Що потрібно інвестору від України і навпаки

Що потрібно інвестору від України і навпаки

В Україні складна система оподаткування, триває війна і розкошує корупція, зате тут просто зареєструвати бізнес, багато грамотних фахівців і вільних секторів.
П'ятниця, 11 листопада 2016, 15:08
заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації

Україна переживає складний економічно-соціальний період.

Російська агресія на сході, нестабільний курс валют, відсутність належного захисту прав власності, складна система оподаткування, корупція на усіх рівнях ніяк не сприяють приходу інвестицій в Україну та погіршують рівень життя громадян.

Влиття закордонного капіталу критично необхідне державі, адже це один з ключових факторів у питанні економічного зростання.

Наразі затверджено новий "споживчий кошик", що справедливо обурює українців. Адже дві сукні на сім років та одні брюки на чотири роки — це абсолютно не той рівень життя, до якого ми повинні прагнути.

Реклама:

Переконаний: іноземні інвестиції здатні суттєво простимулювати рівень економічного зростання держави та поліпшити життя кожного українця. Пропоную проаналізувати, що саме відлякує та приваблює потенційного інвестора в Україні та на який результат від інвестування варто розраховувати нашим громадянам.

Фактори, що відлякують інвестора

1. Складна система оподаткування.

Хоча в Україні і не найбільші ставки оподаткування, але складність адміністрування податків, постійні зміни законодавства та відсутність сталих  форм звітності створюють потенційні ризики та труднощі для інвесторів.

Прийняття Податкового кодексу не стало завершенням реформи у цій сфері, а лише відправною її точкою. Чимало підприємців не можуть знайти відповіді на свої питання, бо залишається багато неврегульованих положень.

Рішення: рухаємося у заданому напрямку, продовжуємо реформувати чинну систему доти, доки не отримаємо бажаний результат.

2. Війна на сході.

Існує кілька потенційних загроз, пов'язаних з російською агресією на сході.

Перша — посилення інфляції внаслідок зростання витрат на оборону та знецінення гривні. Друга — фізичне знищення виробництва та інфраструктури. Третя — посилення міграційних процесів серед економічно активного населення.

Рішення: продовжуємо боротьбу за мир та стабільний розвиток.

3. Корупційні ризики.

Наразі йде активна боротьба з проявами корупції, але вона досі присутня і є важливим фактором, що впливає на рішення інвестора.

Рішення: жорстка політика щодо корупціонерів.

Фактори, що приваблюють інвестора

1. Простота реєстрації та ведення бізнесу.

В Україні зареєструвати бізнес максимально просто. Мін'юст спростив систему, прибрав корупційні ризики і зробив цю адміністративну послугу справді зручною.

У доповіді Doing Business за 2015 рік відзначається, що головною реформою, яка сприяла підвищенню рейтингу України, є спрощення реєстрації бізнесу.

2. Незайняті ніші економіки.

В Україні є куди вкладати: агросектор, IT-технології, сфера послуг, туристичний бізнес. Перелік безкінечний. Умови сприятливі: велика територія, понад 40 млн споживачів, розвинена транспортна інфраструктура, багаті природні ресурси.

3. Вигідне геоекономічне положення.

Ми — у центрі Європи. Маємо вихід до моря. Повноцінно функціонують аеропорти, морські та річкові порти, залізниця.

4. Високий рівень підготовки потенційних працівників.

Особливо високий рівень фахівців у сферах, які вимагають залучення науковців. Наша країна готує першокласних математиків, хіміків, біологів та IT-спеціалістів.

5. Розвиток електронного урядування та технологій.

Україна активно впроваджує державні сервіси в режимі онлайн. Яскравий приклад — кабінет електронних сервісів Мін'юсту, яким вже скористався понад 1 млн громадян. Цей сервіс навіть дозволяє зареєструвати бізнес у режимі онлайн.

 

Про найважливіше

Який визначальний фактор для інвестора? Звичайно ж, захист його майна правовою та справедливою державою. Ключовий ризик — втратити все й одразу, якщо хтось незаконним способом привласнить капітал.

В Україні вже запрацював Антирейдерський закон №1666 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності", що покликаний унеможливити застосування рейдерських схем та гарантувати недоторканість майнових прав.

Проте слід розуміти, що врегулювати питання лише на законодавчому рівні неможливо. Задля унеможливлення ризиків, пов'язаних з незаконним захопленням власності, нам необхідна ефективна робота судової  та правоохоронної систем, плідна праця інших органів влади.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: