україна повинна рухатися шляхом, яким прямують країни Євросоюзу.

Приклад такого шляху — поступовий перехід ЄС до економіки замкнутого циклу: економіки, в якій утворення відходів буде зведене до мінімуму, а повторне використання ресурсів — до максимуму. Це означатиме, що 85% упаковки у 2030 році буде перероблятися для виготовлення нових товарів. Це буде неоціненний внесок для екології та економіки.

Розширену відповідальність — виробникам

Передавання розширеної відповідальності виробникам є реальним способом подолати проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами, адже тоді виробники будуть наділені значною відповідальністю — фінансовою та фізичною.

Цей підхід передає відповідальність виробникові і змушує його відповідати за весь життєвий цикл своєї продукції, включаючи етап, коли упаковка стає відходом, тобто відповідати за утилізацію товару і його упаковки після закінчення строку служби товару і упаковки.

Це означає, що у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування виробники та імпортери будуть організовувати роздільне збирання упаковок, батарейок, електронного обладнання з метою їх подальшої переробки та утилізації. Крім того, цей підхід стимулює виробників враховувати екологічні фактори при розробці своїх продуктів.

Make Ukraine Green Again

Отже, вирішити болюче питання поводження з відходами в Україні можна такими шляхами.

1. Відмовитися від корупційних схем у галузі.

2. Затвердити Національну стратегію поводження з відходами.

3. Створити прогресивну нормативно-правову базу. Зокрема, прийняти законопроект №4028 "Про упаковку та відходи упаковки", який узгоджується з принципами, закладеними в основу Національної стратегії поводження з відходами та Європейську директиву у цій галузі, і передбачає створення Організацій розширеної відповідальності виробника.

4. Впровадити роздільне збирання відходів, їх правильну переробку та утилізацію.

Чи виграє Україна битву з відходами, залежить від нас з вами. Ми не повинні стояти осторонь. Лише об'єднавши зусилля українського уряду, ділової спільноти і громадянського суспільства, ми зможемо зробити Україну знову зеленою.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: