"Суперфіни" будуть відповідати по справедливості?

"Суперфіни" будуть відповідати по справедливості?

Рейдерство – це злочин. За злочин – до в’язниці. Надовго і з конфіскацією не тільки вкраденого, але й всього майна.
Четвер, 18 серпня 2016, 15:00
Павло Мороз, заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації

Найефективніша протидія правопорушенню – попередження про невідворотну та справедливу відповідальність за його здійснення.

Пригадую, коли в Україні відмінили смертну кару, кількість важких злочинів зросла у 5 разів!

Страх перед найвищою мірою покарання та інстинкт самозбереження стримував 80% потенційних злочинців. Цей факт підтверджує, що ефективне покарання здатне попередити злочин та запобігти його здійсненню.

Наразі за рейдерство в Україні немає достатньої відповідальності.

Реклама:

Мін’юст уповноважений відключати реєстраторів-рейдерів від реєстрів та зобов’язувати платити штраф, що аж ніяк не еквівалентний їх неправомірним "заробіткам".

Нагадаю, що віднедавна нотаріуси теж отримали право здійснювати реєстраційні дії. Але не уся шеститисячна армія служителів Феміди виявилася доброчесною.

До Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації надійшов вагомий відсоток заяв щодо неправомірних та навіть свавільних дій нотаріусів. 

Яскравий приклад - нотаріуси Щур та Суперфіни, що неодноразово перереєстровували власність на компанії, які жодного відношення до цієї власності не мають.

Про "винагороду" за такі дії для шановних Щура та Суперфінів можна тільки здогадуватися. Тому ані відключення від реєстру, ані публічність та нівеляція репутації таких нотаріусів аж ніяк не лякає.

Зазначу, що такі поодинокі випадки абсолютно неспівмірні з  результатами, які принесла реформа у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості.

Ми знищили монополію на реєстрацію, а відповідно і передумови для вимагательства та хабарництва.

Станом на сьогодні вже понад 70 мільйонів гривень отримали місцеві бюджети, оскільки разом з передачею функцій Мін’юст передав і фінансовий потік з Києва на місця. А це "живі" гроші для забезпечення соціальних потреб місцевих громад.

Наразі задля подальшого покращення ситуації у сфері реєстрації та комплексного вирішення питання рейдерства Міністерство юстиції розробило ряд змін до профільного законодавства.

Ініціюємо посилення кримінальної відповідальності як для заявника, так і для реєстратора. Рейдерство – це злочин. За злочин – до в’язниці. Надовго і з конфіскацією не тільки вкраденого, але й всього майна.

Наступна ініціатива полягає у справедливому покаранні як для реєстратора, що працює при органах місцевого самоврядування, так і для реєстратора, що працює на акредитований суб’єкт, та нотаріуса.

Якщо реєстратор порушує закон, то ми анулюємо йому доступ до реєстру, тобто особа лишається без професії та заробітку.

Це справедливе покарання, що змушує тричі подумати перед тим, як вступати у зговір з рейдерами.

Що стосується нотаріусів, то тут система працює по-іншому.

Відключення від реєстру не означає для них фактично нічого, що створює передумови піддатися спокусі за "особливу доплату" та порушити закон. Тому доцільно відбирати у нотаріусів свідоцтва за неправомірні реєстраційні дії.

Так буде справедливо та дієво.

Також ми плануємо звузити принцип екстериторіальності, адже це не природньо, щоб реєстратор зі Львова реєстрував будівлю десь під Донецьком. Впровадження цього нововведення суттєво зменшить площину для реалізації рейдерських схем.

Наступний крок – додаткова опція вибору для громадян.

За бажанням свідоцтво про право власності можна буде отримати на відповідному захищеному бланку.

Відомості про його видачу значитимуться у Реєстрі.

Зазначу, що у такому випадку без пред’явлення паперового бланку усі подальші реєстраційні дії будуть неможливими.

Українці висловили своє бажання мати підтвердження на папері. Мін’юст, як орган, покликаний працювати на благо громадян, зробить усе, що від нього залежить задля реалізацію цієї суспільної потреби.

Плануємо впровадити обов’язкове нотаріальне посвідчення підписів голови, секретаря та учасників (чи їх представників за довіреністю) зборів при голосуванні та прийнятті рішень щодо переходу корпоративних прав й зміни керівництва.

Останнє, але не менш важливе нововведення, ускладнення процедури відкриття нового розділу у реєстрі нерухомості.

Мін’юст дослідив прецеденти з рейдерськими захопленнями, що мали місце раніше, й дійшов висновку, що зловмисники часто використовують схему захоплення великих об’єктів шляхом їх перерозподілу та переоформлення на різних власників.

Ми маємо на законодавчому рівні попередити такі випадки.

Фінальним й вирішальним кроком у боротьбі з рейдерством є підписання Меморандуму з Національною поліцією. 

Злочини – безпосередня сфера відповідальності цього органу, тому ми маємо об’єднати зусилля задля ефективної боротьби та протидії.

Наразі вивчаємо можливість залучити Раду бізнес-омбудсмена до підписання Меморандуму та взаємодії.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: