"Почути Донбас". Смарагдові тендери як сигнал управлінської кризи в регіоні

"Почути Донбас". Смарагдові тендери як сигнал управлінської кризи в регіоні

Корупційні тендерні історії і квола реакція на них з боку донецької влади та контрольних органів засвідчують глибоку кризу влади. Бюджетні гроші витрачаються там безконтрольно і є підстави вважати, що це системна проблема.
Неділя, 12 лютого 2017, 13:00
голова StateWatch

Близько двох тижнів тому Україну сколихнула новина про захмарні ціни на закупівлях санаторію для сиріт "Смарагдове місто", що на Донеччині.

Був оприлюднений перелік низки найменувань продуктів харчування, які чиновники закупили втричі дорожче, ніж інші бюджетні установи.

Свідомі платники податків по всій Україні обурилися: як можна наживатися на сиротах? Втім, історія підказує: це не перший сумнівний тендер санаторію і, схоже, через пасивну реакцію регіональної влади — не останній.

У листопаді 2015 року центр "Ейдос" оприлюднив замітку про завищені ціни в контрактах "Смарагдового міста" при постачанні одягу і взуття на понад 4 млн грн. Ці гроші на тендерах поділили два підприємці: ФОП Родіна та ФОП Сугак.

Реклама:

Тоді чиновники санаторію прописали низку умов, які могли суттєво обмежити конкуренцію. У технічному завданні тендеру були виставлені фото кожної моделі.

За тими малюнками вдалося встановити, що майки для дівчат-підлітків з "веселим малюнком з написом англійською мовою" закуплені по 315 грн за штуку. У той час в інтернеті такі самі продавали оптом по 55 грн. До слова, продукти харчування за скандальними цінами у 2017 році закупили у ФОП Родіна.

Звернення активістів до Державної фінансової інспекції з проханням перевірити закупівлі на Донеччині довго залишалися без відповіді. Лише у травні 2016 року інспектори провели аудит, який тривав два місяці.

У відповіді контролери надали пояснення голови тендерного комітету санаторію, відповідно до яких при виборі одягу були враховані побажання дітей. Щодо завищення цін аудитори промовчали — будь-яких порушень не зафіксовано.

В іншій історії фігурують обласні чиновники. У грудні 2015 року Донецький обласний департамент капітального будівництва уклав угоду з ТОВ "Донстрой" на 3,6 млн грн щодо добудови школи в межах території "Смарагдового міста".

За версією місцевої поліції, з 25 по 30 грудня 2015 року "Донстрою" перераховано гроші за невиконані роботи. Про це повідомили працівники дитячого санаторію. Наведені факти були негайно передані і фінінспекторам, і керівництву області.

Цікаво, що ниточка від "Донстрою" тягнеться до колишнього народного депутата від Партії регіонів Владислава Лук'янова, який став улюбленцем нової влади в регіоні та почав активно освоювати контракт за контрактом.

Заступник голови Донецької ОДА Віктор Ремський відповів швидко: гроші сплачені, роботи проведені. Він наголосив, що судова справа з приводу начебто фіктивних робіт на території "Смарагдового міста" закрита.

"Працівники "Смарагдового міста" не мали доступу до будівельного майданчика, що охоронявся. З цих причин вказані працівники не мали змоги стежити за роботами і не могли бути обізнаними про хід здійснення будівельних робіт", — додав Ремський.

Однак через місяць після відповіді з ОДА, у серпні 2016 року, начальник нацполіції у Донецькій області В'ячеслав Аброськін повідомив, що кримінальне провадження стосовно робіт на території дитячого санаторію на той час тривало.

Натомість Держфінінспекція, яка 2016 року реформована в службу аудиту, через сім місяців після початку скандального будівництва відповіла на скарги громадськості. Виявилося, що обласний департамент капітального будівництва таки переплатив 100 тис грн. Втім, аудитори наголосили, що "Донстрой" відразу все відшкодував.

Тендерні історії "Смарагдового міста" і квола реакція на них з боку донецької влади та контрольних органів засвідчують глибоку кризу державного управління в регіоні.

Бюджетні гроші витрачаються там безконтрольно і є підстави вважати, що це системна проблема. Так, через кілька днів після скандалу навколо санаторію активісти забили у дзвони, що донецька шахта купила м'ясо по 4 тис грн за кг.

Така халатність не відповідає офіційним заявам влади боротися за прихильність знедоленого населення Донбасу. Уряд у питаннях бюджетних витрат на сході України повинен ставити питання руба.

По-перше, слід прискорити наділення новоствореної служби аудиту законними функціями моніторингу закупівель для своєчасного попередження перевитрат.

По-друге, потрібно негайно командирувати урядову робочу групу включно з незалежними громадськими активістами, які мають досвід контролю закупівель, до "Смарагдового міста", аби встановити реальний ступінь порушень.

По-третє, пора притягнути до відповідальності чиновників ОДА і санаторію, які халатно ставляться до грошей платників податків, виділених на дітей. Інакше вже донеччани спитають столичну владу, чим вона краща за "попередників".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: