"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Наслідки "банкопаду". Як відрізнити колекторів від шахраїв

Наслідки "банкопаду". Як відрізнити колекторів від шахраїв

Вам зателефонували колектори? Не поспішайте платити, не впевнившись у їх праві отримати кошти за вашим боргом. На ринку працюють шахраї.
Понеділок, 23 листопада 2015, 16:30
Павло Шершньов, голова ГО "Правозахисна організація "Сильне суспільство", адвокат

Вам зненацька почали телефонувати колектори?

Вони наполегливо вимагають сплатити борг за кредитним договором з банком, погрожуючи розповісти про вашу "неблагонадійність" на роботі?

Не піддавайтеся погрозам та не поспішайте одразу повертати кошти, не впевнившись у праві такої організації отримати кошти за вашим боргом.

На ринку фінансових послуг почали з'являтися шахраї.

Реклама:

Під виглядом колекторської компанії, пропонуючи великі знижки при миттєвій сплаті кредитної заборгованості, вони намагаються заволодіти коштами громадян.

Щоб не стати жертвою шахраїв і не допускати нахабної поведінки з боку справжніх колекторських компаній, слід пам'ятати, що телефонні дзвінки з 22.00 до 7.00 з вимогою про сплату боргу, погрози, дзвінки і листи на роботу, сусідам, батькам з повідомленням про вашу заборгованість незаконні.

Інформація про стан вашої заборгованості конфіденційна та охороняється Конституцією. Будь-які заходи з примусового стягнення заборгованості може вчиняти лише спеціально уповноважений орган - Державна виконавча служба та її територіальні органи, до яких колекторські фірми не належать.

Проте навіть виконавча служба отримує такі повноваження лише після рішення суду про стягнення боргу та пред'явлення стягувачем виконавчого листа.

Між тим, право банку передати вашу заборгованість іншій особі передбачене законодавством. Таке передавання обов'язково оформляється договором факторингу, за яким банк передає своє право вимоги боргу до боржника певній організації, яка взамін сплачує банку частину боргу.

У цьому разі вас повинні письмово поінформувати про відступлення права грошової вимоги факторові - колекторській фірмі.

Повідомленні повинне містити суму боргу, яку треба сплатити колекторській фірмі, та назву цієї фірми. Якщо ви не отримували письмового повідомлення, всі дзвінки та смс з вимогою сплати борг не мають жодної юридичної сили.

Ви маєте законне право вимагати від цієї організації надання доказів відступлення права вимоги вашої заборгованості банком. Без надання цих документів неможливо визначити правові підстави звернення колекторів до вас. Можливо, це всього лише "вимагання", за яке передбачена кримінальна відповідальність.

Алгоритм дій такий.

1. При розмові з представником колекторської фірми дізнайтеся назву цієї фірми та ідентифікаційний код юридичної особи. На сайті Мін'юсту за цим посиланням дізнайтеся адресу фірми та її повну назву.

Для підтвердження повноважень колекторської фірми на стягнення вашої заборгованості напишіть листа до колекторів з вимогою надати документи, що підтверджують право переходу до них обов'язків кредитора.

Оскільки стороною договору факторингу за законодавством може бути лише установа, внесена до Державного реєстру фінансових установ та яка має відповідну ліцензію, слід вимагати від неї надання копій свідоцтва та ліцензії.

Крім того, необхідно вимагати від колекторської фірми розрахунок вашої заборгованості, адже, визначаючи розмір боргу, попередні кредитори, банки, могли зробити так звану арифметичну помилку в бік збільшення суми боргу.

Пам'ятайте: ви маєте право заперечувати проти суми боргу перед колекторами в такому ж обсязі, в якому мали право на його заперечення перед банком.

2. Надішліть запит до банку або до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів у разі введення в банк тимчасової адміністрації з вимогою надати документи, що підтверджують перехід права вимоги від банку до колекторів.

Відомості за вашим договором є конфіденційною інформацією. Використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди недопустиме. Отже, при написанні запиту до банку слід вимагати від нього пояснення підстав для поширення конфіденційної інформації щодо вашого кредиту.

Якщо під час укладення кредитного договору в рахунок забезпечення його виконання також укладався договір застави майна, необхідно уточнити, чи було здійснено відступлення права вимоги за таким договором одночасно з відступленням права щодо кредитного договору.

Інформацію про перехід права застави також можна отримати у нотаріуса.

3. На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за ідентифікаційним кодом колекторської фірми потрібно перевірити дані про реєстрацію цієї компанії як фінансової установи та про наявність у неї відповідних ліцензії та свідоцтва.

Якщо виявиться, що компанія не внесена до реєстру, необхідно звернутися до Нацкомфінпослуг за адресою вул. Бориса Грінченка, 3, Київ, 01001 із заявою про  порушення законодавства у сфері фінансових послуг.

Нацкомфінпослуг за діяльність такої компанії без ліцензії має право притягнути її до відповідальності у вигляді сплати штрафу - від 17 тис грн до 170 тис грн.

Відступлення права вимоги за кредитними договорами з банками відбуваються за ціною, значно нижчою, ніж залишок кредитної заборгованості позичальників. Іноді ціна договору може дорівнювати лише 30% від вартості залишку кредиту.

Отже, можна домовитися з колекторами про зменшення боргу, запропонувавши їм сплатити кошти одразу. Колектори розуміють, що єдиним законним способом отримання грошей є затратна судова процедура, яка може затягнутися.

У такому разі необхідно запропонувати колекторській фірмі угоду про "зменшення частини боргу", оформивши її письмово.

Сплата вами коштів повинна бути підтверджена документом про прийняття цих грошей колекторською фірмою, наприклад, розпискою. Якщо сума боргу перевищує 150 тис грн, - квитанцією банківської установи.

Якщо у колекторської компанії відсутні документи, необхідні для укладання договорів факторингу з банками, наприклад, ліцензія, то такі договори з колекторською компанією в судовому порядку можуть бути визнані недійсними.

Зразки необхідних документів та звернень, про які йшла мова вище, можна знайти на сайті ГО "Правозахисна організація "Сильне суспільство".

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: