"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Свобода від ілюзій: як працює сайт про використання публічних коштів

Свобода від ілюзій: як працює сайт про використання публічних коштів

Щоб відстежити кожну бюджетну гривню, не потрібна навіть реєстрація: достатньо задати потрібні параметри, вивантажити дані в Excel і обробити їх.
Середа, 16 грудня 2015, 11:04
Олександр Щелоков, керівник проекту "Є-Дата"

Нас часто запитують, про що веб-портал e-data.gov.ua.

Це інформаційний портал, де можна буде відстежити рух кожної бюджетної гривні.

На ньому будуть показуватися державні витрати бюджетів усіх рівнів.

Цей ресурс присвячений цифрам, а цифри - це те, що, на відміну від слів, розуміють більш-менш однозначно. З них і почнемо.

Реклама:

Від початку роботи порталу Є-data його відвідали понад 300 тис разів. Це більше, ніж чисельність Збройних сил України і дорівнює населенню Чернігова чи Полтави.

На мій погляд, це добрий результат для ресурсу, якому лише три місяці.

Сьогодні на порталі зареєстровано понад 14 тис розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. База договорів, додаткових угод, актів та звітів уже становить 500 тис документів. Можна однозначно стверджувати, що проект створює потужний фундамент для подальшого розвитку інструментів контролю влади.

Зокрема, на порталі можна знайти за кодом ЄДРПОУ контрагента, державне відомство, комунальне підприємство чи управління Пенсійного фонду, які отримували фінансування з бюджету або робили перерахування коштів. Є можливість побачити, за що, в якому розмірі і в який банк було здійснено платіж.

Якщо ви очікуєте конкретну виплату чи маєте сумнів щодо цільового використання коштів - заходьте на портал, задавайте дату або період, код організації в пошуковій системі - і тримайте на контролі питання, яке вас цікавить.

До того ж, на порталі можна працювати не тільки з трансакціями, а й з договорами та актами виконаних робіт. В обов'язкових параметрах договору, розміщеного на порталі, вказані контрагент (виконавець), інформація про його керівника та місцеперебування, сума угоди, строки дії договору.

Якщо переглянути акти виконаних робіт за конкретним договором, то можна проконтролювати хід виконання робіт чи надання послуг.

Зараз команда Є-data працює над тим, щоб на порталі розкривався повний перелік придбаних товарів та їх вартість за одиницю. За наявності такої інформації можна буде не тільки контролювати логістику та строки закупівель, а й порівнювати вартість придбаних за бюджетні гроші послуг або товарів з ринковими цінами.

Наприклад, визначити, чи справді вуличні лавки у Харкові в 17 разів дорожчі, ніж в середньому в Україні. Цей сервіс ми плануємо забезпечити на початку 2016 року.

На жаль, далеко не всі розпорядники та одержувачі бюджетних коштів створили свої службові кабінети на порталі. Одна з причин - технічна: "неприємності" тестового режиму. Наприклад, на доопрацюванні перебуває функціонал з аналізу внесених даних. Над цим наша команда активно працює.

Решта ж причин піддається усуненню набагато гірше. У першу чергу, це банальне небажання розпорядників іти на портал через відсутність ресурсу на місцях.

У багатьох з них нема швидкого, а подекуди жодного, інтернету, а в закладах відсутня елементарна автоматизована облікова система. Усі документи там зберігаються лише в паперовому вигляді, тому оприлюднення даних на порталі забирає багато часу і суттєво збільшує навантаження на працівників.

Багато хто з них просто не знає про Є-data і про користь, яку сайт може приносити у справі прозорості використання публічних коштів та запобіганні корупції.

Тому перед нашою командою стоїть також завдання залучити кожного учасника управління публічними фінансами до роботи в новому форматі, надати ефективний інструмент і навчити користуватися ним.

Ми вже провели навчальні семінари в Одесі, Дніпропетровську, Тернополі та Чернівцях. У перспективі - поїздки в інші міста, вебінари та on-line трансляції.

Для тих, хто ще не відвідав наші семінари, але має питання з приводу роботи на порталі та реєстрації службових кабінетів, організовано "гарячу лінію". На неї надійшло понад 5 тис дзвінків, а на електронну лінію - близько 17 тис листів.

На жаль, Є-data не має ресурсу для створення повноцінного контакт-центру. Фінансування проекту стримане, а впоратися з такою кількістю звернень ми змогли лише завдяки волонтерам, які зголосилися допомогти колегам реєструвати кабінети і надати пропозиції з удосконалення системи внесення договорів.

За це ми їм безмежно вдячні. Як і бухгалтерам, які займалися реєстрацією кабінетів та вносили на портал інформацію попри періодичні технічні ускладнення.

Це неймовірні люди, які зробили крок назустріч принципам прозорості. Для них ми плануємо якнайшвидше автоматизувати вивантаження договорів з облікових систем та знайти можливість інтеграції звітів з Казначейства до службових кабінетів розпорядників. Утім, це все тільки перші кроки.

Наша мета - створити механізм прийняття рішень для управління ліквідністю на рівні країни, максимально систематизувати інформацію та процеси, надати єдину платформу та мову спілкування всім учасникам публічного фінансового сектора.

Портал буде розширюватися, уже розробляється другий модуль - "Прозорий бюджет". Але вже зараз Є-data - унікальний безкоштовний ресурс для досліджень, журналістських розслідувань та аналітики, який щоденно поповнюється даними про рух грошей, звітністю, договорами та актами виконаних робіт.

Для користування ним не потрібна навіть реєстрація: достатньо задати потрібні параметри, вивантажити дані в Excel і проводити їх обробку в зручній формі.

Громадські активісти вже пропонують широкому загалу результати таких досліджень в географічному розрізі, за окремими організаціями та установами, а також у порівнянні з економічними показниками.

Наприклад, вони виявили, що в нашій країні з бюджету одночасно дотуються як місцеві вибори в Донецькій та Луганській областях, так і побудова житла для сімей загиблих військовослужбовців, що брали участь в АТО.

Рекомендую кожному перейти на сайт e-data.gov.ua і натиснути пошук за трансакціями. Інформація про публічні фінанси країни з'явиться на вашому екрані.

Про що ще цей веб-портал? Про свободу від ілюзій і про наше майбутнє.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: