Роздержавлення держпідприємств: курс на прибутковість

Роздержавлення держпідприємств: курс на прибутковість

Готуємо до роздержавлення 86 підприємств. Процес незворотній. Передаємо до сфери управління Фонду держмайна перші сім компаній.
Четвер, 9 липня 2015, 17:25
Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства

Економічна життєздатність України, насамперед, залежить від того, чи стануть держава й суспільство іншими: демократичними, ринковими, без корупції, але з відповідальністю і максимальною свободою для продуктивного бізнесу.

В аграрній галузі зараз найголовніше - розморозити власні ресурси, що допоможе створювати інноваційний бізнес, робочі місця, забезпечить розвиток сільських територій, генеруватиме податки до держбюджету.

Як це зробити? Кажуть, якщо йдеш на дно, то є лише два варіанти: відштовхнутися і виплисти або потонути.

Для активізації економічної діяльності в агропромисловому комплексі Міністерство аграрної політики та продовольства взяло курс на роздержавлення підприємств.

Реклама:

Загалом, у підпорядкуванні Мінагрополітики перебуває близько 500 державних підприємств. З них формально функціонує 96, а є прибутковими - лише 20.

Сукупні збитки державних аграрних активів за 2014 рік сягнули 500 млн грн. Держава не має грошей на їх розвиток, тому вони руйнуються або залишаються ширмою для неефективного менеджменту та фінансових зловживань.

Перешкодою для роздержавлення є недовіра як з боку інвесторів, так і з боку суспільства. Це результат багаторічних маніпуляцій, коли об'єкти продавали за безцінь та не зовсім прозоро. Це пережитки минулого, і якщо вони заважають жити, ми повинні їх відпустити.

Переконаний, що довіра повернеться разом з новими умовами для реальної конкуренції та прозорими конкурсами для українських та іноземних інвесторів. Тут відомство діє як "десант": ідентифікує проблему й нагально її вирішує, щоб усі учасники ринку відчули смак нової системи. Тоді зруйнувати її буде неможливо.

Ми підійшли виважено до приватизації - чітко визначили, які підприємства слід реорганізувати, яку стратегію для них прописати. Для реальної оцінки їх вартості проводиться фінансова діагностика реального стану справ.

Фото minagro.gov.ua

Громадськості слід зрозуміти, що відомство не зацікавлене у знищенні діючих підприємств. Навпаки - ми діємо за формулою Step By Step і керуємося досвідом грузинських колег з Фонду інновацій та розвитку, з яким було підписано меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у питаннях приватизації.

Продавати можна усе, крім совісті, тому об'єкти, які впливають на державну безпеку, приватизовуватися не будуть. Загалом планується залишити на балансі міністерства максимум десять підприємств.

Держпідприємства давно вилучені з реальної економіки і є фактором стримування розвитку галузі та залучення інвестицій. З огляду на це, Мінагрополітики ініціювало масштабне роздержавлення, яке повинне відновити економічну активність компаній та забезпечити земельні права трудових колективів.

Відповідно до постанови Кабміну від 12 травня 2015 року № 271 "Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році" ми готуємо до роздержавлення 86 підприємств.

Процес роздержавлення незворотній. Відомство вже передає до сфери управління регіональних відділень Фонду держмайна перші сім держпідприємств.

Зокрема, йдеться про шовкорадгосп "Криворізький", "Кільчень", Закарпатське державне обласне підприємство з технічного забезпечення сільськогосподарського виробництва "Агропромтехніка", Олександрійський шовкорадгосп, Черкаський консервний комбінат, "Ягубець", СП "Трест".

Загалом для прискорення цього процесу Мінагрополітики та Фонд держмайна створили спільну робочу групу. Вона проаналізувала перші десять підприємств, які будуть передані органам приватизації.

Фото minagro.gov.ua 

Серед них - Черкаський консервний комбінат, СП "Трест", "Іскра", "Україна", "Миргорощанський державний іподром", "Радгосп "Виноградна долина", "Торговий дім "Буковинська горілка", "Криворізьке "Райагропроменерго", "Проектний інститут "Промзернопроект", "Кіровоградська спеціалізована контрольно-насіннєва лабораторія з цукрових буряків".

Відповідно до законодавства, Мінагрополітики готує підприємств до продажу. Одним з ключових пунктів є оформлення підприємствами правовстановлюючих документів на нерухоме майно та земельні ділянки.

Після надходження рішень про приватизацію від відповідних органів відомство оперативно передає активи до сфери управління регіональних відділень Фонду держмайна. Зауважу, що підставою є тільки прийняте рішення про приватизацію щодо кожного окремого підприємства.

Щоб агропромисловий комплекс запрацював на повну потужність, необхідне комплексне реформування галузі. Треба починати змінюватися. Місія Міністерства аграрної політики та продовольства - формувати політику, сприяти розвитку агросектора. Сьогодні роздержавлення - дієвий вихід із ситуації.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: