"Шпаргалка" для реформатора: як змінити державну компанію за три місяці

"Шпаргалка" для реформатора: як змінити державну компанію за три місяці

Кілька найбільших держпідприємств незабаром повинні отримати на відкритих конкурсах нових керівників. Як їм швидко показати результат і не влипнути в схеми та корупцію?
Понеділок, 18 квітня 2016, 13:00
Олег Прохоренко, голова правління ПАТ "Укргазвидобування"

Кілька найбільших підприємств держсектора незабаром повинні отримати на відкритих конкурсах нових керівників, і це буде тестом щирості намірів нового уряду.

Серед затверджених міністерством кандидатів - іноземні та українські професіонали з досвідом роботи в західному приватному бізнесі.

Безумовно, в них є стратегічне бачення розвитку державних мастодонтів пострадянського бізнесу на основі погляду зовні, саме за це їх відібрали.

Проте погляд зсередини відкриє багато викликів, з якими нові керівники ще не стикалися: "совкова" неефективність, українська корупція, апатія та зневіра персоналу, намагання підставити нове керівництво, саботаж, політичні атаки та блокування реформ, прискіплива увага правоохоронних органів.

Реклама:

Моя команда ще в процесі перетворень ПАТ "Укргазвидобування" в сучасну енергетичну компанію, але за дев'ять місяців ми зробили дуже багато. За моїм переконанням більше, ніж будь-яка компанія державного сектора України.

Сподіваюсь, наш досвід буде корисним іншим керівникам нової хвилі. Я склав "шпаргалку", яка не відверне труднощі, але дозволить краще до них підготуватися. Це головні уроки, які я виніс після дев'яти місяців на чолі УГВ.

Після багатолюдних представлень керівника, привітань чиновників, міністрів та тисячі лайків від фб-френдів, ви заходите в кабінет один. Ось що я раджу.

1. Покажіть швидкі перемоги - quick wins.

Перші результати потрібно показати максимум за три місяці.

У вас буде три-чотири місяці відносно спокійного часу до того, як система вивчить вас і почне або асимілювати - втягати в корупцію, або "валити" та видавлювати як чужорідне тіло. Швидкими успіхами ви покажете, що недарма стали на чолі компанії, та "купите" право реформувати компанію в довгостроковій перспективі.

Найпростіше досягти quick wins, вдосконалюючи систему закупівель. Це можливість відразу заощадити сотні мільйонів гривень.

По-перше, ви отримаєте реальний ресурс для змін - гроші, які ви вкладете в розвиток або стабілізацію виробництва.

По-друге, ваші підлеглі одразу зрозуміють, що ви прийшли не просто розмовляти, а сфокусовані на реальних змінах.

По-третє, вас не підвісять на корупційний гачок, з якого вже не зістрибнути.

В "Укргазвидобуванні" ми відразу перевели якомога більше закупівель на "Прозорро", а там, де не могли технологічно, - переглянули контракти та провели нові прозорі конкуренті тендери. За деякими позиціями вдалося зекономити до 50-70% від цін попередніх закупівель.

В результаті, за три-чотири місяці економія на закупівлях нараховувала сотні мільйонів гривень, а за вісім місяців - 920 млн грн. Крім того, у нас прямі контракти з виробниками, по десять і більше учасників на тендерах, конфліктна комісія.

2. Підбирайте в команду "агентів змін" - принципових патріотичних професіоналів.

Ще з часів роботи в McKinsey я відбирав в компанію людей, які знають свою справу, мають вроджену нетерпимість до неефективності, мають драйв та бажання змінювати світ на краще.

Останні риси, можливо, звучать дещо ідеалістично, але реальність така: бажання змінити навколишній світ, робочий процес, своє життя на краще - це вроджена риса. Вона або є, або її нема.

В команду я беру людей, які мають цю рису. Це - агенти змін. Їх не треба переконувати, що стару неефективну корупційну систему треба ламати. Вони самі прагнуть зробити компанію більш ефективною.

Вони ініціативно, без спонукань пропонують, як зробити процес швидшим, ефективнішим. У нас це способи швидше видобути більше газу. Таких людей ми беремо в команду. Знайдіть для своїх компаній таких агентів змін.

Крім знання своєї професійної сфери та бажання змінювати систему, іншими важливими рисами в умовах УГВ та інших державних компаній є принциповість і патріотизм. Ми не просто працюємо, як це було в приватному секторі. Ми виконуємо завдання державного масштабу.

В УГВ ми реально боремося з корупцією. В УГВ ми реально працюємо задля досягнення Україною енергонезалежності.

В команду УГВ ми шукали людей, які вірять, що Майдан змінив країну. Наша команда прийшла сюди, щоб віддати свій борг країні, взяти участь в її реформуванні, допомогти країні в дуже важкий період історії. Ми - солдати свого, енергетичного фронту за незалежність.

Знайдіть своїх "солдатів", які вірять у зміни в Україні і готові воювати поруч з вами "в окопі". Бо ваша робота буде більше схожою на війну, ніж на, власне, бізнес.

3. Поставте і комунікуйте масштабні цілі з реформування.

За великими держпідприємствами - десятки, сотні й тисячі співробітників, цілі галузі, мільйони споживачів. Реформування таких гігантів - масштабний комплексний проект. За вдосконаленням процедур, боротьбою з корупцією, оптимізацією важливо бачити кінцеву мету. Як керівник ви повинні її поставити.

Мета об'єднає ваших прихильників та мобілізує робітників всередині організації. Мета надихне. Мета допоможе в простій комунікації із зовнішнім світом. Мета також надасть вам певний захист від політичних нападок. Політикум України повинен знати, що саме ви уособлюєте на чолі вашої компанії.

Мета для "Укргазвидобування" - це "20/20": досягнення видобутку 20 млрд куб м у 2020 році. Це досягнення Україною енергонезалежності. Навколо цієї мети ми мобілізували всі технічні, інтелектуальні та людські ресурси. Ми комунікуємо цю мету журналістам, політикам, постачальникам, фінансистам, зовнішнім партнерам.

УГВ фокусується на збільшенні видобутку газу до 20 млрд. За фінансовими цифрами ми бачимо нові койлтюбінгові установки чи компресорні станції для збільшення видобутку, за переліком нового обладнання - збільшення видобутку на 10-20%, за реорганізацією - можливість наростити розвідувальне буріння.

4. Overcommunicate - (надмірно) комунікуйте з навколишніми стейкхолдерами.

Один з головних уроків мого навчання в Harvard Kennedy School державного управління - реформи неможливі без комунікацій. Для досягнення успіху треба переконувати в правильності того, що ви робите, та бути готовим публічно захищати свої реформи.

Цілеспрямовано працюйте над донесенням до суспільства, політиків, журналістів, ринку меседжів, що, як, чому, коли ви робите. Чим раніше ви почнете це робити, тим більше вам вдасться зробити до того, як вас почнуть "валити".

Якщо ви справді змінюватимете держкомпанію, рано чи пізно вас почнуть "валити". Ви станете на заваді у "традиційних" отримувачів корупційної ренти.

Тільки на експортних поставках ми в УГВ усунули недоотримання виручки компанією на 550 млн грн. Тільки завдяки підняттю тарифів на послуги ми додали для компанії ще 400-500 млн грн за рік.

Уявляєте розмах минулих крадіжок? Рахунок йде на мільярди, які ми відбили у корупції й спрямували на виробництво, оплату ренти та стабілізацію фінансового стану УГВ.

Це гроші, які не були отримані крадіями, корупціонерами, "смотрящими", спонсорами політичних партій. Проти них вам не допоможуть ні ГПУ, ні НАБУ, ні СБУ. Люди, які втратили мільярди, залучать мільйони, щоб "завалити" вас.

На вас виллють тони бруду, будуть ламати поштові скриньки, фабрикувати відверті фальшивки, провокувати. До вас будуть приходити депутати з вимогами, погрозами, обіцянками. Під вашим офісом почнуть влаштовувати замовні шоу "незадоволених пенсіонерів".

Вам влаштують безліч перевірок СБУ, ГПУ, МВС, міністерство. Ви дізнаєтесь про існування органів, про які навіть не підозрювали (так я детально дізнався, що таке Держфінінспекція).

Ваш головний спільник у цій війні - ваш роботодавець, суспільство. Ваш головний захист - публічність. Інформуйте суспільство про ваші цілі й успіхи, не приховуйте труднощів. Особисто познайомтеся з ключовими журналістами та редакторами, визначте авторитетних opinion makers, беріть участь в галузевих форумах.

Використовуйте всі можливості аргументувати свою позицію, бо інакше її формуватимуть за вас, і не на вашу користь.

Інколи я сумніваюсь, чи варто через участь в черговій публічній дискусії пропускати важливу технічну нараду в УГВ. Але повсякчас нагадую собі, що без публічності наради в УГВ будуть проводити не про інвестиції у видобуток газу, а про виведення ресурсів з обороту. І йду на інтерв'ю чи ефір.

5. Сформуйте групу підтримки з ціннісно близьких представників влади.

У владі багато людей, які поділяють наші цілі з реформування УГВ. "Разом нас багато", і це правда. Починаючи з реформаторської команди "Нафтогазу", завдяки якій наш прихід в УГВ став можливим, до борців з корупцією у парламенті.

Ще міністри-технократи в уряді, реформатори-колеги в галузі, представники міжнародних організацій, навіть окремі прогресивні працівники правоохоронних органів - всі вони прагнуть реформувати країну. Ми разом маємо одну світлу мету - успішну, квітучу Україну.

Надайте їм можливість втілити свої мрії. На прикладі вашої державної компанії - підтримати сприятливий для реформ законопроект, усунути регуляторне обмеження, втрутитися в публічну дискусію.

Ми в УГВ після початку "наїздів" на нас ініціювали кілька парламентських слухань. На останнє з них, в комітеті із запобігання корупції, були запрошені депутати, які кілька місяців "бомбардують" правоохоронні органи своїми зверненнями з приводу уявних злочинів нової команди УГВ, оббріхують нас у ЗМІ - Поляков та Дейдей.

Вони не прийшли. Насправді у них нема аргументів. Зате на наш захист висловилися депутати, які цінують свою репутацію: Лещенко, Соболєв, Войціцька.

6. Встановіть ринкові зарплати.

Я вірю у волонтерство для розв'язання суспільних проблем у сфері благодійності, але волонтери у бізнесі швидко перетворюються або в перегорілих демотивованих працівників, або в корупціонерів.

Шість місяців на чолі УГВ нова команда працювала як волонтери. Прийшовши з приватних і міжнародних компаній, ми зважилися на суттєве, іноді в десятки разів, зниження зарплат. Ми всі вірили в мету. Але в режимі реформування величезної бізнес-структури шість місяців - це межа волонтерства.

Там, де існують комерційні відносини, питання оплати повинен регулювати ринок, і неважливо - державний це сектор чи приватний. Не працюватиме ринок - працівників мотивуватимуть крадіжки або корумпуватимуть "рішали". Гідна зарплата та нетерпимість до корупції - безальтернативний фундамент реформ.

Ми в УГВ розуміли, на що йдемо, коли після шести місяців "квазі-волонтерства" за підтримки керівника "Нафтогазу" першими в держсекторі отримали узгодження Кабміну на підвищення зарплат ближче до ринкового рівня.

Ми отримали сповна за те, що наважилися підняти зарплати, якраз від депутатів, які "виймали" з УГВ мільярди через схеми.

Найбільший цинізм депутатів - кричати про "величезні зарплати" нового керівництва при тому, що за вірогідною інформацією в минулому один керівник філіалу УГВ через корупційні схеми "виймав" щомісяця по 70-80 млн грн! Політичні ж хазяї такого керівника мали в рази більше.

У величезних компаніях не існує альтернативи ринковій мотивації. І все одно ці зарплати будуть коштувати компанії в тисячі разів менше, ніж втрати від корупційних схем.

7. Не йдіть на компроміси щодо "смотрящих".

Рано чи пізно вам будуть "рекомендувати" взяти в команду ставлеників політичних сил. Це може звучати конструктивно - "підтримка діалогу з парламентом", "розв'язання проблем з регуляторами", проте суть одна: вам ставлять людину, яка буде контролювати "потоки".

Звичайно, ці потоки не для інвестицій у видобування газу, а для крадіжок. Це якраз намагання асимілювати вас в корупційну систему.

Перед вами буде чітка альтернатива: робити справжні реформи та "вигрібати" за це, але врешті-решт залишитися професіоналом з репутацією, або піддатися на "компроміси" та усвідомити, що крок за кроком ви будете втягнені в схеми та опинитеся на корупційному гачку.

Рано чи пізно до вас все одно прийдуть ті самі СБУ, ГПУ, ДФІ, але розмови вже будуть про інше, і зобов'язання у вас будуть вже зовсім інші.

Обрати альтернативу для себе ви повинні ще "на березі". В УГВ команда була сформована "на березі" з розумінням, що ніяких компромісів не буде. За це нас вважають "космонавтами" і "валять", "валять". Але, на моє переконання, краще намагатися зробити справжні реформи та "вигрібати", ніж уявляти реформи.

8. Мінімізуйте рутинну бюрократію але "обкладіться папером" в обґрунтуванні важливих операцій.

Держсектор відмінний від приватного - багато бюрократії. Рішення, які в приватному секторі займають хвилини, тут іноді ухвалюються місяцями.

Іде вир службових записок, обґрунтувань, листів. Аби сфокусуватися на справді важливих речах - зміні стратегії, управлінні трансформацією компанії, швидко визначте, чого з цієї бюрократії можна позбутися, а що є важливим.

Перші місяці після призначення я кожного місяця особисто був змушений підписувати величезні стоси паперів. Тільки платіжки земельного податку, приміром, зшивалися у книгу з 600 листів. Підпис був потрібен на кожному. Факсиміле застосовувати не можна.

Нарешті підключилися до системи клієнт-банкінгу та замість фізичного підпису на 600 платіжках випускаємо їх за лічені хвилини! Я не зміг повністю позбутися витрат часу на підписи, але, принаймні, сильно їх скоротив.

Для великих закупівель та інших операцій робіть обґрунтування, чому, що і як ви купуєте, навіть якщо це очевидно для вас та повністю у рамках ваших повноважень. В державному секторі це зветься "обкластися папером".

На початку роботи нашої команди була спокуса робити все як в приватній компанії - простіше, швидше, ефективніше. На жаль, коли депутати стали засилати до нас перевірки, ми повинні були сповільнити темп, щоб почати "обкладатися папером".

Коли до вас прийдуть ДФІ, СБУ чи ГПУ, документи - рішення наглядової ради, науково-технічної ради, експертний висновок, службові записки технічних спеціалістів - це те, що вас врятує від необґрунтованих звинувачень.

Як не жаль марно витраченого часу, але відмовлятися від паперового документообігу та "обкладання" кожної угоди документами було б необачно.

Делегуйте, вдосконалюйте процес, але не ігноруйте.

9. Фокусуйтеся на короткостроковій перспективі - три місяці, але розпочніть довгострокові програми на три-п'ять років.

Ви ніколи не знатимете, скільки часу у вас є на чолі компанії. Ваш контракт на п'ять років в Україні нічого не вартий. Розмови про вашу відставку, про те, що вас "злили", "розміняли", триватимуть постійно.

Власні підлеглі, які в УГВ вже не один рік, полюбляють розважати мене розмовами, що за останні 12 років в УГВ було десять керівників. У таких умовах три місяці - це все, що може у вас бути.

Звичайно, саме тому більшість керівників, як і попередники, намагаються вивести з компанії максимум ресурсу саме за три місяці. До певного часу це, звичайно, напружує, але потім навпаки - мобілізує.

Якщо ви хочете впровадити хоча б якісь зміни та зберегти репутацію, сфокусуйтеся на тому, що можете зробити для компанії швидко. Що повинно залишитися після вас навіть після трьох місяців.

Я дуже пишаюся, що ми в УГВ всього за два місяці впровадили систему закупівель, яка показала божевільний результат і продовжує покращувати нашу фінансову статистику.

Від своєї команди я постійно вимагаю швидких змін, але ми також замахнулися і на більш стратегічні речі, ефект від яких буде за півроку-рік. Ми вже почали втілювати згадувану програму "20/20". Ми повністю перебудували технічний блок.

Ми започаткували масштабну програму інтенсифікації свердловин. Ми проводимо реорганізацію підрозділів для інтенсифікації. Ці речі не дають швидкого ефекту, але це фундамент майбутнього компанії.

Розуміння та вміння швидко почати фундаментальні масштабні зміни - це саме те, що відрізняє хвилю нових професійних менеджерів від крадіїв минулого. Навіть при фокусі на три місяці думайте на перспективу трьох-п'яти років.

Навіть якщо завтра нас "розміняють", ми вже зробили багато перетворень і буде дуже непросто повернутися до корупційної моделі. Ми започаткували кілька фундаментальних програм перетворення, які здатні вивести УГВ на якісно новий рівень видобутку та комерційної ефективності вже за два-три роки.

10. Пишайтеся можливістю працювати на суспільно важливу мету та підвищити власну капіталізацію.

Можливість очолити та розпочати реформи "Укргазвидобування" - це для мене найбільша відповідальність та найбільший професійний виклик.

Як і очікувалося, робота тримає в постійному стресі, але водночас приносить сильне професійне задоволення. В УГВ ми працюємо над енергетичною незалежністю України. Ваша робота теж буде не просто роботою, вона буде безпосередньо впливати на розвиток найбільшої європейської країни.

Лідерство масштабних реформ працює також на вашу власну капіталізацію, якщо, звичайно, вам вдасться досягти реальних результатів. Після цієї посади перед вами відкриються величезні кар'єрні перспективи.

Не розміняйте тільки репутацію на схеми. Навіть якщо вас змінять, "розміняють", "зіллють", ви будете "крутим менеджером", який робив у бізнесі найважчі речі.

В Україні не так багато кваліфікованих принципових людей. Ви станете одним з них. Україна буде розвиватися. Економіка буде зростати. Ви все одно знайдете себе на якісній посаді - в Україні чи за кордоном. Не бійтеся, ризикуйте.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: